|
© Vatican Media |
Alegerile europene, COMECE: Aleșii să fie în slujba tuturor cetățenilor
de Xavier Sartre și Francesca Sabatinelli
Monseniorul Hérouard, vicepreședinte al Comisiei Conferințelor Episcopale ale Uniunii Europene, analizează votul pentru reînnoirea Parlamentului European, descriindu-l ca fiind "de nemulțumire și împotriva guvernelor în funcție în multe țări". Există "îndatoriri față de construirea unei societăți și a unei Europe solidare, în care să existe un loc real pentru cei mai mici, pentru cei mai fragili, pentru cei aflați în dificultăți de orice fel".
Războiul și situația din Ucraina, incertitudinea economică, riscul de declasare, pierdere de elan și respectiva căutare de identitate: toți sunt factorii care au produs rezultatul votului european cu care alegătorii din cele 27 de țări UE au arătat fricile lor și criticile lor față de o Europă care pare "prea tehnocrată, prea distantă, prea meticuloasă cu privire la anumite teme". Monseniorul Antoine Hérouard, vicepreședinte al Comisiei Conferințelor Episcopale din Uniunea Europeană (COMECE) și arhiepiscop de Dijon, oferă o reflecție despre post-vot, definind "de nemulțumire și împotriva guvernelor în funcție în multe țări" cel exprimat de cetățenii europeni.
O Europă solidară
COMECE trimite un semnal de încurajare celor aleși, cerându-le să fie conștienți că "sunt în slujba întregii Europe și nu numai că trebuie să apere unele interese particulare". Construcția europeană, este punctul fundamental pentru episcopi, trebuie să fie o "construcție solidară care creează legături între țările membre, dar care pune Europa în mod special și în mod original și în raportul cu marile țări ale lumii".
Datoria față de ceilalți
Cel al europenilor, explică Monseniorul Hérouard, este un apel de care trebuie ținut cont, exprimat cu un vot critic, care oricum face să rămână ca grup "mai numeros din Parlamentul european Partidul Popular European". Așadar, luând în considerare cele petrecute, "rezultatul nu înseamnă că trebuie urmată logica unui anumit număr de partide definite de extremă dreaptă sau populiste", ci înseamnă că "insatisfacțiile exprimate în alegeri trebuie să fie luate în considerare în exercitarea majorității care va rezulta prin alegerea principalilor lideri". În fața unui Parlament european care și-a încheiat misiunea care, subliniază prelatul, în acești ani a reflectat un proces de "puternică descreștinare" a continentului european, Biserica este cea care amintește că "libertățile individuale nu sunt fără limite"; că există "datorii ale unora față de ceilalți și față de construirea unei societăți și a unei Europe solidare, în care să fie un loc real pentru cei mai mici, pentru cei mai fragili, pentru cei care sunt în dificultăți de orice tip"; că trebuie înfruntată problema migrații, "în mod sincer, adevărat precum și cu o anumită deschidere, deoarece nu este suficient a spune că Europa nu mai vrea migranți".
Valorile apărate de Biserică
În schimb, la ceea ce am asistat în parte, continuă arhiepiscopul de Dijon, este acțiunea unui guvern european care a "încercat să definească ceea ce unii au numit noi drepturi, dar care sunt mai mult o problemă de înmulțire a drepturilor individuale fără a ține cont de elementele de solidaritate necesare în cadrul societății". COMECE, nemanifestând în niciun mod sprijin pentru o politică sau alta, reafirmă apoi că temele legate de tutelarea vieții, a drepturilor muncitorilor, de ajutorul internațional reciproc și de dezvoltarea țărilor mai sărace rămân valorile europene "încurajate de Biserică" și care au de-a face cu "democrația, cu statul de drept, cu valori foarte diferite și foarte ample, la care Papa Francisc a făcut referință adesea în numeroasele sale discursuri despre integrarea europeană".
Europa în slujba cetățenilor
Hérouard și COMECE indică apoi urgența de a înfrunta problema ambientală, care adună neîncrederea din partea europenilor datorită schimbărilor pe care le poate cere, marcați și de un înalt cost economic, și invită Europa să se pună, prin decizii și măsuri politice, în slujba cetățenilor, devenind aproape de preocupările lor, protejându-i și nu concentrându-se asupra sieși. Europa care este de folos nu este aceea care apără "numai drepturile personale ale fiecăruia", ci este aceea care construiește "o adevărată solidaritate între țări și între cetățeni", pentru că "proiectul european este un proiect de solidaritate, de unire, de comuniune într-un anumit sens" și acest lucru nu trebuie uitat niciodată.
(După Vatican News, 10 iunie 2024)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu