Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Discurs adresat participanților la Congresul Internațional de Pastorație a Tineretului promovat de Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață (25 mai 2024)

Eminențe, iubiți frați și surori, bună ziua!

Înainte de toate vreau să exprim recunoștința mea tuturor celor care au cooperat la buna reușită a Zilei Mondiale a Tineretului de la Lisabona. A fost un mare efort, dar a meritat, pentru că, după pandemie și în mijlocul atâtor tensiuni internaționale, tinerii aveau nevoie de o injecție de speranță; și zilele de la Lisabona au fost o adevărată celebrare a bucuriei de a trăi și de a fi creștini; o celebrare a speranței care continuă să locuiască în inima tinerilor, pentru că însuși Dumnezeu o alimentează și o face trainică, în pofida tuturor adversităților.

Dragi prieteni, încurajați de această experiență, sunteți chemați să lucrați pentru următoarele evenimente internaționale, dar, mai ales, și pentru a însoți pastorația tineretului în "timpurile obișnuite".

Gândindu-mă la Jubileul Tinerilor - anul viitor - și la ZMT din Seoul - peste trei ani -, "visul" meu este să poată face pe mulți tineri să-l întâlnească pe Isus și printre cei care în mod normal nu frecventează Biserica, ducându-le mesajul speranței. Mă gândesc la acei tineri și tinere care au "coborât privirea", care au pierdut orizontul, care au pus deoparte visele mari și au rămas încâlciți în tristețe, în răul de a trăi. Asia este un continent tânăr, un continent vital, și totuși mulți tineri, mai ales în marile orașe, suferă o pierdere a speranței și o concentrare asupra lor înșiși, cu puține relații, puține interese. Și același lucru se întâmplă în toată lumea. Întâlnirile de la Roma și de la Seoul sunt ocaziile pe care Dumnezeu ni le oferă pentru a spune tuturor tinerilor din lume că Isus este speranță, este speranță pentru tine, este speranță pentru noi, este speranță pentru toți!

În timp ce lucrați pentru aceste mari evenimente, Jubileul și întâlnirea de la Seoul, nu trebuie să neglijați însă căile obișnuite, adică drumul tinerilor în viața zilnică. Este parcursul și pastorația pașilor mici, a numerelor mici, a cuvintelor și a gesturilor simple, a momentelor de celebrare și de rugăciune în comunitate, a deciziilor de fiecare zi. Sunt experiențe mai puțin fascinante, dar sunt acelea care sapă în adânc în inimă și care în timp aduc roade durabile. Este sfințenia vieții zilnice, despre care am vorbit în Gaudete et exsultate. Și, nu pentru a face publicitate scrierilor mele, dar citiți Gaudete et exsultate, este un imn adus bucuriei, iar creștinul trist este un trist creștin. Bucuria trebuie să fie alimentul creștinului, expresia creștinului și dacă tu nu știi ce este bucuria, mergi în fața oglinzii... vei începe să râzi un pic!

În această privință, aș vrea să amintesc câteva elemente care nu trebuie să lipsească niciodată în munca zilnică a pastorației tineretului. Înainte de toate, ca tinerii să fie ajutați să aibă la inimă câteva certitudini fundamentale: "Dumnezeu este iubire", "Cristos te mântuiește", "El trăiește", "Duhul dă viață". Sunt certitudini și există și o altă certitudine: Sfânta Fecioară Maria te iubește pentru că este mamă. Patru, cinci simple adevăruri pe care nu trebuie să încetăm niciodată să le vestim (cf. Christus vivit, 112-133). De fapt, tinerii resimt în mod deosebit știrile negative care ne asediază, dar acestea nu trebuie să întunece certitudinea că Isus Cristos înviat este cu ei și este mai puternic decât orice rău. Tinerii simt asta. Da, Cristos trăiește! Totul trăiește, este în mâna sa și numai el cunoaște destinele lumii și cursul vieții noastre. Este important de a oferi tinerilor ocazii pentru a-l experimenta pe Cristos viu în rugăciune, în celebrarea euharistică și a reconcilierii, în întâlnirile comunitare, în slujirea adusă săracilor, în mărturia sfinților. Tinerii înșiși care trăiesc această experiență sunt purtătorii acestei vestiri-mărturii.

Alt element esențial este discernământul spiritual (cf. Christus vivit, 278-298). Discernământul este o artă pe care lucrătorii pastorali cei dintâi trebuie să o învețe: preoți și călugări, cateheți, însoțitori, tinerii înșiși care-i urmează pe alți tineri. Este o artă care nu se improvizează, care trebuie aprofundată, experimentată și trăită. Pentru un tânăr, a găsi o persoană capabilă de discernământ înseamnă a găsi o comoară. Pe drumul de credință și în descoperirea propriei vocații, o călăuză înțeleaptă ajută la evitarea atâtor greșeli, a atâtor naivități, a atâtor momente de rătăcire și de "paralizie". O călăuză care nu ia libertatea, ci însoțește. Cu privire la discernământ, am ținut și un ciclu de cateheze, veți putea merge să le căutați, care explică modul în care se face discernământul. Aici aș vrea să subliniez numai trei calități: este sinodal, este personal, este orientat spre adevăr. Discernământul este sinodal, personal și orientat spre adevăr.

Sinodal. Astăzi prevalează individualismul: fiecare merge pe drumul său, fiecare își atribuie de la sine un sens pentru viață, fiecare stabilește valorile sale, adevărurile sale. Probabil cu o clasificare a lui "îmi place - nu-mi place". Și acesta este un individualism urât. În schimb, în practica discernământului, Biserica ne pune alături frați și surori în credință pentru a parcurge un drum împreună, nu singuri, și astfel maturizarea noastră interioară devine mult mai bogată. În acest sens discernământul este sinodal.

În același timp, discernământul este personal. În lumea noastră totul este masificat și omologat, în schimb tinerii trebuie însoțiți fiecare în parte. Fiecare dintre ei este unic și irepetabil. Fiecare merită ascultare, înțelegere și sfaturi adaptate vârstei sale, maturității sale umane și spirituale. Discernământul nu poate să fie decât personal. Alaltăieri am avut o reuniune într-o parohiei, cu niște adolescenți, circa șaizeci de adolescenți, îmi făceau plăcere întrebările pe care le puneau, întrebări de căutare, de deschidere către Domnul, de îndoieli. A asculta și a ajuta să se meargă înainte.

Și apoi discernământul este orientat spre adevăr, asta pare o plângere. Noi trăim într-o societate care este poluată de fake news, unde profilurile personale sunt adesea alterate sau false, unde se creează identități alternative, discernământul vrea să fie pentru tineri un drum de autenticitate: a ieși din identități artificiale și a descoperi propria identitate reală. Este vorba de a deveni "adevărați" în fața noastră, în fața celorlalți și în fața lui Dumnezeu. Noi râdem când vedem că femeile se machiază, trebuie să fie frumoase, pentru această se machiază, dar de câte ori noi facem un "machiaj" [maquillage] al sufletului pentru a apărea ceea ce nu suntem. Fiți atenți la asta! Adevărați în fața celorlalți, în fața lui Dumnezeu, în fața noastră.

Închei - fiți liniștiți! Ajungem la sfârșit -, este important de a continua să-i ascultăm pe tineri. O ascultare reală, care să nu rămână "la jumătate" sau numai "de fațadă". Tinerii nu trebuie instrumentalizați pentru a realiza idei decise deja de alții sau care nu răspund realmente la exigențele lor. Tinerii trebuie responsabilizați, implicați în dialog, în programarea activităților, în decizii. Trebuie să-i facem să simtă că sunt parte activă și cu titlu deplin în viața Bisericii; și mai ales că ei înșiși sunt primii vestitori ai evangheliei pentru cei de vârsta lor.

Iubiți frați și surori, mulțumesc pentru angajarea voastră cu tinerii și pentru tineri! Mergeți înainte cu curaj, ducând tuturor vestea cea bună că Isus este viu și că Isus este Domnul: acesta este mesajul de bucurie, de mângâiere și de speranță pe care mulți îl așteaptă. Din inimă vă binecuvântez și vă cer să vă rugați pentru mine. Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat