|
© Vatican Media |
"Este frumos să ne lăsăm duși în brațele Fiului lui Dumnezeu"
Apare astăzi, vineri, 21 iunie 2028, È bello lasciarsi andare tra le braccia del Figlio di Dio [Este frumos să ne lăsăm duși în brațele Fiului lui Dumnezeu] (Libreria Editrice Vaticana, 528 de pagini), volum îngrijit de Massimo Borghesi care adună omiliile părintelui Giacomo Tantardini la "San Lorenzo fuori le Mura" (2007-2012). Prefața, pe care o publicăm integral în această pagină împreună cu o recenzie, este semnată de Papa Francisc.
Această carte adună omiliile părintelui Giacomo Tantardini, preot cu origini lombarde care cu mare pasiune a desfășurat apostolatul său aproape în întregime în Cetatea Eternă. În decursul anilor, omiliile sale au hrănit spiritual mii de tineri și care nu mai erau tineri care umpleau sâmbătă seara bazilica "San Lorenzo fuori le Mura". Nimeni nu era distras, atunci când predica el: fiecare cuvânt rămânea în inimă și ilumina viața.
În această biserică paleocreștină, unde sunt venerate relicvele sfântului diacon Laurențiu, l-am cunoscut și eu pe părintele Giacomo. Așa cum am avut deja posibilitatea să amintesc în revista lunară "30 Giorni" cu ocazia morții sale, în 2012, ultima imagine pe care o păstrez despre el este "în timpul ceremoniei de Mir la «San Lorenzo fuori le Mura», cu mâinile întinse, ochii deschiși și uimiți, zâmbitor și serios în același timp" (Prietenul meu părintele Giacomo, "30 Giorni", nr. 5, 2012). Deja era grav bolnav, ne-am rugat pentru sănătatea sa... și el a mulțumit cu un gest care era de speranță de a se vindeca și, în același timp, de încredințare.
Decizia de a publica textele omiliilor sale (din 2007 până în 2012) nu este numai un omagiu adus memoriei acestui preot, care a fost un vajnic fiu spiritual al pr. Luigi Giusani. A citi și a medita predicile sale va face bine sufletului nostru și astăzi, pentru că ele comunică esența originală a vieții creștine.
Mereu este nevoie în Biserică de a recupera esențialul. Prea mult timp am redus creștinismul la un cod de reguli sau la un efort voluntarist, dar la urmă orice moralism lasă asupra noastră un sentiment de eșec și de tristețe. În meditațiile părintelui Giacomo mare protagonist este întotdeauna harul, pentru că el era conștient, experimentând asta, că inițiativa lui Dumnezeu întotdeauna previne și anticipă orice intenție a noastră, aprinzând o dorință de bine pentru noi și pentru aproapele nostru, în special cel care este mai mult în dificultate. Părintele Giacomo alătură mereu la cuvântul "har" un alt cuvânt, care îl face concret: "atracție", pentru că Domnul ne atrage mereu cu fascinația umanității sale.
Unul din cele mai amintite episoade evanghelice în omiliile părintelui Giacomo este convertirea lui Zaheu: un "trădător al poporului", a cărui schimbare neașteptată se naște atunci când, cățărându-se din curiozitate în acel copac, întâlnește privirea lui Isus: "Zaheu coboară repede plin de bucurie... această privire este reflexie pură de a fi priviți; aceasta este singura privire care nu este neputincioasă, aceasta este singura privire care este plină de bucurie, aceasta este singura privire pe care omul n-o posedă, pentru că este numai a fi priviți" (Omilie din 3 noiembrie 2007).
Iată pentru ce rugăciunea devine dimensiunea cea mai importantă a vieții. "Cine se roagă se mântuiește" este un moto al Sfântului Alfons Maria de' Liguori pe care nu întâmplător părintele Giacomo îl iubea mult. Nu este o fugă devoțională dintr-o lume "rea", rugăciunea. Înseamnă a cere, din adâncul ființei, ceea ce dă sens și posibilitate de bucurie vieții. Înseamnă a cere ca el însuși să vină ca să locuiască în viața noastră: "Se speră spunând: «Vino». Copilul nu speră în mod abstract în mamă, copilul speră că mama este aproape de el, tot așa speranța creștină, speranța creștină se exprimă în cerere, se exprimă spunând: «Vino, vino»" (Omilia din 1 decembrie 2007).
Este un limbaj simplu, cel al părintelui Giacomo, dar se simte în aceste pagini densitatea lecturilor sale, de la gândirea teologică a preaiubitului sfânt Augustin la proza poetică a lui Charles Péguy, până la "calea mică" a Sfintei Tereza a Pruncului Isus: "Când sunt caritabil numai Isus este cel care acționează în mine" este citatul său preferat.
Sunt multe omiliile care ating inima. Cea mai emoționantă este cu siguranță ultima, datată sâmbătă 31 martie 2012 la puține zile de la moartea sa, care se încheie cu o frază simplă, rostită cu greutate - se citește în carte - cu un susur de voce: "Cât de frumos este să ne lăsăm duși în brațele Fiului lui Dumnezeu". Era toată viața sa și predica sa în acele zece cuvinte încredințate prietenilor săi și nouă tuturor.
Franciscus
(După L'Osservatore Romano, 21 iunie 2024)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu