Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papii și milostivirea, "al doilea nume al iubirii"

de Amedeo Lomonaco

Reparcurgem câteva reflecții ale papilor Ioan Paul al II-lea, Benedict al XVI-lea și Francisc în ziua în care se celebrează sărbătoarea Milostivirii Divine, instituită în anul 2000 de Papa Wojtyła cu ocazia canonizării sorei Faustina Kowalska.

În această duminică, prima după Paște, evanghelia prezintă câteva fraze adresate de Domnul înviat discipolilor: "Primiți pe Duhul Sfânt. Cărora le veți ierta păcatele vor fi iertate, și cărora le veți ține vor fi ținute". Înainte de a rosti aceste cuvinte, Isus arată mâinile și coasta, rănile pătimirii. Din acea inimă izvorăște un val de milostivire care învăluie toată omenirea. Nu trebuie să ne îndoim niciodată, așa cum a scris Papa Francisc în tweet-ul cu ocazia acestei Duminici a Milostivirii Divine, de iubirea lui Dumnezeu: "să încredințăm cu statornicie și încredere Domnului viața noastră și lumea, cerându-i îndeosebi o pace justă pentru națiunile martirizate de război".

Milostivirea este numele iubirii

În această zi se celebrează, așadar, sărbătoarea Milostivirii Divine, instituită la 30 aprilie 2000 de Sfântul Ioan Paul al II-lea în timpul celebrării euharistice solemne cu ocazia canonizării sorei Maria Faustina Kowalska. În acea ocazie, în omilie, Papa Wojtyła amintea că Cristos a încredințat acestei călugărițe poloneze umile, între Primul și Al Doilea Război Mondial, mesajul său de milostivire.

Prin inima lui Cristos răstignit milostivirea divină ajunge la oameni: "Fiica mea, spune că sunt Iubirea și Milostivirea în persoană", va cere Isus sorei Faustina (Jurnal, 374). Cristos revarsă această milostivire asupra omenirii prin trimiterea Duhului care, în Treime, este Persoana-Iubire. Și oare nu este milostivirea un "al doilea nume" al iubirii, înțeles în aspectul său cel mai profund și duios, în aptitudinea sa de a lua asupra sa orice nevoie, mai ales în capacitatea sa imensă de iertare?

Sora Faustina, născută în 1905 și decedată în 1938, a văzut pornind din inima lui Isus două fascicole de lumină care luminează lumea: "Cele două raze - i-a explicat într-o zi Cristos însuși - reprezintă sângele și apa". Dacă sângele evocă jertfa crucii și darul euharistic, apa - explică Ioan Paul al II-lea în timpul celebrării papale pentru canonizarea sorei Faustina - amintește nu numai botezul, ci și darul Duhului Sfânt".

Milostivirea este fața lui Dumnezeu

În Duminica Milostivirii Divine din 2008, Benedict al XVI-lea subliniază, înainte de rugăciunea mariană Regina Caeli, că milostivirea este nucleul central al mesajului evanghelic. "Este fața cu care Dumnezeu s-a revelat în vechea Alianță și pe deplin în Isus Cristos, întrupare a Iubirii creatoare și răscumpărătoare."

Această iubire de milostivire luminează și fața Bisericii și se manifestă fie prin sacramente, îndeosebi cel al Reconcilierii, fie cu faptele de caritate, comunitare și individuale. Tot ceea ce Biserica spune și face manifestă milostivirea pe care Dumnezeu o are față de om, așadar, față de noi. Când Biserica trebuie să amintească un adevăr refuzat, sau un bine trădat, face asta mereu determinată de iubirea milostivă, pentru ca oamenii să aibă viață și s-o aibă din belșug (cf. In 10,10). Apoi din milostivirea divină, care împăciuiește inimile, izvorăște pacea autentică în lume, pacea între popoare, culturi și religii diferite.

Ca și sora Faustina, Papa Ioan Paul al II-lea a fost la rândul său apostol al Milostivirii Divine. În seara de 2 aprilie 2005, când s-a întors la casa Tatălui, era tocmai ajunul celei de-a doua Duminici a Paștelui.

A fi milostivi înseamnă a-l întâlni pe Isus

Rănile lui Isus nu sunt răni îndepărtate, mărginite într-un timp îndepărtat al istoriei omenirii. Papa Francisc, în 2022, în timpul Sfintei Liturghii a Milostivirii Divine, îndemna să ne îngrijim de rănile fraților și de suferințele pe care le trăiesc în momente dificile. Milostivirea lui Dumnezeu, adaugă pontiful, ne pune "adesea în contact cu suferințele aproapelui".

Credeam că noi suntem în apogeul suferinței, în culmea unei situații dificile, și descoperim aici, rămânând în tăcere, că există cineva care trece prin momente, prin perioade mai rele. Și, dacă ne îngrijim de rănile aproapelui și revărsăm pe ele milostivire, se renaște în noi o speranță nouă, care mângâie în oboseală. Așadar, să ne întrebăm dacă în ultimele timpuri am atins rănile vreunui suferind în trup sau în spirit; dacă am dus pace unui trup rănit sau unui spirit descurajat; dacă am dedicat un pic de timp pentru a asculta, a însoți, a mângâia. Când facem asta, îl întâlnim pe Isus, care din ochii celui care este încercat de viață ne privește cu milostivire și pace: Pace vouă!

În necredința Sfântului Toma, care vrea să vadă rănile Domnului, a fost istoria fiecărui credincios. "Există momente dificile - afirmă papa - în care pare că viața dezminte credința, în care suntem în criză și avem nevoie să atingem și să vedem. Dar, ca și Toma, chiar aici redescoperim inima Domnului, milostivirea sa." În 2015, deschizând Jubileul Extraordinar al Milostivirii, Francisc indică în sfârșit o linie directoare capabilă să promoveze un discernământ autentic: "Trebuie să punem milostivirea înainte de judecată, și în orice caz judecata lui Dumnezeu va fi mereu în lumina milostivirii sale".

(După Vatican News, 7 aprilie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat