|
© Vatican Media |
Papa Francisc: Discurs adresat participanților la a IV-a Întâlnire Internațională a Corurilor în Vatican (8 iunie 2024)
Bună ziua!
Ați văzut că spontaneitatea copiilor vorbește mai mult decât cele mai bune discursuri? Ei sunt așa, se exprimă așa cum sunt. Trebuie să ne îngrijim de copii, pentru că sunt viitorul, sunt speranța, dar sunt și mărturia de spontaneitate, de nevinovăție și de promisiune. Și pentru aceasta Isus spunea mereu că îi voia aproape pe copii. Atunci când apostolii spuneau: "Plecați!", el spunea: "Nu, nu, să vină copiii!". Copiii sunt privilegiații. Pentru aceasta Isus a spus: "Împărăția lui Dumnezeu este a celor care sunt asemenea copiilor". Trebuie să învățăm de la această spontaneitate pe care ne-au arătat-o aceștia. Și nu veneau pentru bomboane - după aceea și-au dat seama că erau bomboane -, ci veneau pentru că le plăcea să vină. Ei sunt așa. Să nu uităm lecția pe care ne-au dat-o astăzi. Mulțumesc!
Tuturor vă adresez bun-venit și în mod deosebit îi mulțumesc maestrului Monseniorul Marco Frisina și mulțumesc lui Nova Opera, pentru că a promovat această inițiativă, care se desfășoară la patruzeci de ani de la întemeierea Corului Diecezei de Roma. Este o aniversare care vă încurajează pe voi toți să mergeți înainte în slujirea prețioasă pe care o desfășurați, la Roma și în atâtea părți ale lumii.
Întâlnirea voastră, ajunsă la a patra ediție, reunește coruri parohiale și diecezane, scholae cantorum, capele muzicale, dirijori și muzicieni. Ați venit în Vatican pentru a aprofunda împreună semnificația muzicii în slujba liturgiei; și este frumos să vă văd aici, și pentru că, provenind din locuri diferite, dar uniți de credință și de pasiunea muzicală, voi sunteți un semn puternic de unitate. Pentru aceasta aș vrea să propun atenției voastre trei aspecte esențiale ale slujirii voastre, adică armonia, comuniunea și bucuria.
Primul: armonia. Muzica generează armonie ajungând la toți, mângâind pe cel care suferă, redând entuziasm celui care este descurajat și făcând să înflorească în fiecare valori minunate precum frumusețea și poezia, reflexie a luminii armonioase a lui Dumnezeu. De fapt, arta muzicală are un limbaj universal și imediat, care nu are nevoie de traduceri, nici de atâtea explicații conceptuale. Pot s-o aprecieze cei simpli și cei învățați, percepându-i care un aspect, care un alt aspect, cu profunzime mai multă sau mai puțină, dar luând toți din aceeași bogăție. În afară de asta, muzica educă la ascultare, la atenție și la studiu, ridicând emoțiile, sentimentele și gândurile (cf. Ef 4,4-8), ducând persoanele dincolo de vârtejul grabei, al zgomotului și al unei viziuni numai materiale despre viață, și ajutându-le să contemple ceea ce este mai bun în ele însele și în realitatea care le înconjoară. Astfel dăruiește, celui care o cultivă, o privire înțeleaptă și potolită, cu care se depășesc mai ușor diviziuni și antagonisme, pentru a fi - exact ca instrumentele dintr-o orchestră sau vocile dintr-un cor - în acord, pentru a veghea asupra distonărilor și a corecta disonanțele, care sunt și ele utile pentru dinamica compozițiilor, cu condiția să fie integrate într-un țesut armonic înțelept.
Al doilea: comuniunea. Cântul coral se face împreună, nu singuri. Și aceasta ne vorbește despre Biserică și despre lumea în care trăim. De fapt, faptul de a merge uniți se poate reprezenta ca interpretarea unui mare "concert", în care fiecare participă cu propriile capacități și oferă propria contribuție, cântând sau interpretând "partea" sa, și regăsind astfel propria unicitate îmbogățită de simfonia comuniunii. Într-un cor și într-o orchestră, unii au nevoie de ceilalți, iar reușita interpretării tuturor este condiționată de angajarea fiecăruia, de faptul că fiecare contribuie cât mai bine în rolul său, respectând și ascultând pe cel care este alături, fără protagonisme, în sintonie. Întocmai ca în Biserică și în viață, unde fiecare este chemat să facă bine partea sa în folosul întregii comunități, pentru ca din toată lumea să se înalțe o cântare de laudă către Dumnezeu (cf. Ps 47,2).
În sfârșit, al treilea: bucuria. Voi sunteți depozitari ai unui tezaur secular de artă, de frumusețe și de spiritualitate. Nu lăsați ca mentalitatea lumii să-l polueze cu interesul, ambiția, gelozia, diviziunile, lucruri care, așa cum voi știți, nu se pot introduce în viața unui cor, precum și a unei comunități, făcându-le spații nebucuroase, ci triste și apăsătoare, până la dezagregarea lor. În schimb, vă va face bine, în acest scop, să țineți sus nivelul spiritual al vocației voastre: cu rugăciunea și meditarea cuvântului lui Dumnezeu, participând, în afară de glas, și cu mintea și cu inima la liturgiile pe care le animați, și trăind cu entuziasm conținuturile lor zi de zi, pentru ca muzica voastră să fie tot mai mult înălțare fericită a inimii către Dumnezeu, care cu iubirea sa atrage, luminează și transformă totul (cf. 1Cor 13,1-13). Astfel veți realiza îndemnul Sfântului Augustin: "Să-l lăudăm pe Domnul cu viața și cu limba, cu inima și cu buzele, cu glasul și cu conduita" (Disc. 256).
Dragi surori și dragi frați, vă mulțumesc că ați venit și mai ales pentru slujirea voastră adusă rugăciunii Bisericii și evanghelizării. Vă însoțesc cu binecuvântarea mea. Și vă cer cu rugăminte, în timp ce cântați, să vă rugați pentru mine. Mulțumesc!
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu