|
© Vatican Media |
Părintele Giuseppe Rossi fericit, cardinalul Semeraro: icoana lui Cristos suferind
Un fluviu de persoane a umplut duminică, 26 mai 2024, străzile principale din Novara până la catedrală pentru ceremonia de beatificare a părintelui Giuseppe Rossi, parohul de Castiglione, localitate ossolană din Valle Anzasca, martir al credinței și al carității, ucis de fasciști în 1945 la 32 de ani. Celebrarea a fost prezidată după-amiază de cardinalul Marcello Semeraro, prefect al Dicasterului pentru Cauzele Sfinților, reprezentându-l pe Papa Francisc care a recunoscut martiriul "din ură față de credință" a tânărului paroh.
Omilia lui Semeraro
"Un paroh pentru toți, un paroh pentru fiecare și un paroh pentru săraci... Această cale l-a condus să fie un paroh martir", a spus Semeraro în omilia sa, în care a citat un text din agenda fericitului, scrisă după cinci luni de viață parohială. "Mă arunc cu disperare în brațele lui Isus, ale cărui urme spre Cruce, spre Calvar trebuie să le urmez. Se dezlănțuie furtunile umane care par să distrugă tot: cu Dumnezeu eu sunt dincolo de norii cenușii ai patimilor, în atmosfera senină a albastrului infinit, în pacea divină", se citește. "Sufăr cu bucurie pentru că sunt unit cu Dumnezeul meu pe cruce", mai scria preotul. "Așa retrăiesc la viața nouă care este în moartea trupului. Înțeleg nebuniile eroice ale sfinților în căutarea crucii, a suferinței: erau suflete însetate de viață, acea viață izvorâtă din sângele vărsat pe Golgota care este baia tuturor păcatelor, care este un medicament al tuturor rănilor."
După imitarea lui Cristos
Cuvinte, a comentat cardinalul, "de încadrat, desigur, în dificultățile inițiale de a proiecta o acțiune pastorală în noul context; în același timp însă, ele ne revelează o dispoziție de fond care se va maturiza până în noaptea de 26 februarie 1945". Adică noaptea în care Giuseppe Rossi "n-a ezitat să-și jertfească tânăra sa viață" pentru turma încredințată lui. Este, în această "jertfire", a continuat prefectul Dicasterului Cauzelor Sfinților, "propria și personala sa imitare a lui Cristos, la care a fost încorporat deja cu Botezul și după aceea configurat cu sacramentul Preoției".
"Asemănarea noastră cu Cristos dăruită nouă la Botez nu poate să fie ceva parțial sau provizoriu, ci trebuie să fie totală: ca și el, și noi! În martir această imitare devine chiar corporală. Dar tocmai acceptarea suferințelor din iubire față de Cristos, cu scopul de a i se asemăna în toate îl face pe martir", a remarcat cardinalul. Și a amintit cum părintele Giuseppe, în ziua hirotonirii sale sacerdotale, la 29 iunie 1937, l-a auzit pe episcop repetând binomul clasic de "preot și victimă": "Nu vei fi niciodată un preot fără să fii și victimă pentru jertfa euharistică".
Mesajul lui Mattarella
Cu ocazia beatificării a venit și un mesaj al președintelui Republicii Italiene, Sergio Mattarella, adresat episcopului Franco Giulio Brambilla. "Cu proclamarea din partea Bisericii Catolice a părintelui Giuseppe Rossi ca fericit - scrie șeful statului - sunt recunoscute calitățile de păstor fidel față de propria comunitate și de coerență a mărturiei creștine a tânărului preot." "Dedicarea sa pentru mandatul primit - continuă Mattarella - i-a pus viața în pericol, acolo unde, în perioada luptei de eliberare a Italiei, intenționa să apere existența și demnitatea persoanelor, întrupând valori de adevăr, dreptate și libertate pe care le vom găsi apoi transfuzate în Constituția Republicii."
(După Vatican News, 27 mai 2024)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu