Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Discurs adresat comunității fraților minori din La Verna și din provincia Toscana (5 aprilie 2024)

Iubiți frați, bine ați venit!

Îl salut pe episcopul de Arezzo-Cortona-Sansepolcro, care vă însoțește, și pe voi toți. Sunt fericit să vă întâlnesc în anul în care se amintește al optulea centenar al darului stigmatelor, pe care Sfântul Francisc le-a primit la La Verne, la 14 septembrie 1224, cu doi ani înainte de moarte. Mulțumesc pentru că ați adus aici relicva sângelui său care parcurge un pelerinaj lung în diferite comunități, pentru a aminti importanța conformării cu "Cristos sărac și Răstignit" (Toma din Celano, Vita secunda, nr. 105).

Și stigmatele sunt unul dintre semnele cele mai elocvente ale acestei conformări pe care Domnul le-a acordat, în decursul secolelor, fraților și surorilor în credință de condiție, stare și proveniență diferită. Tuturor, în poporul sfânt al lui Dumnezeu, le amintesc durerea îndurată din iubire față de noi și pentru mântuirea noastră de Isus în trupul său; dar sunt și un semn al victoriei pascale: tocmai prin răni milostivirea Răstignitului Înviat, ca prin niște canale, curge spre noi. Să ne oprim ca să reflectăm asupra semnificației stigmatelor, mai întâi în viața creștinului și apoi în viața franciscanului.

Stigmatele în viața creștinului. Discipolul lui Isus găsește în Sfântul Francisc stigmatizat o oglindă a identității sale. De fapt, credinciosul nu aparține unui grup de gândire sau de acțiune ținut împreună numai de forțele umane, ci unui Trup viu, Trupul lui Cristos care este Biserica. Și această apartenență nu este nominală, ci reală: a fost imprimată în creștin de Botez, care ne-a însemnat cu Paștele Domnului. Astfel, în comuniunea de iubire a Bisericii, fiecare dintre noi redescoperă cine este: un fiu iubit, binecuvântat și reconciliat trimis pentru a mărturisi minunile de har și pentru a fi artizan de fraternitate. De aceea creștinul este chemat să se adreseze în mod special "stigmatizaților" pe care-i întâlnește: "însemnaților" de viață, care poartă cicatricele de suferințe și nedreptăți îndurate sau de greșeli comise. Și în această misiune sfântul din La Verna este un însoțitor de călătorie, care susține și ajută să nu ne lăsăm striviți de dificultăți, frici și contradicții, proprii și ale altuia. Este ceea ce Francisc a făcut în fiecare zi, de la întâlnirea cu leprosul în continuare, uitând de el însuși în dăruire și în slujire, ajungând chiar, în ultimii ani, să "se desproprietărească" - acest cuvânt este cheie -, să se desproprietărească într-un anumit sens de ceea ce începuse, deschizându-se cu curaj și umilință la căi noi, docil față de Domnul și față de frați. În sărăcia sa în duh - să subliniem asta: Francisc, sărăcia în duh - și în încredințarea sa Tatălui a lăsat tuturor o mărturie mereu actuală a evangheliei. Dacă vrei să-l cunoști bine pe Cristos îndurerat, caută un franciscan. Și voi, gândiți-vă dacă sunteți martori ai acestui lucru.

Și ajungem la al doilea punct: stigmatele în viața franciscanului. Sfântul vostru fondator vă oferă o chemare puternică de a face unitate în voi înșivă și în istoria voastră. De fapt, Răstignitul care îi apare la La Verna, marcând trupul său, este același care i s-a imprimat în inimă la începutul "convertirii" sale și care i-a indicat misiunea de "a repara casa sa".

În acest punct al "reparării", aș vrea să inserez capacitatea de iertare. Voi sunteți buni duhovnici: franciscanul are faimă despre asta. Iertați tot, iertați mereu! Dumnezeu nu încetează să ierte: noi suntem cei care încetăm să cerem iertare. Iertați mereu. Mânecă largă, dat, dar iertați mereu.

© Vatican Media
În Francisc, om pacificat în semnul crucii, care îi binecuvânta pe frați, stigmatele reprezintă sigiliul esențialului. Asta vă cheamă și pe voi să vă întoarceți la esențial în diferitele aspecte ale trăirii voastre: în parcursurile formative, în activitățile apostolice și în prezența în mijlocul oamenilor; să fiți iertați purtători de iertare, vindecați purtători de vindecare, bucuroși și simpli în fraternitate; cu forța iubirii care izvorăște din coasta lui Cristos și care se alimentează în întâlnirea voastră personală cu el, de reînnoit în fiecare zi cu o serafică ardoare care să ardă inima.

Este frumos să reporniți de aici, iubiți frați franciscani, în acest an jubiliar. Reporniți de aici, îndeosebi voi, păzitori de la La Verna. Simțiți-vă chemați să duceți în comunitățile și fraternitățile voastre, în Biserică și în lume, un pic din acea iubire imensă care l-a determinat pe Isus să moară pe cruce pentru noi. Intimitatea cu el, așa cum s-a întâmplat pentru Francisc, să vă facă tot mai umili, mai uniți, mai bucuroși și esențiali, iubitori ai crucii și atenți față de cei săraci, martori de pace și profeți de speranță în acest timp al nostru care atât de greu recunoaște prezența Domnului. Să puteți fi tot mai mult semn și mărturie, cu viața voastră consacrată, a împărăției lui Dumnezeu care trăiește și crește în mijlocul oamenilor.

Și este un lucru pe care aș vrea să vi-l spun. Mă gândesc la patria mea: există mâncători de preoți care când sosește un preot bat în lemn, pentru că aduce ghinion, dar niciodată, niciodată nu se întâmplă asta cu haina franciscană! Este curios. Niciodată nu este insultat un franciscan. De ce, nu se știe. Dar haina voastră duce gândul la Sfântul Francisc și la harurile primite. Mergeți mai departe în acest fel și nu contează dacă sub haina călugărească aveți blugi, nu este o problemă, dar mergeți mai departe!

Și tocmai pentru a cere acest har de convertire continuă și benefică, aș vrea să închei invocându-l pe părintele vostru serafic cu această rugăciune pe care v-o încredințez, cerându-vă să vă amintiți și de mine în fața Domnului:

Sfinte Francisc,
om rănit de iubirea răstignită în trup și în spirit,
privim la tine, decorat de sfintele stigmate,
pentru a învăța să-l iubim pe Domnul Isus,
pe frați și pe surori cu iubirea ta, cu pasiunea ta.
Cu tine este mai ușor a-l contempla și a-l urma
pe Cristos sărac și răstignit.
Dăruiește-ne, Francisc,
prospețimea credinței tale,
certitudinea speranței tale,
dulceața carității tale.
Mijlocește pentru noi,
ca să fie dulce purtarea poverilor vieții
și în încercări să putem experimenta
duioșia Tatălui și balsamul Duhului.
Rănile noastre să fie vindecate de inima lui Cristos,
pentru a deveni, ca și tine, martori ai milostivii tale,
care continuă să vindece și să reînnoiască viața
celor care îl caută cu inimă sinceră.
O, Francisc, făcut asemenea cu Răstignitul,
fă ca stigmatele tale să fie pentru noi și pentru lume
semne strălucitoare de viață și de înviere,
care să indice căi noi de pace și de reconciliere. Amin.

Și acum aș vrea să vă dau binecuvântarea cu relicva Sfântului Francisc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat