Roman: Profesiunea simplă a sr. M. Mădălina a Iubirii lui Dumnezeu
Un alt fel de Magnificat! Duminică, 2 iunie 2024, sora Maria Mădălina Toma a Iubirii lui Dumnezeu a pronunțat Da-ul ei spre a-l urma pe Cristos pe calea perfecțiunii evanghelice, în ascultare, fără nimic propriu și în castitate, prin profesiunea temporară ce a avut loc în cadrul Sfintei Liturghii de la ora 9, în Biserica Mănăstirii "Sfânta Maria a Îngerilor" a Surorilor Clarise din Roman.
Sfânta Liturghie solemnă a fost prezidată de Excelența Sa Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, alături de care au fost prezenți pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, OFM Conv., ministru provincial, pr. Alexandru Olaru, OFMConv., asistent provincial al Surorilor Clarise, pr. Cristian Diac și pr. Fabian Doboș de la Iași, pr. Mihai Androșcă, vicar parohial de la Frumoasa, frați franciscani de la Institutul Teologic Franciscan din Roman și din împrejurimi, dar și persoane consacrate din diferite Congregații.
Cu bucurie și emoție, la aceste momente de har și comuniune, s-au alăturat atât membri ai familiei Toma, cât și mulți prieteni ai sorei M. Mădălina, prieteni din copilărie, colegi de facultate de la Iași, prieteni din grupul de rugăciune Taize, dar și credincioși care au dorit să fie alături de sora neo-profesă în aceste clipe importante, spre a-i mulțumi Domnului pentru acest mare dar.
Ritualul profesiunii a început cu un gest întâlnit în evanghelie, cel al chemării. Maestra, sr. Rozalia Baciu, a chemat-o, așadar, pe nume pe novicea Mădălina, iar ea și-a prezentat în fața tuturor dorința de a fi admisă la profesiunea voturilor temporare spre a-l sluji pe Dumnezeu și pe oameni în rugăciune continuă, în comuniune cu întreaga ei comunitate.
Un alt moment emoționant și simbolic al celebrării a fost profesarea voturilor călugărești în mâinile sorei M. Tereza Bogliș a Duhului Sfânt, delegata responsabilă a acestei comunități. Rostirea Da-ului, primirea voalului și a Regulii și Constituțiilor Sfintei Clara pe care sora M. Mădălina s-a angajat să le observe spre a trăi în căutarea dragostei perfecte. Prin aceste gesturi simbolice ale mâinilor, sora neo profesă s-a încredințat cu toată inima familiei sale religioase, confirmând în mod public consacrarea sa Domnului.
Preasfințitul Petru Sescu, în omilia sa, ne-a amintit de bogăția și frumusețea pe care o constituie diversitatea vocațiilor și a misiunilor din Biserică. Parcurgând cuvântul Domnului ales special pentru ritualul de consacrare, Excelența Sa ne-a vorbit despre Un alt fel de Magnificat. A așezat alături atât de bine-cunoscutul imn al Sfintei Fecioare, pe cel al lui Isus din Evanghelia după Sfântul Matei: "Te preamăresc, pe tine, Tată, că le-ai ascuns acestea celor înțelepți și pricepuți și le-ai descoperit celor mici". A subliniat ideea că Dumnezeu, departe de a face vreo nedreptate, nu intră cu forța în viața nimănui, ci intră numai acolo unde i se permite. "Ce frumos e atunci când omul își recunoaște statutul de creatură, de oameni fragili", precum spunea Sfântul Paul ca niște vase care sunt înnobilate de harul Domnului. Prin cuvintele sale, Preasfințitul ne-a împărtășit bucuria izvorâtă din frumoasa realitate a omului care recunoaște și primește iubirea infinită a Domnului care vrea să ne îndumnezeiască. Dumnezeu vrea întotdeauna binele nostru, pentru că ne-a creat din iubire și ne însoțește mereu cu iubirea sa, dacă îi facem loc în viața și inima noastră. Iar pentru acesta e necesară dilatarea inimii. "Dumnezeu se revelează celor mici, celor care îi deschid inima, dar nici pe cei care îi întorc spatele el nu îi uită", ci îi invită: "Veniți la mine toți cei trudiți și împovărați". Cu astfel de cuvinte și cu multe altele, Excelența Sa ne chema să fim ca niște copii în mâna lui Dumnezeu pe care numai el îi poate înălța pe "piscurile înalte ale sfințeniei". Tot episcopul ne-a amintit că putem învăța multe de la sfinții din istoria recentă: copilăria spirituală, de la Sfânta Tereza a Pruncului Isus, bunătatea și simplitatea, de la Papa Ioan al XXIII-lea, numit și Papa cel Bun, sau radicalitatea și dăruirea fără rezerve a lui Charles de Foucault, care a înțeles că pentru a ajunge la Domnul e nevoie nu de urcare, ci de coborâre...
La încheiere, sora neo-profesă Mădălina, cu simplitate, dar și emoție, a adresat câteva cuvinte de mulțumire tuturor celor care, fie în mod grăit, fie tăinuit, au contribuit la ceea ce este ea astăzi, amintindu-ne totodată de importanța relațiilor semnificative și autentice dintre noi, izvorâte din întâlnirea personală cu Dumnezeu, izvorul oricărui bine, al oricărei iubiri și al oricărei chemări.
Celebrarea profesiunii călugărești, dincolo de aspectul ei formal-liturgic, ascunde și revelează totodată o realitate spirituală tainică a legăturii nupțiale dintre Creator și creatură, dintre Dumnezeu și fiecare suflet în parte care se consacră lui. Ascunde adevărate clipe de har, de întâlnire cu Domnul, de viață spirituală, iar prin harul său descoperim adevărate întâlniri și reîntâlniri umane. Aceste momente ne amintesc de strânsa legătură care este între noi și Dumnezeu, dar și între noi, oamenii. Pentru că, dincolo de ceea ce se vede, noi suntem unii altora frați și surori, ba mai mult, suntem într-adevăr Biserica vie, trupul lui Cristos, și mădulare vii, uniți în aceeași Familie a lui Dumnezeu, care este Biserica. Sperăm că acest Da al sr. Mădălina a Iubirii lui Dumnezeu, întregit de prezența atâtor suflete, este într-adevăr un altfel de Magnificat, un Magnificat al vremurilor noastre, o gură de aer proaspăt, un "încă se mai poate", sau mai bine spus, un îndemn, o încurajare, o speranță, o provocare, și, de ce nu, o mărturie a iubirii infinite a lui Dumnezeu pentru lumea de astăzi.
Surorile Clarise
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
2 iunie: Roman: Profesiunea simplă a sr. M. Mădălina a Iubirii lui Dumnezeu