|
© Vatican Media |
Audiența Papei Francisc acordată studenților de la Academia Pontificală Ecleziastică
Să favorizeze dialogul și să apere victimele războiului
În dimineața de vineri, 7 iunie 2024, Papa Francisc a întâlnit pe cei 35 de studenți de la Academia Pontificală Ecleziastică, instituția care de peste trei secole îi pregătește pe diplomații Sfântului Scaun. Preoții erau însoțiți de președinte, arhiepiscopul Salvatore Pennacchio, de economul și prefectul de studii, Monseniorul Gabriel Viola, și de părintele spiritual, iezuitul Orlando Torres.
Prezentând comunitatea, președintele i-a introdus în mod deosebit pe cei 14 studenți care, terminând cursurile academice, se pregătesc să plece în următoarele luni pentru Anul misionar. După ce a ascultat destinațiile lor, Papa Francisc a amintit sensul acestei cereri a sale, exprimată în urmă cu patru ani fostului președinte al Academiei, arhiepiscopul Joseph Marino: a-i forma pe viitorii diplomați ai Sfântului Scaun pentru a fi aproape de poporul lui Dumnezeu, îndeosebi în cele mai îndepărtate ținuturi de misiune. Asta, în afară de a reînsufleți inima lor de păstori, va fi un antidot puternic împotriva mondenității spirituale, un risc la care îi poate expune serviciul diplomatic. Papa Francisc i-a sfătuit după aceea pe toți studenții, dar mai ales pe cei care pleacă misionari, să ia cu ei pentru lectură și meditație exortația apostolică Evangelii nuntiandi a predecesorului său, Sfântul Paul al VI-lea, care rămâne de actualitate.
În cursul conversației, stimulată de câteva întrebări ale studenților, Papa Francisc a împărtășit care sunt caracteristicile unui diplomat chemat să-l reprezinte pe lângă Bisericile locale și pe lângă familia națiunilor: alături de apropierea descrisă la începutul întâlnirii, este nevoie de abilitate, cerută de o muncă pe cât de necesară pe atât de dificilă, însoțită mereu de evlavie, adică de o relație intensă cu Domnul. Printre temele atinse nu putea lipsi o referință la contextul de "război pe bucăți" pe care-l trăim, și în Europa. Papa a amintit munca atâtor nunții apostolici din zone de conflict pentru a favoriza dialogul dintre combatanți și pentru a apăra victimele războiului, conform principiilor dreptului umanitar. Întrebările următoare i-au permis Sfântului Părinte să revină asupra competențelor pe care viitorii diplomați pontificali ar trebui să le cultive în anii de formare la Roma.
În sfârșit, inspirându-se din solemnitatea de astăzi a Preasfintei Inimi a lui Isus, Papa Francisc i-a invitat pe studenții de la Academia Pontificală Ecleziastică să fie preoți care iartă tot credincioșilor care se adresează lor în sacramentul reconcilierii. Pentru a fi într-o zi de mâine, ca nunții apostolici, păstori milostivi.
După ce a cerut să-l amintească în rugăciune, Papa Francisc a încheiat întâlnirea binecuvântându-i și salutându-i pe fiecare dintre cei prezenți.
(După L'Osservatore Romano, 7 iunie 2024)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu