|
© Vatican Media |
Papa Francisc: Regina Caeli (1 aprilie 2024)
Iubiți frați și surori, bună ziua și Paște fericit!
Astăzi, luni din Octava de Paște, Evanghelia (cf. Mt 28,8-15) ne arată bucuria femeilor pentru învierea lui Isus: ele, spune textul, au părăsit mormântul cu "bucurie mare" și "au alerga să dea de știre discipolilor săi" (v. 8). Această bucurie, care se naște tocmai din întâlnirea vie cu Cel Înviat, este o emoție țâșnitoare, care le determină să răspândească și să relateze ceea ce au văzut.
A împărtăși bucuria este o experiență minunată, pe care o învățăm încă de mici: să ne gândim la un copil care ia o notă bună la școală și abia așteaptă să o arate părinților, sau la un tânăr care obține primele succese sportive, sau la o familie în care se naște un copil. Să încercăm să ne amintim, fiecare dintre noi, un moment atât de fericit care era chiar greu să-l exprimăm în cuvinte, dar pe care am dorit să-l relatăm imediat tuturor!
Iată, femeile, în dimineața de Paște, trăiesc această experiență, dar într-un mod mult mai mare. De ce? Pentru că învierea lui Isus nu este numai o veste minunată sau sfârșitul fericit al unei istorii, ci este ceva ce schimbă viața noastră complet și o schimbă pentru totdeauna! Este victoria vieții asupra morții, aceasta este învierea lui Isus. Este victoria speranței asupra descurajării. Isus a sfâșiat întunericul mormântului și trăiește pentru totdeauna: prezența sa poate să umple de lumină orice lucru. Cu el fiecare zi devine etapa unui drum veșnic, fiecare "astăzi" poate spera într-o "zi de mâine", fiecare sfârșit într-un început nou, fiecare clipă este proiectată dincolo de limitele timpului, spre veșnicie.
Fraților, surorilor, bucuria Învierii nu este ceva de departe. Este foarte aproape, este a noastră, pentru că ne-a fost dăruită în ziua Botezului. De atunci și noi, ca femeile, putem să-l întâlnim pe Cel Înviat și el, ca și lor, ne spune: "Nu vă temeți!" (v. 10). Fraților și surorilor, să nu renunțăm la bucuria Paștelui! Dar cum să alimentăm această bucurie? Așa cum au făcut femeile: întâlnindu-l pe Cel Înviat, pentru că el este izvorul unei bucurii care nu se epuizează niciodată. Să ne grăbim ca să-l căutăm în Euharistie, în iertarea sa, în rugăciune și în caritatea trăită! Bucuria, atunci când este împărtășită, crește. Să împărtășim bucuria Celui Înviat.
Și Fecioara Maria, care la Paște s-a bucurat pentru Fiul său înviat, să ne ajute să-i fim martori bucuroși.
_______________
După Regina Caeli
Iubiți frați și surori!
Reînnoiesc tuturor urările pascale și mulțumesc din inimă celor care, în diferite moduri, mi-au trimis mesaje de apropiere și de rugăciune. La aceste persoane, familii și comunități să ajungă darul păcii Domnului Înviat. Și aș vrea ca acest dar al păcii să ajungă acolo unde mai mult nevoie de el: la populațiile epuizate de război, de foame, de orice formă de oprimare.
Și cu afect vă salut pe voi, romani și pelerini din diferite țări!
Salut tinerii și preoții din comunitatea pastorală "Fericitul Carlo Gnocchi" din Inverigo și pe cei din decanatul de Appiano Gentile.
O zi de Luni a Îngerului fericită! Continuă bucuria Paștelui! Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere.
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu