Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© www.katholikentag.de
Mesajul Sfântului Părinte cu ocazia celei de-a 103-a Zi a Catolicilor Germani (Deutsche Katholikentag) [Erfurt, 29 mai - 2 iunie 2024]

Iubiți frați și surori,

Vă salut din inimă pe voi toți care v-ați adunat la Erfurt pentru a 130-a Katholikentag, cu scopul de a vă ruga împreună, a vă confrunta, a vă întări reciproc în credință și a da mărturie despre evanghelia lui Cristos.

"Cel care are viitor este omul de pace." Acesta este motoul acestor zile. Psalmul 37 indică motivul pentru care omului de pace îi este promis viitorul: pentru că este drept, pentru că face ceea ce îi place lui Dumnezeu, pentru că se încrede în Dumnezeu. Însă, încă de la început, tragedia omului este că nu se încrede în Dumnezeu, nu are încredere în el; că nu face ceea ce îi place lui Dumnezeu, ci parcurge căile proprii. Așadar, unitatea și armonia originale ale întregii creații voite de Dumnezeu "au scăpat din mână": omul nu mai folosește creația în sensul Creatorului, ci abuzează de ea și o maltratează într-o căutare egoistă de putere și de câștig. Astfel, răul și durerea au intrat în lume (cf. Gen 3). Ceea ce se înțelege aici este perceput și indicat astăzi de multe persoane - îndeosebi de tineri - de la originea culturală și de la viziunea despre lume foarte diferite. Simt că există ceva ce nu merge complet cu omul și cu lumea, că nu putem continua ca până acum, că este nevoie de o convertire, o adevărată reorientare.

Misiunea lui Isus era în întregime sub semnul acestei noi orientări a omului spre Dumnezeu și, prin urmare, și spre o reînnoire și o vindecare a raporturilor sale cu celelalte persoane, cu creația și nu în cele din urmă cu sine însuși. Pacea adusă de Cristos devine vizibilă când dăruiește persoanelor speranță nouă, viitor în timpuri dificile: celor marginalizați, celor bolnavi, celor care erau chinuiți de păcate. Cristos a chemat pe nume nedreptatea și a condamnat discordanțele. Pentru a restabili ordinea divină, Isus adesea a trebuit să răstoarne logica umană și ordinea valorilor, lucru care reiese în mod deosebit în Predica de pe munte. Dar tocmai așa creează pacea: "cu sângele crucii sale" (Col 1,20). Da, să ne ridicăm privirea spre cruce: "acolo, la violență nu s-a răspuns cu violență, la moarte nu s-a răspuns cu limbajul morții. În tăcerea crucii tace zgomotul armelor și vorbește limbajul reconcilierii, al iertării, al dialogului, al păcii" (Omilie, 7 septembrie 2013). Pacea lui Cristos se naște din iubire și din dăruire. La Paște devine evident: cel care are viitor este omul păcii.

Noi, creștinii, suntem chemați să continuăm misiunea sa: ca și el, vrem să dăm considerație persoanelor abandonate, marginalizate și singure și să le facem să simtă că nu sunt singure. Vrem să ne angajăm și public, politic, pentru condiții mai bune de viață și să dăm glas mai ales celor care nu găsesc ascultare. Fără dreptate nu există pace. Nu numai în Europa, ci și în alte părți ale lumii, actualmente drepturi umane fundamentale par să fie amenințate: printr-un antisemitism crescând, prin rasism și alte ideologii care tind la extremism și la violență.

Multele crize morale, sociale, economice și politice pe care le trăim sunt legate toate între ele. Preocuparea față de natură, dreptatea față de săraci, angajarea pentru societate, tutelarea vieții și a familiei, apărarea demnității întregii vieți umane, precum și pacea exterioară și interioară sunt legate. Problemele îi interesează pe toți și pot să fie rezolvate numai împreună. Pentru aceasta este necesar un dialog amplu, pe cât posibil pe mai multe voci, la toate nivelurile vieții sociale, economice și politice. Numeroasele dezbateri de la Katholikentag cu personaje și reprezentanți iluștri din sectoare importante ale vieții sociale oferă o bună ocazie pentru acest scop.

În această optică, este frumos și semnificativ că această Katholikentag este și un loc de a sta împreună ecumenic și al dialogului interreligios. De fapt, este nevoie de colaborarea cu toate persoanele de bunăvoință care să fie dispuse să lucreze la construirea unui viitor pașnic. Cât de puternică poate fi mărturia comună a creștinilor s-a putut vedea în 1989, când persoane de pace, având în mână o lumânare, au dezlănțuit revoluția pașnică. Acolo la Erfurt rugăciunile pentru pace s-au desfășurat în Biserica "Sfântul Laurențiu" și în biserica predicatorilor evanghelici. Acest miracol al cotiturii pașnice, dezlănțuită de persoane care se roagă, ne arată ce anume poate rugăciunea. Și prin urmare această amintire este și o încurajare pentru noi astăzi!

Omul de pace are viitor. Această certitudine ne avertizează și ne încurajează. Să ne rugăm pentru pace. Să ne rugăm și unii pentru alții, pentru ca puterea Duhului Sfânt să ne umple de speranță și de bucurie. Vă urez din inimă zile rodnice și care să vă îmbogățească spiritual! Vă însoțesc în rugăciune și vă rog rugați-vă și pentru mine. Dumnezeul păcii să vă binecuvânteze.

Din Vatican, mai 2024

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat