Papa Francisc: "Mângâierea și zâmbetul". Întâlnire cu bunici, bătrâni și nepoți promovată de Fundația "Età Grande" ["Vârsta Mare"] (27 aprilie 2024)
Dragi bunici și dragi nepoți, bună ziua și bine ați venit!
Îl salut pe Monseniorul Vincenzo Paglia și pe toți cei care au colaborat pentru a organiza acest moment de sărbătoare. Și o mulțumire deosebită se îndreaptă spre numeroasele persoane din lumea spectacolului care au voit să participe. Mulțumesc!
Noi toți avem un bunic sau o bunică, doi bunici, două bunice. Este o experiență frumoasă a avea un bunic. Dar și Italia are un "bunic", și pentru aceasta vreau să-l salut pe "bunicul din Italia" [Lino Banfi], care este prezent aici.
Este frumos să vă primesc aici, bunici și nepoți, tineri și mai puțin tineri. Astăzi vedem, așa cum spune psalmul, cât de frumos este să fim împreună (cf. Ps 133). Este suficient să vă privesc pentru a înțelege asta, pentru că între voi este iubire. Și tocmai asupra acestui lucru aș vrea să reflectăm un moment: asupra faptului că iubirea ne face mai buni, ne face mai bogați și ne face mai înțelepți la orice vârstă.
Primul: iubirea ne face mai buni. Arătați asta și voi, care vă îmbunătățiți reciproc iubindu-vă. Și vă spun ca "bunic", cu dorința de a împărtăși credința mereu tânără care unește toate generațiile. Și eu am primit-o de la bunica mea, prima de la care am învățat să-l cunosc pe Isus, care ne iubește, care nu ne lasă niciodată singuri și care ne determină să devenim și noi aproapele unii de alții și să nu excludem niciodată pe nimeni. Eu îmi amintesc și astăzi primele rugăciuni pe care mi le-a învățat bunica. De la ea am auzit istoria acelei familii unde era bunicul care, de vreme ce la masă nu mai mânca bine și se murdărea, a fost îndepărtat, pus să mănânce singur. Și nu era un lucru frumos - bunica mi-a povestit această istorioară -, nu era un lucru frumos dimpotrivă, era foarte urât! Atunci nepoțelul - continuă povestea pe care mi-a povestit-o bunica -, nepoțelul a început să umble timp de câteva zile cu ciocan și cuie și, când tatăl l-a întrebat ce făcea, a răspuns: "Construiesc o masă pentru tine, pentru ca să mănânci singur când vei deveni bătrân!". Asta m-a învățat bunica mea și eu nu am uitat niciodată. Nu uitați nici voi, pentru că numai fiind împreună cu iubire, neexcluzând pe nimeni, devenim mai buni, devenim mai umani!
Nu numai atât, ci devenim și mai bogați. Cum așa? Societatea noastră este plină de persoane specializate în atâtea lucruri, bogată în cunoștințe și în mijloace utile pentru toți. Însă dacă nu există împărtășire și fiecare se gândește numai la sine, toată bogăția se pierde, ba chiar se transformă într-o sărăcire de umanitate. Și acesta este un mare risc pentru timpul nostru: sărăcia fragmentării și a egoismului. Persoana egoistă crede că este mai importantă dacă se pune în centru și dacă are mai multe lucruri, mai multe lucruri... Dar persoana egoistă este cea mai săracă, pentru că egoismul sărăcește. Să ne gândim, de exemplu, la unele expresii pe care le folosim: când vorbim despre "lumea tinerilor", despre "lumea bătrânilor", despre "lumea acestuia și a aceluia"... Dar lumea este una singură! Și este compusă din atâtea realități care sunt diferite tocmai pentru a se putea ajuta și completa reciproc: generațiile, popoarele, și toate diferențele, dacă sunt armonizate, pot revela, ca fațetele unui mare diamant, strălucirea minunată a omului și a creației. Și asta ne învață faptul de a fi voi împreună: să nu lăsăm ca diversitățile să creeze despărțiri între noi! Să nu pulverizeze diamantul iubirii, comoara cea mai frumoasă pe care ne-a dăruit-o Dumnezeu.
Uneori auzim fraze precum "gândește-te la tine însuți!", "a nu avea nevoie de nimeni!". Sunt fraze false, care înșală persoanele, făcând să se creadă că este frumos a nu depinde de ceilalți, a face de la sine, a trăi ca insule, în timp ce acestea sunt atitudini care creează doar atâta singurătate. Ca de exemplu atunci când, din cauza culturii rebutului, bătrânii sunt lăsați singuri și trebuie să petreacă ultimii ani ai vieții departe de casă și de cei dragi ai lor. Ce părere aveți? Este frumos acest lucru sau nu este frumos? Nu! Bătrânii nu trebuie să fie lăsați singuri, trebuie să trăiască în familie, în comunitate, cu afectul tuturor. Și dacă nu pot să trăiască în familie, noi trebuie să mergem pentru a-i căuta și a fi aproape de ei. Să ne gândim un moment: nu este mult mai bună o lume în care nimănui nu trebuie să-i fie frică să termine zilele sale singur? Clar că da. Și atunci să construim această lume, împreună, nu numai elaborând programe de asistență, ci mai ales cultivând proiecte diferite de existență, în care anii care trec să nu fie considerați o pierdere care diminuează pe cineva, ci un bine care crește și îmbogățește pe toți: și ca atare să fie apreciați și nu temuți.
