Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Iosif Păuleț: Scrisoare pastorală la ceas aniversar

Forța speranței, bucuria recunoștinței

Cucernici părinți, dragi persoane consacrate, iubiți frați și surori în Domnul,

În urmă cu 10 ani, la 17 mai 2014, Biserica noastră locală trăia unul dintre momentele cele mai semnificative din istoria sa recentă: beatificarea episcopului martir Anton Durcovici. Cartea Apocalipsului ne vorbește despre o mulțime imensă de oameni care se află în ceruri, alături de Cristos, Mielul glorios (cf. Ap 7,9). Cât de minunat este să știm că, prin recunoașterea oficială a Bisericii, unul dintre păstorii noștri, care a trăit și s-a jertfit pentru dieceza noastră, este acum în ceruri, alături de Cristos! Cât de mângâietor și încurajator este pentru noi, cei de astăzi, fiii diecezei sale, să știm că episcopul nostru martir continuă să ne privească, să ne călăuzească prin exemplul său și să ne susțină prin mijlocirea sa! Cât de recunoscători trebuie să fim pentru acest mare dar pe care Domnul l-a oferit Bisericii noastre!

Într-adevăr, ceea ce s-a petrecut atunci nu a fost doar un frumos și important eveniment istoric. A fost un adevărat moment de har, care continuă să lumineze cărarea și viața Bisericii noastre. Fericitul Anton Durcovici, asemenea bobului de grâu căzut în pământ care moare pentru a aduce rod (cf. In 12,24), și-a oferit întreaga viață în anii grei ai prigoanei comuniste pentru a însufleți credința celor încredințați grijii sale pastorale. Exemplul său de iubire față de Cristos și față de Biserică, curajul și tăria martiriului său, dragostea lui pentru Euharistie și devoțiunea deosebită față de Sfânta Fecioară Maria ne indică și astăzi drumul pe care să mergem pentru a gusta din plin bucuria promisă de Domnul slujitorilor săi. Motoul său episcopal: "Fericit poporul al cărui Dumnezeu este Domnul" (Ps 143,15), ne amintește că fericirea este răsplata celor care îl aleg, îl urmează și îl iubesc pe Dumnezeu din toată inima.

Iubiți frați și surori în Domnul,

Într-un amplu interviu din anul 2020, Papa Francisc a citat un vers din poetul latin Virgiliu, care surprinde momentul în care Enea, după ce pierduse totul în urma înfrângerii de la Troia, îl luă în spate pe tatăl său și, prinzându-și de mână fiul, zise: "Resemnat, îl luai în spate pe tata și mă îndreptai spre munți" (Eneida II, 804). Iar Sfântul Părinte adaugă: "Aceasta este ceea ce trebuie să facem cu toții astăzi: să luăm rădăcinile tradițiilor noastre și să urcăm pe munți".

Găsim în aceste cuvinte ale Papei Francisc o sinteză atât de sugestivă a mesajului pe care ni l-a adresat în urmă cu cinci ani, în fața Palatului Culturii din Iași. "Să luăm rădăcinile tradițiilor noastre și să urcăm pe munți", adică să deschidem "drumuri noi de speranță dând ce-i mai bun din noi", dar fără a uita de rădăcinile noastre, de istoria, valorile și credința înaintașilor noștri. "Nu este vorba de a crea mari programe și proiecte, ci de a lăsa să crească credința, de a lăsa ca rădăcinile să ne aducă limfa" (Discursul Papei Francisc de la Iași, 1 iunie 2019).

De asemenea, și Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea, în timpul vizitei sale în România în urmă cu 25 de ani, ne îndemna pe toți, dar mai ales pe tineri: "Voi, care v-ați eliberat de coșmarul dictaturii totalitare, nu vă lăsați amăgiți de visurile înșelătoare și periculoase ale consumismului. Și acestea ucid viitorul. Isus vă face să visați o Românie nouă, un pământ pe care Orientul și Occidentul să se poată întâlni în fraternitate. Această Românie este încredințată mâinilor voastre" (Discursul Papei Ioan Paul al II-lea la ceremonia de rămas-bun, 9 mai 1999).

Recunoscători lui Dumnezeu pentru "rădăcinile noastre" și conștienți de responsabilitatea pe care o avem de a lăsa ca acestea să ne deschidă drumuri noi de speranță, îi invităm pe toți tinerii diecezei noastre la Iași, în ziua de sâmbătă, 18 mai, la Ziua Tineretului. Întâlnirea din acest an, organizată din nou la nivel diecezan după șase ani, va avea un caracter aniversar, având în vedere cei 10 ani de la beatificarea episcopului nostru martir Anton Durcovici (17 mai 2014), cinci ani de la vizita Papei Francisc la Iași (1 iunie 2019) și 25 de ani de la vizita Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea în România (7-9 mai 1999).

Cu această fericită ocazie, ne bucurăm să avem în mijlocul nostru un oaspete deosebit, pe Eminența Sa cardinal Pietro Parolin, secretar de stat al Sanctității Sale Papa Francisc, care va prezida Sfânta Liturghie și ne va adresa un cuvânt de încurajare în cadrul predicii. Vedem în prezența Eminenței Sale printre noi un semn de apropiere, de comuniune și de iubire din partea Papei Francisc.

Dragi tineri,

La 1 iunie 2019, la Iași, în ajunul Rusaliilor, Papa Francisc a dorit să vă întâlnească în special pe voi, încurajându-vă să contribuiți la construirea unui viitor mai luminos pentru omenire, plecând tocmai de la valorizarea propriilor rădăcini. După cinci ani, tot în ajunul solemnității Rusaliilor, vă îndemn din toată inima să ne adunăm din nou împreună, ca o adevărată familie a lui Dumnezeu și ca o manifestare vizibilă a chipului tânăr și plin de speranță al Bisericii noastre, pentru a trăi bucuria credinței și a comuniunii. Stimulați de tema întâlnirii sugerată de Papa Francisc: "Cei care speră în Domnul umblă, dar nu obosesc" (cf. Is 40,31), vom avea posibilitatea de a descoperi cât de prețioși suntem în ochii Domnului și cât de fidelă și roditoare este iubirea sa față de noi.

Alături de această manifestare diecezană cu caracter aniversar, vor avea loc anul acesta, între 16 și 19 mai, mai multe celebrări și manifestări care ne vor ajuta să aprofundăm viața și exemplul episcopului martir Anton Durcovici, însemnătatea vizitelor întreprinse în România de Sfântul Părinte Papa Francisc și de Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea, precum și împlinirea a 140 de ani de la înființarea Diecezei de Iași (27 iunie 1884).

Astfel, în ziua de 16 mai, se va desfășura la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași un simpozion cu mai mulți invitați din țară și de peste hotare. În încheierea simpozionului, Alexandru Catău, organist titular al Bisericii "Sfântul Francisc de Sales" din Paris, va susține un concert de orgă în capela institutului.

Vineri, 17 mai, în toate bisericile din Dieceza de Iași se va celebra Sfânta Liturghie de comemorare a Fericitului Anton Durcovici. Îi îndemn pe toți preoții, persoanele consacrate și credincioșii diecezei noastre să apeleze cu încredere la mijlocirea episcopului nostru martir și să înalțe rugăciuni spre Dumnezeu pentru ca vrednicul său slujitor să fie cât mai curând canonizat, spre slava lui Dumnezeu și spre binecuvântarea întregului nostru popor.

Duminică, 19 mai, în solemnitatea Rusaliilor, îi vom mulțumi lui Dumnezeu în cadrul Sfintelor Liturghii pentru toate darurile pe care Domnul le-a revărsat asupra Bisericii noastre locale. În acest sens, în cadrul novenei de pregătire la solemnitatea Coborârii Duhului Sfânt, se va adăuga un gând de recunoștință față de darul pe care l-am primit în persoana episcopului Anton Durcovici. De asemenea, îi invit pe toți preoții ca, la rugăciunea credincioșilor, să adauge diferite intenții pentru Sfântul Părinte, pentru dieceză, precum și pentru ca episcopul nostru martir să fie declarat sfânt. În ziua de Rusalii, în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", începând cu ora 19.00, se va desfășura și un concert de orgă susținut de Alexandru Catău.

Recunoscători lui Dumnezeu pentru tot binele pe care ni l-a oferit și continuă să ni-l ofere, îl rugăm să ne ajute și să ne susțină pentru a duce mai departe moștenirea de credință și de iubire a înaintașilor noștri.

Sfânta Fecioară Maria, Maica Bisericii și patroana diecezei noastre, să ne susțină cu dragostea ei maternă și să mijlocească pentru noi harurile de care avem nevoie.

Cu bucurie în Domnul,

Iosif Păuleț
episcop de Iași

* * *

Alte scrisori pastorale ale episcopului de Iași sunt publicate în secțiunea: "Biblioteca" la pagina Documente episcopale.




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat