Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Mărturii și evocări despre pelerini ai păcii și ai fraternității

Joi, 23 mai 2024, la ora 16, la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, Ordinul Fraților Minori Conventuali, Provincia "Sfântul Iosif" din România, împreună cu Academia "Petru Tocănel" au comemorat, printr-o sesiune de mărturii și evocări cu titlul "Ioan Paul al II-lea, pelerinul păcii și al fraternității", împlinirea a 25 de ani de la vizita Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea și a 5 ani de la vizita Papei Francisc în România.

Publicul s-a bucurat de prezența PS Iosif Păuleț, părintele Mihăiță Popovici, reprezentantul PS Ioachim, episcopul Romanului și Băcăului, și Teodor Baconschi, teolog, diplomat și scriitor, moderator al întâlnirii fiind pr. Damian Gheorghe Pătrașcu, ministru provincial.

Întru format inedit, întrebare-răspuns, invitații au împărtășit celor prezenți din trăirile care au însoțit vizita celor doi suverani pontifi și însemnătatea lor și mai ales, semnificația gesturilor profetice care vor lumina pe mai departe drumul Bisericilor surori din România.

Astfel, Preasfințitul Iosif a amintit, dincolo de cuvintele cordiale ale Papei Francisc ori de câte ori se întâlnesc, de bucuria întâlnirii cu Ioan Paul al II-lea și a pregătirilor intense de dinainte, a emoțiilor retrăite în timpul celebrării din Parcul Izvor și a strigătului "Unitate! Unitate!" care a strâns laolaltă atât creștini catolici, ortodocși, cât și pe cei de alte confesiuni prezenți la eveniment. Această unitate, care pleacă de la Evanghelie, trebuie să definească "firescul" relațiilor dintre creștini.

Vizita Papei Francisc, chiar dacă a avut un caracter pastoral, relevanța ecumenică a fost majoră, fiind dată de întâlnirea cu Patriarhul Daniel la București și datorită prezenței în număr mare a creștinilor ortodocși dornici să îl întâlnească pe Papa Francisc. Importanța politică și socială a acestor două evenimente a dorit să impulsioneze și mai mult dialogul interconfesional și păstrarea vie a identității creștine a Europei. Prin faptul că cei doi papi au venit în România ca lideri religioși, și nu ca șefi de stat, ei au dorit să întărească credința poporului român, și să păstreze în centrul preocupărilor principiile și valorile creștine.

Domnul Teodor Baconschi, în calitate de ministru al Afacerilor de Externe din acea perioadă, a reamintit de figura lui Ioan Paul al II-lea un "erou global al libertății, un exponent al Europei suferinde de dincolo de Cortina de Fier", de rolul major jucat de România în refacerea punților din Estul și Vestul Europei de apropiere a celor "doi plămâni ai Europei", și de dorința papei de reunificare a lumii europene la începutul noului mileniu. România anilor 90 nu arăta deloc bine, a afirmat domnul Baconschi: ieșea dintr-o perioadă de stalinizare masivă la începuturile comunismului, o dictatură care i-a adus numeroși martiri; căderea comunismului a avut loc printr-o baie de sânge, urmată de folosirea violenței pentru consolidarea puterii celor care conduceau țara în acel moment, a mineriadelor și a conflictelor inter-etnice sau chiar prin susținerea explicită, de neînțeles, a unei tensiuni interconfesionale prin intrarea în legalitatea a Bisericii Greco-Catolice. Invitația președintelui Emil Constantinescu, văzut ca un lider democrat și a deschiderii din partea Patriarhului Teoctist, care printr-un gest de mare curaj se întâlnise cu Papa la Roma întorcându-se dintr-o călătorie în India înainte de căderea comunismului, au făcut posibilă această vizită istorică. Vizita papei în România majoritar ortodoxă, dar și întâlnirea cu singura Biserică Ortodoxă de matrice culturală și lingvistică latină au arătat lumii rolul organic al țării noastre într-un parteneriat european viabil, ieșind astfel din acea zonă geo-politică gri a statelor abia ieșite din Uniunea Sovietică. Binecuvântarea pontificală a fost binecuvântarea Occidentului latin oferită țării noastre, a șocat întreaga presă internațională. Ceea ce suntem chemați să facem în continuare e de a păstra vie semnificația profetică a acestui moment crucial, ca un exemplu de pedagogie și luciditate istorică, de vizionarism și de forță a iubirii fraterne.

Părintele Mihăiță Popovici, profesor de teologie și spiritualitate ortodoxă în cadrul Institutului Franciscan, a reamintit de efervescența ecumenică care a caracterizat anii 90, prin deschiderea față de Biserica Catolică a Înaltpreasfințitului Eftimie, episcopul Romanului, și participarea asiduă a credincioșilor la întâlnirile de rugăciune pentru unitatea Bisericii. Părintele Mihăiță a mărturisit cu exemple concrete fascinația pe care o are față de smerenia și de umanitatea gesturilor lui Ioan Paul al II-lea prin care reușea să transpară gesturile Mântuitorului. În cele două zile ale vizitei ale Papei Ioan Paul al II-lea, părintele a mărturisit bucuria pentru această întâlnire a celor doi, și mai ales cuvintele atât de calde și de profund respect pe care și le-au adresat cei doi. În Papa Francisc, părintele Popovici vede sensibilitatea față de cei săraci, simțul reformator, dar mai ales curajul de a le împlini. Privind spre viitor, părintele Mihăiță ne invită să fim consecvenți pe mai departe mesajului celor doi suverani pontifi, și chiar dacă se abat nori negri care încearcă să umbrească micile semne de iubire fraternă, ne-a invitat pe toți cei prezenți să avem la inimă exemplul Patriarhului Atenagoras care, întrebat fiind de un grup de teologi tineri dacă unitatea Bisericilor se va realiza, el le-a răspuns că "atunci când această întrebare îmi dă insomnii, merg în Biserică și aprind două lumânări: una pentru Biserica din care fac parte și una pentru Biserica Catolică".

După momentul evocativ, a urmat rugăciunea Vesperelor în cinstea Sfântului Ioan Paul al II-lea.

Cu această sesiune, Academia "Petru Tocănel" a încheiat seria de conferințe cu tema "Căutăm căi pentru un viitor mai bun pentru toți", oferind credincioșilor, atât la Roman, cât și la Bacău, prin întâlnirea cu personalitățile marcante ale societății românești, șansa de a da consistență drumului de credință, stimulând implicarea în comunitatea din care fac parte și în mersul istoriei zilelor noastre, pentru ca Împărăția păcii, a dreptății și a solidarității să se răspândească în lume printr-o mărturie sinceră de iubire față de aproapele.

Noile provocări cu care vom reveni din septembrie, sperăm să găsească ecouri în cât mai multe inimii generoase și dornice a fi parte, împreună cu Dumnezeu, la construirea unei lumi noi.

Pr. Dragoș-Paul Mârț
președintele Academiei "Petru Tocănel"

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23 mai: Roman: Mărturii și evocări despre pelerini ai păcii și ai fraternității




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat