Galbeni: Administrarea Sfântului Mir
În duminica Preasfintei Treimi, pe 26 mai 2024, 23 de candidați din Parohia "Sfântul Iosif Muncitorul" din Galbeni au primit sacramentul Sfântului Mir, administrat de PS Petru Sescu, episcop auxiliar al Diecezei de Iași, în cadrul Sfintei Liturghii de la ora 10.30.
Sub o adiere ușoară de vânt, care ne-a venit în ajutor pentru a nu fi copleșiți de razele puternice ale soarelui, comunitatea din Galbeni aștepta cu nerăbdare în fața casei memoriale "Martin Benedict" sosirea episcopului auxiliar Petru Sescu. După tradiționala întâmpinare cu pâine și sare, pr. Adrian, păstorul comunității, i-a urat episcopului bun venit în comunitatea noastră. După salutul episcopului de bun găsit, cu toții ne-am îndreptat spre biserică, pășind pe aceleași străzi ale satului pe care obișnuia să pășească și venerabilul dr. pr. Martin Benedict.
La începutul Sfintei Liturghii, o mamă, în calitate de reprezentantă a candidaților, i-a urat bun venit episcopului în mijlocul comunității noastre și l-a invitat să celebreze Sfânta Liturghie, invocând totodată harul Duhului Sfânt atât asupra candidaților de la Mir, cât și asupra întregii comunități.
Eu, fiind una dintre cei 23 de candidați, pot spune că emoțiile intense nu au fost doar ale noastre, ci și ale părinților, ale celor apropiați și ale întregii comunități. Pregătirea pe care o făcusem pentru atâta timp avea să dea roade, în sfârșit.
După dialogul dintre episcop și paroh, care a avut rolul de a confirma că acești candidați sunt bine pregătiți, în cuvântul de învățătură PS Petru Sescu a evidențiat figura Fericitului Carlo Acutis, model pentru adolescenții și tinerii de azi, care nu trebuie să fie niciodată niște "fotocopii", ci originali, adică să fie reînnoiți mereu de puterea Duhului Sfânt. Totodată a punctat asupra importanței primirii sacramentelor, pornind de la sacramentele pe care noi deja le-am primit (Botezul, Euharistia și Pocăința), vorbindu-ne apoi foarte explicit despre sacramentul Mirului pe care urma să-l primim. Pentru ca nimeni să nu simtă prea multă presiune asupra sa, Preasfințitul a preferat să ne adreseze întrebări de bază din catehism, la care noi trebuia să răspundem în cor.
După predică, cu lumânările aprinse, ne-am mărturisit credința prin reînnoirea făgăduințelor de la botez, împreună cu întreaga comunitate. După rugăciunea de invocare a Duhului Sfânt, a sosit momentul culminant ca acei 23 de candidați să-l primească pe Duhul Sfânt cu cele șapte daruri ale sale. Primind sacramentul Mirului, am devenit și noi "soldații Sfintei Treimi", primind pecetea Duhului Sfânt.
La finalul Sfintei Liturghii, după o poezie recitată de o adolescentă abia miruită, după salutul și mulțumirile făcute de o reprezentantă a părinților, părintele paroh Adrian Chili a felicitat toate persoanele care s-au implicat pentru a face această zi cât mai specială. Totodată i-a felicitat pe cei miruiți în această zi, pe nașii și părinții lor, dar și pe toți aceia care, prin costumele lor populare, au înfrumusețat și împodobit această sărbătoare.
Pregătirea pentru primirea sacramentului Sfântului Mir ne-a apropiat mai mult de Sfânta Treime și ne-a făcut să înțelegem că trebuie să fim lumină nu doar în comunitatea noastră, ci în întreaga lume.
Emma-Roberta Budău
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
26 mai: Galbeni: Administrarea Sfântului Mir. Foto: Sebastian Unguru