Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Angelus (2 iunie 2024)

Iubiți frați și surori, duminică frumoasă!

În Italia și în alte țări astăzi se celebrează solemnitatea Corpus Domini. Evanghelia de la liturgie relatează Ultima Cină (Mc 14,12-26), în timpul căreia Domnul face un gest de încredințare: de fapt, în pâinea frântă și în potirul oferit discipolilor, el însuși este cel care se dăruiește pentru toată omenirea și se oferă pe sine însuși pentru viața lumii.

În acel gest al lui Isus care frânge pâinea există un aspect important pe care Evanghelia îl subliniază prin cuvintele "le-a dat" (v. 22). Să ne fixăm în inimă aceste cuvinte: le-a dat. De fapt, Euharistia amintește înainte de toate dimensiunea darului. Isus ia pâinea nu pentru a o consuma singur, ci pentru a o frânge și a o dărui discipolilor, revelând astfel identitatea sa și misiunea sa. El nu a reținut viața pentru sine, ci ne-a dăruit-o nouă; nu a considerat o comoară geloasă faptul că este ca Dumnezeu, ci s-a despuiat de gloria sa pentru a împărtăși umanitatea noastră și a ne introduce în viața veșnică (cf. Fil 2,1-11). Isus a făcut din toată viața sa un dar. Să ne amintim acest lucru: Isus a făcut din toată viața sa un dar.

Așadar înțelegem că a celebra Euharistia și a ne hrăni cu această Pâine, așa cum facem în special duminica, nu este un act de cult dezlipit de viață sau un simplu moment de consolare personală; trebuie să ne amintim mereu că Isus, luând pâinea, a frânt-o și le-a dat-o, de aceea, împărtășirea cu el ne face capabili să devenim și noi pâine frântă pentru ceilalți, capabili să împărtășim ceea ce suntem și ceea ce avem. Spunea Sfântul Leon cel Mare: "Participarea noastră la trupul și la sângele lui Cristos nu tinde la altceva decât să ne facă să devenim ceea ce mâncăm" (Discurs XII despre Pătimire, 7).

Iată, fraților și surorilor, la ce suntem chemați: să devenim ceea ce mâncăm, să devenim "euharistici", adică persoane care nu mai trăiesc pentru ele însele (cf. Rom 14,7), în logica posesiei și a consumului, ci care știu să facă din propria viață un dar pentru ceilalți. Astfel, grație Euharistiei, devenim profeți și constructori ai unei lumi noi: atunci când depășim egoismul și ne deschidem la iubire, atunci când cultivăm legături de fraternitate, atunci când participăm la suferințele fraților și împărtășim pâinea și resursele cu acela care este în nevoie, atunci când pune la dispoziție toate talentele noastre, atunci frângem pâinea vieții noastre ca și Isus.

Fraților și surorilor, să ne întrebăm așadar: eu țin viața mea numai pentru mine însumi sau o dăruiesc ca și Isus? Mă dedic pentru ceilalți sau sunt închis în micul meu eu? Și, în situațiile de fiecare zi, știu să împărtășesc sau caut mereu interesul meu?

Fecioara Maria, care l-a primit pe Isus, Pâine coborâtă din cer, și s-a dăruit în întregime împreună cu el, să ne ajute și pe noi să devenim un dar de iubire, uniți cu Isus Euharistia.

______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Vă invit să ne rugăm pentru Sudan, unde războiul care durează de peste un an încă nu găsește o soluție de pace. Să tacă armele și, cu angajarea autorităților locale și a comunității internaționale, să se ducă ajutor populației și atâtor evacuați; refugiații sudanezi să poată găsi primire și protecție în țările vecine.

Și să nu uităm martirizata Ucraina, Palestina, Israel, Myanmarul... Fac apel la înțelepciunea guvernanților pentru ca să înceteze escaladarea lor și să se pună toată angajarea în dialog și în tratative.

Salut pelerinii din Roma și din diferite părți din Italia și din lume, îndeosebi cei din Croația și din Madrid. Salut credincioșii din Bellizzi și din Iglesias; Centrul Cultural "Luigi Padovese" din Cucciago; postulantele de la Fiicele Oratoriului; și grupul "Pedalare per chi non può" ("A pedala pentru cel care nu poate"), venit cu bicicleta de la Faenza la Roma. Salut tinerii Neprihănitei.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat