Roman: Consiliu național al vincențienilor
Sâmbătă, 20 aprilie 2024, a avut loc la Roman, în Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", Consiliul Național al Uniunii Asociațiilor Caritative "Sfântul Vincențiu de Paul" din Romania.
Au participat președinți și membri ai asociațiilor din Oradea, Turț (Satu Mare), Bocșa, Câmpulung Mușcel, Iași ("Sfântul Anton de Padova" și "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"), Adjudeni, Bălțați, Târgu Frumos, Onești și Roman.
În prezența preoților din comunitatea gazdă, precum și a părintelui Petru Păuleț, paroh de Câmpulung Muscel și asistentul spiritual al uniunii, a avut loc deschiderea oficială cu rugăciunea vincențianului prin care a fost invocat Duhul Sfânt să reverse darurile sale pentru a avea o întâlnire rodnică.
După salutul de bun-venit adresat de Paul Demișcă, președintele asociației gazdă, pr. Sebastian Bilboc a scos în evidență importanța misiunii vincențienilor. Într-o lume în care numărul vocațiilor la preoție scade, chemarea laicului la apostolat este adresată de Biserică pentru a suplini și a prelua o parte a operei de evanghelizare, contribuind astfel la creșterea Trupului lui Cristos.
Asistentul spiritual al uniunii, pr. Petru Păuleț, a ținut conferința cu tema "Prietenia lui Isus cu ucenicii săi - un exemplu pentru vincențieni". Sfinția Sa a făcut o paralelă între viața, activitatea și provocările pe care le-a întâmpinat Isus cu ucenicii săi și activitatea vincențienilor. "Nu voi m-ați ales pe mine, ci eu v-am ales pe voi și v?am pus ca să mergeți și să aduceți rod..." (In 15,16) a spus odinioară Isus ucenicilor, dar o repetă și astăzi vincențienilor. La fel repetă îndemnul făcut apostolilor înaintea minunii înmulțirii pâinilor: "Dați-le voi să mănânce!" (Mt 14,16), iar prin rugăciunea făcută cu credință Dumnezeu vine în ajutorul neputinței omului. În activitatea vincențienilor pot apărea provocări asemănătoare cu cele în care ucenicii se certau cine să fie mai mare. Soluția a venit și vine tot de la Isus: "Cine vrea să fie primul, să fie slujitorul tuturor" (Mt 20,27). Pentru cei care cad în somnul comodității sau care sunt descurajați fiind neînțeleși ori criticați, Isus are același cuvinte încurajatoare: "Scoală-te", "Ridică-te", "Nu te teme". Concluzia a fost că Isus a trăit relația cu ucenicii și cu cei din jurul său "cu multă emotivitate și pasiune", la fel cum trebuie trăită și în cadrul asociațiilor.
Întâlnirea a continuat cu impresii de la formările spirituale ce au avut loc la Oradea și la Paris. Eva Peter, responsabilă cu formarea în Europa 2, Zona 3, a aplicat un chestionar pentru a afla nevoia de formare, centrele de interes și a stabili planul de acțiune. A urmat un moment festiv de înmânare a Certificatelor de Aderare a unor asociații la Societatea SVP de la Paris.
Sfânta Liturghie celebrată de pr. Petru Păuleț și de pr. Remus Ghiran a fost centrul și încununarea primei părți a întâlnirii.
După prânzul oferit de gazde, a urmat partea a doua în care Ana Doboș, președinta uniunii, a prezentat raportul de activitate și situația statistică, amintind asociațiile ce activează în România, numărul membrilor, numărul persoanelor ajutate, precum și principalele activități desfășurate. Au avut loc discuții legate de activitățile din fiecare asociație în parte, s-au prezentat diferite probleme cu care se confruntă membrii, s-au propus soluții. De asemenea, s-a propus organizarea în anul 2024 a două sesiuni de formare spirituală a membrilor SVP la Tirol și într-o altă locație din Dieceza de Iași.
Întâlnirea s-a încheiat într-o atmosferă plăcută, fiecare membru fiind încurajat și conștientizat că activitatea vincențienilor este ca drojdia în aluat: nu se vede, dar face să crească Împărăția lui Dumnezeu.
Angela Dumea,
secretar al Uniunii Asociațiilor Caritative "Sfântul Vincențiu de Paul" din Romania
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
20 aprilie: Roman: Consiliu național al vincențienilor