Și asta ne duce la ultimul aspect: iubirea care ne face mai înțelepți. Este curios: iubirea ne face mai înțelepți. Dragi nepoți, bunicii voștri sunt amintirea unei lumi fără amintire, și "când o societatea pierde amintirea, s-a terminat" (Discurs adresat Comunității "Sfântul Egidiu", 15 iunie 2014). Întreb: Cum este o societate care pierde amintirea? [răspund în cor: "terminată"]. Terminată. Nu trebuie să pierdem amintirea. Ascultați-i pe bunici, în special atunci când vă învață cu iubirea lor și cu mărturia lor să cultivați afectele cele mai importante, care nu se obțin cu forța, nu apar cu succesul, ci umplu viața.
Nu este o întâmplare că au fost doi bătrâni, îmi place să mă gândesc la doi bunici, Simeon și Ana, care l-au recunoscut pe Isus când a fost dus la templu de Maria și Iosif (cf. Lc 2,22-38). Acești doi bunici l-au recunoscut pe Isus înaintea tuturor. L-au primit, l-au luat în brațe și au înțeles - numai ei au înțeles - ceea ce se întâmpla: și anume că Dumnezeu era acolo, prezent, și că îi privea cu ochii unui prunc. Înțelegeți? Acești doi bătrâni, numai ei și-au dat seama, văzându-l pe micul Isus, că a venit Mesia, Mântuitorul pe care toți îl așteptau. Bătrânii au fost cei care au înțeles Misterul.
Bătrânii folosesc ochelarii - aproape toți -, dar văd departe. Cum așa? Văd departe, pentru că au trăit atâția ani și au atâtea lucruri de învățat: de exemplu, cât de urât este războiul. Eu, cu mult timp în urmă, am învățat asta chiar de la bunicul meu, care a trăit în anul 1914, la Piave, Primul Război Mondial, și care cu relatările sale m-a făcut să înțeleg că războiul este un lucru oribil, care nu trebuie făcut niciodată. M-a învățat și un cântec frumos, pe care încă mi-l amintesc. Vreți să vi-l spun? [răspund: "Da!"]. Gândiți-vă bine, asta cântau soldații la Piave: "Generalul Cadorna a scris reginei: dacă vreți să priviți Trieste, priviți-l în vedere!". Este frumos! Îl cântau soldații.
Căutați-i pe bunicii voștri și nu-i marginalizați, pentru binele vostru: "Marginalizarea bătrânilor [...] corupe toate perioadele vieții, nu numai pe cea a bătrâneții" (Cateheză, 1 iunie 2022). În cealaltă dieceză eu vizitam casele de odihnă ale bătrânilor și întrebam mereu: "Câți copii aveți?" - "Atâția, atâția!" - "Și vin să vă viziteze?" - "Da, da, mereu - îmi amintesc un caz - vin mereu". Și când ieșeam, infirmiera îmi spunea: "Ce bună este femeia aceea, cum îi acoperă pe copii: vin de două ori pe an, nu mai mult". Bunicii sunt generoși, știu să acopere lucrurile urâte. Vă rog, căutați-i pe bunicii voștri, nu-i marginalizați, este pentru binele vostru. Marginalizarea bătrânilor corupe toate perioadele vieții, nu numai pe cea a bătrâneții. Îmi place să repet asta. Voi în schimb învățați înțelepciunea de la iubirea lor puternică, precum și de la fragilitatea lor, care este un "magisteriu" capabil să învețe fără a fi nevoie de cuvinte, un adevărat antidot împotriva împietririi inimii: vă va ajuta să nu vă aplatizați asupra prezentului și să gustați viața ca relație (cf. Benedict al XVI-lea, Salut în Casa-familie "Trăiască bătrânii", 12 noiembrie 2012). Dar nu numai atât: când voi, bunici și nepoți, bătrâni și tineri, sunteți împreună, când vă vedeți și vă auziți des, când vă îngrijiți unii de alții, iubirea voastră este un suflu de aer curat care împrospătează lumea și societatea și ne face pe toți mai puternici, dincolo de legăturile de rudenie.
Este mesajul pe care ni l-a dat și Isus pe cruce, când, "văzând Isus că stăteau acolo mama lui și discipolul pe care îl iubea, i-a spus mamei: «Femeie, iată-l pe fiul tău!». Apoi, i-a spus discipolului: «Iat-o pe mama ta!». Și, din ceasul acela, discipolul a luat-o acasă la el" (In 19,26-27). Cu acele cuvinte ne-a încredințat un miracol de realizat: acela de a ne iubi toți ca o mare familie.
Preaiubiți prieteni, mulțumesc pentru că sunteți aici și mulțumesc pentru ceea ce faceți cu Fundația "Età Grande" ["Vârsta Mare"]! Împreună, uniți, sunteți un exemplu și un dar pentru toți. Vă amintesc în rugăciune, vă binecuvântez și vă recomand să nu uitați să vă rugați pentru mine. Mulțumesc, multe mulțumiri!
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu