Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Prezentarea declarației "Dignitas infinita" a Dicasterului pentru Doctrina Credinței

Un pilastru fundamental al învățăturii creștine

Demnitatea umană este "un pilastru fundamental al învățăturii creștine" și din acest motiv Dignitas infinita "este o declarație care implică un text de înaltă valoare doctrinară". A spus aceasta cardinalul prefect Víctor Manuel Fernández, subliniind sensul și valoarea documentului Dicasterului pentru Doctrina Credinței, prezentat jurnaliștilor luni dimineață, 8 aprilie 2024, în Sala de Presă a Sfântului Scaun, actualmente în Via dell'Ospedale.

Declarația "despre demnitatea umană", a afirmat cardinalul, adună și consolidează ceea ce ultimii pontifi "au spus despre această mare temă" și sintetizează "noutatea oferită de Papa Francisc despre o problemă care este structurantă a gândirii creștine clasice și contemporane". Conform cardinalului, astăzi "lumea are nevoie să redescopere implicațiile imensei demnități a fiecărei persoane și are nevoie de asta pentru a nu pierde drumul".

Este vorba, a mai evidențiat prefectul, de "o problemă centrală în gândirea creștină", care a avut "o dezvoltare magnifică în ultimele două secole împreună cu doctrina socială a Bisericii; și este o temă care pune în dialog rodnic cu societatea la 75 de ani ai Declarației universale a drepturilor omului". Cu privire la acest ultim text, Ioan Paul al II-lea l-a definit "o piatră de hotar pe drumul omenirii, una dintre cele mai înalte exprimări ale conștiinței umane". Asta nu înseamnă că este vorba "de o doctrină nouă", a precizat Fernández, amintind că în Biblie aceste principii sunt afirmate, "dar nu cu limbaj filozofic, mai degrabă cu un limbaj narativ". În orice caz, a afirmat el, "ceea ce are de-a face cu demnitatea umană nu este ceva ce Biserica a recunoscut mereu cu aceeași claritate, ci a avut creșterea în înțelegerea sa". Adevărul nu se schimbă, "nu crește, ci înțelegerea noastră, și înțelegerea Bisericii, se dezvoltă, crește, se aprofundează".

Cardinalul a făcut referință la Papa Nicolae al V-lea, care în 1452, cu bula Dum diversas, i-a acordat regelui Portugaliei dreptul să-i supună la sclavie pe sarazini și pe păgâni. Totuși, după 80 de ani, în 1537, Paul al III-lea i-a condamnat cu excomunicarea pe cei care-i supuneau la sclavie pe alții, deoarece trebuia salvgardată demnitatea lor de ființe umane. Așadar, "despre o temă așa de importantă, papa a spus practic contrariul unui papă precedent". Este vorba de un exemplu care arată cum înțelegerea adevărului "din partea Bisericii evoluează și că ea nu crește mereu în aceeași direcție omogenă cu documentele precedente": există "în fundal criterii care rămân, dar cu privire la punctul concret, sclavia, doi papi au spus lucruri contrare". Așadar, nici astăzi nu se poate raționa "ca și cum magisteriul s-ar fi închis definitiv cu papii precedenți".

Tocmai acest document clarifică "distincția între demnitatea ontologică ce există în fiecare circumstanță și nu se pierde niciodată" și aceea care ar fi "o demnitate morală, socială sau existențială care poate crește sau descrește cu circumstanțele vieții". În acest sens, a raționat Fernández, "eu pot duce o viață nedemnă sau mai mult sau mai puțin demnă, dar nu pierd niciodată demnitatea umană inalienabilă pe care o posed în virtutea faptului de ființă umană. Ceilalți pot să mă supună la o viață nedemnă, dar nu vor putea niciodată să-mi ia demnitatea imensă pe care o posed ca ființă umană".

În această privință, cardinalul a reafirmat necesitatea de a căuta pacea în toate sensurile, mai ales în acest moment al istoriei, când pare că omenirea, cu toate că a progresat în atâtea domenii, rămâne "incapabilă să evite oroarea războiului". Pentru că, în fața adevărului demnității umane, "cad toate măștile presupusei dezvoltări a societăților noastre iluminate".

Ultima partea a documentului, a explicat cardinalul, tratează pe scurt câteva teme care permit să se contemple în mod armonios problema demnității în întregimea sa. Se face referință la avort, dar mai întâi documentul "vorbește despre violențele împotriva femeilor". Toate temele sunt importante pentru a înțelege "tema în mod armonios". Și cu privire la "ideologiile de gen" Fernández a afirmat că ele, "în loc să ajute la recunoașterea demnității, sărăcesc o viziune umanistă unde bărbatul și femeia fac întâlnirea cea mai frumoasă în cea mai mare diferență care pe care o conține omenirea". Cardinalul a subliniat și că "este contrar demnității umane ca o persoană să fie persecutată, torturată, și chiar ucisă" din cauza orientării sale sexuale, așa cum se întâmplă în diferite țări ale lumii. În acest sens, documentul nu ezită să "susțină o concepție despre căsătorie, despre sexualitate", dar afirmă "înainte de toate demnitatea fiecărei ființe umane, dincolo de orice circumstanță".

Remarcând însemnătatea doctrinară a Dignitas infinita, prefectul Dicasterului pentru Doctrina Credinței a vorbit și despre Fiducia supplicans, declarația "despre sensul pastoral al binecuvântărilor" publicată în decembrie 2023. Cu acel document, a precizat Fernández, Papa Francisc "a voit să lărgească înțelegerea binecuvântărilor pentru a dezvolta bogăția sa pastorală". Asta ajută să se înțeleagă că "există binecuvântări care nu confirmă, nu stabilesc, nu consacră, nu justifică nimic, sunt numai o rugăciune a slujitorului pentru a exprima ajutorul lui Dumnezeu, pentru a continua să se trăiască". Așa cum a explicat însuși pontiful, a remarcat cardinalul, "aceste binecuvântări pastorale, în afara oricărui context și caracter liturgic, nu cer o perfecțiune morală pentru a fi primite". Așadar, dacă "aplicarea practică la unirile iregulare poate să fie diferită în contexte diferite, în funcție de discernământul fiecărui episcop", ceea ce "suntem chemați să susținem este oricum că există aceste tipuri de binecuvântări care nu au aceleași condiții ale binecuvântărilor într-un context liturgic".

După aceea, Paola Scarcella, profesor la Universitățile romane Tor Vergata și Lumsa, a oferit experiența sa în Comunitatea "Sfântul Egidiu" ca responsabilă pentru cateheza dată persoanelor cu dizabilități, pentru a ilustra bogăția documentului, evidențiind numeroasele idei pe care el le oferă mai ales cu privire la apropierea și la prietenia persoanelor cu dizabilități. Există, a spus ea, o "demnitate ontologică ce revine fiecărei persoane ca atare". Și prin urmare și o persoană cu o dizabilitate foarte gravă "are o demnitate care nu va putea fi ștearsă niciodată". În fața culturii rebutului "prezența persoanelor cu dizabilități este o provocare pentru a face societatea noastră primitoare". În document, Papa Francisc a insistat că această "demnitate inviolabilă" există "dincolo de orice circumstanță", a concluzionat femeia. La prezentare a participat și Monseniorul Armando Matteo, secretar pentru Secțiunea Doctrinară din Dicasterul pentru Doctrina Credinței.

(După L'Osservatore Romano, 8 aprilie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat