|
© Vatican Media |
Papa Francisc: Discurs adresat participanților la Adunarea Plenară a Dicasterului pentru Cler (6 iunie 2024)
Iubiți frați și surori, bună ziua!
Doresc să vă salut cu afect și aș vrea să mulțumesc înainte de toate membrilor Dicasterului pentru Cler: ați venit la Roma din cele patru colțuri ale lumii pentru a oferi contribuția voastră importantă la reflecția asupra slujirii primite prin hirotonire, și cu voi sunt și consultanții Dicasterului. Mulțumesc pentru prezența voastră. Și mulțumesc cardinalului prefect și celorlalți superiori și oficiali ai Dicasterului, mai ales pentru munca pe care o desfășurați în fiecare zi, adesea în tăcere și în ascuns, în slujba slujitorilor hirotoniți și a seminariilor.
Cu această ocazie, aș vrea, înainte de toate, să transmit recunoștința mea, afectul meu și apropierea mea preoților și diaconilor din lumea întreagă. De atâtea ori am avertizat împotriva riscurilor clericalismului și al mondenității spirituale, dar știu bine că marea majoritate a preoților se străduiesc cu atâta generozitate și spirit de credință pentru binele sfântului popor al lui Dumnezeu, purtând povara atâtor trude și înfruntând provocări pastorale și spirituale care adesea nu sunt ușoare.
Adunarea Plenară a voastră se concentrează îndeosebi pe trei domenii de atenție: formarea permanentă a preoților, promovarea vocațiilor și diaconatul permanent. Aș vrea să mă opresc pe scurt asupra fiecăreia dintre aceste teme.
Formarea permanentă. Este vorba de o temă despre care se vorbește mult în special în acești ultimi ani, și care a fost deja amintită de Ratio fundamentalis din 2016. Și preotul este un discipol în urmarea Domnului și, de aceea, formarea sa trebuie să fie un drum permanent; acest lucru este cu atât mai adevărat dacă noi luăm în considerare că, astăzi, trăim într-o lume marcată de schimbări rapide, în care apar mereu noi întrebări și provocări complexe la care trebuie să se răspundă. De aceea, nu ne putem înșela că formarea în seminar poate fi suficientă punând baze sigure o dată pentru totdeauna; mai degrabă, suntem chemați să consolidăm, să întărim și să dezvoltăm ceea ce avem în seminar, într-un parcurs care să ne ajute să ne maturizăm în dimensiunea umană, să creștem spiritual, să găsim limbajele adecvate pentru evanghelizare, să aprofundăm ceea ce ne folosește pentru a înfrunta adecvat noile probleme din timpul nostru.
Îmi place să amintesc aici că Scriptura spune: "Vae soli - vai de cel care este singur, care cade și nu este un al doilea ca să-l ridice" (Qoh 4,10). Cât de important este acest lucru pentru preot: drumul nu se parcurge singuri! Și totuși, din păcate, atâția preoți sunt prea singuri, fără harul unei însoțiri, fără acel simț de apartenență care este ca o vestă de salvare în marea adesea furtunoasă a vieții personale și pastorale. A țese o rețea puternică de raporturi fraterne este o misiune prioritară a formării permanente: episcopul, preoții între ei, comunitățile față de păstorii lor, călugării și consacratele, asociațiile, mișcările: este indispensabil ca preoții să se simtă "acasă". Voi ca Dicaster ați început deja să țeseți o rețea mondială: vă recomand, faceți totul pentru ca acest val să continue și să aducă roade în lumea întreagă. Străduiți-vă cu creativitate pentru ca această rețea să se întărească și să ofere sprijin preoților. Voi aveți un rol cheie pentru aceasta!
Îngrijirea vocațiilor. Una dintre marile provocări pentru poporul lui Dumnezeu este faptul că, în tot mai multe zone din lume, sunt în scădere puternică vocațiile la slujirea sacerdotală și la viața consacrată, iar în unele țări aproape că se sting. Dar este în criză și vocația la căsătorie cu acel simț de angajare și de misiune pe care îl cere. Pentru aceasta, în ultimele Mesaje pentru Ziua Mondială de Rugăciune pentru Vocații, am voit să lărgesc privirea la ansamblul vocațiilor creștine și am îndreptat-o îndeosebi spre acea vocație fundamentală care este ucenicia, consecință a Botezului. Nu ne putem resemna cu faptul că pentru atâția tineri a dispărut de la orizont ipoteza unei oferte radicale de viață. În schimb, trebuie să reflectăm împreună și să rămânem atenți la semnalele Duhului și voi puteți să duceți înainte și această misiune grație Operei Pontificale a Vocațiilor Sacerdotale. Vă invit să reactivați această realitate, cu modalități adaptate la timpurile noastre, eventual creând rețea cu Bisericile locale și găsind practicile bune de pus în circulație. Aceasta este o operă importantă!
În sfârșit, diaconatul permanent. A fost reintrodus de Conciliul Vatican II și, în aceste decenii, a avut o receptare foarte variată. Totuși, și astăzi se pune adesea întrebarea cu privire la identitatea specifică a diaconatului permanent. Așa cum știți, Raportul de Sinteză al primei Sesiuni a Adunării Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor, din octombrie 2023, a recomandat "să se efectueze o evaluare cu privire la realizarea slujirii diaconale după Conciliul Vatican II" (Raport de Sinteză 11 g) și invită și să se tindă, printre diferitele îndatoriri ale diaconilor, mai hotărât spre diaconia carității și spre slujirea săracilor (4 p și 11 a). A însoți aceste reflecții și aceste dezvoltări este o misiune a Dicasterului vostru deosebit de importantă. Vă încurajez să lucrați pentru asta și să puneți în teren toate forțele necesare.
Iubiți frați și surori, mulțumesc iarăși. Lucrați mereu pentru ca poporul lui Dumnezeu să aibă păstori după Inima lui Cristos și să crească în bucuria uceniciei. Fecioara Maria, Mamă și model al oricărei vocații, să vă însoțească. Și eu vă însoțesc cu rugăciunea mea. Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Mulțumesc.
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu