|
© Vatican Media |
Papa Francisc: Salut adresat participanților la Întâlnirea Interreligioasă a Mișcării Focolarelor (3 iunie 2024)
Iubiți frați și surori, bună ziua!
Salut președinta Mișcării Focolarelor, căreia aș vrea să-i spun: mă rog pentru patria ta: mă rog mult pentru patria ta, care suferă în acest moment; și vă salut pe voi toți care participați la această Întâlnire interreligioasă. Mulțumesc pentru perseverența cu care Opera Mariei duce înainte drumul început de Chiara Lubich cu persoane de religii necreștine care împărtășesc spiritualitatea unității. A fost un drum revoluționar acesta, care face atât bine Bisericii. Este o experiență animată de Duhul Sfânt, înrădăcinată - putem spune - în inima lui Cristos, în setea sa de iubire, de comuniune, de fraternitate.
De fapt, Duhul este cel care deschide cărări de dialog și de întâlnire, uneori surprinzătoare. Așa cum s-a întâmplat cu peste cincizeci de ani în urmă în Algeria, unde s-a născut o comunitate în întregime musulmană aderentă la Mișcare. Și așa a fost și pentru întâlnirile lui Chiara Lubich cu liderii diferitelor religii: budiști, musulmani, hinduși, evrei, sikhși și alții. Un dialog care s-a dezvoltat până acum, așa cum demonstrează prezența voastră astăzi.
Fundamentul pe care se sprijină această experiență este Iubirea lui Dumnezeu care se realizează în iubirea reciprocă, în ascultare, în încredere, în primire și în cunoașterea celorlalți, în respectarea deplină a respectivelor identități. Cu timpul, a crescut prietenia și colaborarea în încercarea de a răspunde împreună la strigătul săracilor, în îngrijirea creației, în munca pentru pace. Prin acest drum unii frați și surori necreștini au împărtășit spiritualitatea Operei Mariei sau unele trăsături caracteristice ale sale și le trăiesc în mijlocul oamenilor lor. Cu aceste persoane se merge dincolo de dialog, se simt frați și surori, se împărtășește visul unei lumi mai unite, în armonia diversităților.
Preaiubiților, mărturia voastră este motiv de bucurie, este motiv de mângâiere, în special în acest timp de conflicte, în care religia este instrumentalizată adesea pentru a alimenta ciocnirea. Dimpotrivă, dialogul interreligios "este o condiție necesară pentru pacea în lume și pentru aceasta este o obligație pentru creștini, precum și pentru celelalte comunități religioase" (Exortația apostolică Evangelii gaudium, 250). De aceea vă încurajez să mergeți înainte, mereu deschiși.
Fie ca Domnul să vă binecuvânteze pe voi toți. Domnul să dea binecuvântarea fiecăruia dintre voi, pentru că Domnul este aproape de noi toți. Fie ca Domnul să vă binecuvânteze. Amin.
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu