Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media

Papa Francisc: Audiența generală de miercuri, 19 iunie 2024

Ciclu de cateheze. Duhul și Mireasa. Duhul Sfânt conduce poporul lui Dumnezeu la întâlnirea cu Isus, speranța noastră. 4. Duhul învață Mireasa să se roage. Psalmii, simfonie de rugăciune în Biblie

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Ca pregătire pentru următorul Jubileu, am invitat să se dedice anul 2024 "la o mare «simfonie» de rugăciune"[1]. Cu cateheza de astăzi aș vrea să amintesc că Biserica posedă deja o simfonie de rugăciune al cărei compozitor este Duhul Sfânt, și este Cartea Psalmilor.

Ca în orice simfonie există în ea diferite "mișcări", adică diferite genuri de rugăciune: laudă, mulțumire, implorare, plângere, narațiune, reflecție sapiențială, și altele, fie în forma personală, fie în cea corală a întregului popor. Sunt cântările pe care însuși Duhul le-a pus pe buzele Miresei, Biserica. Toate cărțile Bibliei, aminteam data trecută, sunt inspirate de Duhul Sfânt, dar Cartea Psalmilor este inspirată și în sensul că este plină de suflu poetic.

Psalmii au avut un loc privilegiat în Noul Testament. De fapt, au existat și încă există ediții care conțin împreună Noul Testament și Psalmii. Pe biroul meu am o ediție în ucraineană a Noului Testament și Psalmilor, a unui soldat mort în război, pe care mi-au trimis-o; el se ruga pe front cu această carte. Nu toți psalmii – și nu fiecare psalm în întregime – poate fi repetat și însușit de creștini și cu atât mai puțin de omul modern. Ei reflectă, uneori, o situație istorică și o mentalitate religioasă care nu mai sunt ale noastre. Asta nu înseamnă că nu sunt inspirați, ci că prin anumite aspecte sunt legate de un timp și de un stadiu provizoriu al revelației, așa cum este și mare parte din legislația antică.

Ceea ce ne atrage cel mai mult atenția asupra Psalmilor este faptul că ei au fost rugăciunea lui Isus, a Mariei, a apostolilor și a tuturor generațiilor creștine care ne-au precedat. Când îi recităm, Dumnezeu îi ascultă cu acea grandioasă "orchestrație" care este comuniunea sfinților. Isus, conform Scrisorii către Evrei, intră în lume având în inimă versetul dintr-un psalm: "Iată, vin pentru a face voința ta, Dumnezeule" (cf. Evr 10,7; Ps 40,9); și părăsește lumea, conform Evangheliei lui Luca, având un alt verset pe buze: "Tată, în mâinile tale încredințez sufletul meu" (Lc 23,46; cf. Ps 31,6).

După folosirea psalmilor în Noul Testament urmează folosirea Părinților și a întregii Biserici, care face din ei un element fix în celebrarea Liturghiei și în Liturgia Orelor. "Toată Sfânta Scriptură respiră bunătatea lui Dumnezeu – spune sfântul Ambroziu –, dar în mod deosebit cartea dulce a psalmilor"[2]. Cartea dulce a psalmilor. Eu mă întreb: voi vă rugați cu psalmii vreodată? Luați Biblia și rugați-vă un psalm. De exemplu, când sunteți un pic triști pentru că ați păcătuit, vă rugați psalmul 50? Există atâția psalmi care ne ajută să mergem înainte. Obișnuiți-vă să vă rugați cu psalmii, vă asigur că veți fi fericiți la sfârșit.

Dar nu putem numai să trăim din moștenirea trecutului: este necesar să facem din psalmi rugăciunea noastră. A fost scris că, într-un anumit sens, trebuie să devenim noi înșine "autori" ai psalmilor, însușindu-ni-i și rugându-ne cu ei[3]. Dacă există psalmi, sau numai versete, care ne vorbesc la inimă, este frumos să-i repetăm și să ne rugăm cu ei în timpul zilei. Psalmii sunt rugăciuni "pentru toate perioadele": nu există stare sufletească sau nevoie care să nu găsească în ei cuvintele cele mai bune pentru a le transforma în rugăciune. Spre deosebire de toate celelalte rugăciuni, psalmii nu pierd din eficacitate din cauza faptului că sunt repetați, dimpotrivă, o măresc. De ce? Pentru că sunt inspirați de Dumnezeu și "respiră" Dumnezeu, de fiecare dată când se citesc cu credință.

Dacă ne simțim oprimați de remușcare și de vină, pentru că suntem păcătoși, putem repeta cu David: "Ai milă de mine, Dumnezeule, în iubirea ta; / în marea ta milostivire" (Ps 51,3). Dacă vrem să exprimăm o puternică legătură personală cu Dumnezeu, să spunem: "Dumnezeule, tu ești Dumnezeul meu, / pe tine te caut dis-de-dimineață, / pe tine te dorește sufletul meu, / pe tine te dorește trupul meu / ca un pământ pustiu, uscat și fără apă" (Ps 63,2). Nu degeaba liturgia a inserat acest psalm în laudele de duminică și din solemnități. Și dacă ne asaltează frica și angoasa, ne vin în ajutor acele cuvinte minunate: "Domnul este păstorul meu […]. Chiar dacă umblu prin valea întunecată, / nu mă tem de niciun rău" (Ps 23,1.4).

Psalmii ne permit să nu sărăcim rugăciunea noastră reducând-o numai la cereri, la un continuu "dă-mi, dă-ne…". Să învățăm din Tatăl Nostru, care înainte de a cere "pâinea de toate zilele" spune: "Sfințească-se numele tău, vie împărăția ta, facă-se voia ta". Psalmii ne ajută să ne deschidem la o rugăciune mai puțin centrată pe noi înșine: o rugăciune de laudă, de binecuvântare, de mulțumire; și ne ajută și să devenim glas al întregii creații, implicând-o în lauda noastră.

Fraților și surorilor, Duhul Sfânt, care a dăruit Bisericii Mireasă cuvintele pentru a-l ruga pe Mirele său divin, să ne ajute să facem ca ele să răsune în Biserica de astăzi, și să facă din acest an pregătitor pentru Jubileu o adevărată simfonie de rugăciune. Mulțumesc!

________

APEL

Mâine este Ziua Mondială a Refugiatului, promovată de Națiunile Unite. Să fie ocazia pentru a îndrepta o privire atentă și fraternă spre toți cei care sunt constrânși să fugă din casele lor în căutare de pace și de siguranță. Toți suntem chemați să primim, să promovăm, să însoțim și să integrăm pe cei care bat la ușile noastre. Mă rog pentru ca statele să se străduiască pentru a asigura refugiaților condiții umane și pentru a facilita procesele de integrare.

***

Fraților și surorilor, să continuăm să ne rugăm pentru pace. Războiul este mereu o înfrângere, de la început. Să ne rugăm pentru pace în martirizata Ucraina, în Țara Sfântă, în Sudan, Myanmar și oriunde se suferă datorită războiului. Să ne rugăm în toate zilele pentru pace.

Și pentru voi toți binecuvântarea mea!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

Note:

[1] Scrisoare către Mons. Fisichella pentru Jubileul 2025 (11 februarie 2022).

[2] Comentariu la Psalmi I, 4, 7: CSEL 64,4-7.

[3] Ioan Cassian, Conlationes, X,11: SCh 54, 92-93.




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat