Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Împotrivire fermă a COMECE la rezoluția aprobată ieri de Parlamentul UE

Avortul nu poate fi considerat niciodată un drept fundamental

Tristețe și împotrivire puternică: sunt sentimentele exprimate de COMECE (Comisia Conferințelor Episcopale din Uniunea Europeană) după ce ieri [11 aprilie 2024], Parlamentul European a votat o rezoluție, neobligatorie, pentru a face avortul un drept fundamental al UE. Aprobat cu 336 voturi pentru, 163 contra și 39 abțineri, textul euro-deputaților cere ca articolul 3 al Cartei Drepturilor Fundamentale a UE să fie modificat, afirmând că "fiecare are dreptul la autonomie decizională cu privire la propriul corp, la accesul liber, informat, complet și universal la sănătatea sexuală și reproductivă și la toate serviciile sanitare corelate fără discriminări, inclusiv accesul la avortul sigur și legal". În afară de asta, rezoluția invită țările UE să depenalizeze întreruperea voluntară a sarcinii, îndemnând Polonia și Malta să abroge legile lor care o interzic și o limitează. Chiar ieri, Parlamentul de la Varșovia a început să discute diferite propuneri normative menite să reformeze legea aceasta. De fapt, deja în campania electorală, premierul Donald Tusk a exprimat intenția de a legaliza avortul în țară până la a 12-a săptămână de sarcină, afirmând că decizia revine femeii.

Textul euro-camerei a fost aprobat cu sprijinul voturilor stângii, ale verzilor, ale socialiștilor și ale liberalilor. În schimb au fost divizați popularii, a căror majoritate a votat împotrivă, dar cu o mare delegație a peste 40 de deputați, îndeosebi nord-europeni, care s-au exprimat în favoarea rezoluției.

Regret profund față de rezultatul votului este exprimat așadar de părintele Manuel Barrios Prieto, secretar general al COMECE. "Avortul - explică el - nu poate să fie considerat un drept fundamental: dreptul uman fundamental este dreptul la viață și avortul merge în mod evident împotriva lui". Îndeosebi el neagă dreptul la viață într-o situație de vulnerabilitate, "ca aceea a celui nenăscut în sânul mamei sale".

Reprezentantul COMECE cheamă apoi UE la respect față de competențele naționale, amintind că ea "nu poate impune altora o anumită ideologie și un anumit mod de a vedea persoana umană și sexualitatea". Un ulterior motiv de regret pentru episcopii europeni este "poziția unor partide care fac referință la tradiția democratică creștină", dar care au votat în favoarea rezoluției, ceea ce "este scandalos".

În fața acestei situații, conform secretarului general, Biserica are datoria de a le aminti atât partidelor și politicienilor, cât și alegătorilor că, în vederea consultărilor europene din iunie, să voteze cu tot atâta responsabilitate. "Sperăm că noul Parlament care va ieși din urne să aibă la inimă aceste teme - afirmă părintele Barrios Prieto - și asta depinde de alegători". Ca Biserică este necesar, conclude el, "să însoțim și să formăm persoanele, explicând bine argumentele noastre".

(După L'Osservatore Romano, 12 aprilie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat