Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ce este Paștele pentru mine?! Sărbătorile pascale în comunitatea catolică românească din Torino

La Biserica "Madonna del Carmine" din Torino s-au unit în rugăciune, sub mantia ocrotitoare a Sfintei Fecioare Maria, un număr mare de credincioși români stabiliți departe de meleagurile natale. Chiar dacă departe de țară și de căldura părintească a locurilor natale, credincioșii români din Torino și împrejurimi nu au ratat întâlnirea cu cea mai importantă sărbătoare a tuturor creștinilor: Paștele.

Credința împletită cu tradiția continuă să își spună cuvântul chiar și acolo unde nu există poate o continuitate săptămânală a întâlnirii cu Dumnezeu. De Paști, toți cei botezați simt o chemare lăuntrică, un îndemn care "împinge" în căutarea acelui punct stabil al vieții care ne-a fost "însămânțat" încă de mici copii de către părinții și bunicii noștri: Cristos cel înviat este adevărul către care tinde întreaga noastră viață.

Și iată că atunci pregătirile pentru a-l întâmpina cât mai bine pe Salvatorul lumii continuă să mențină amprenta amintirilor de acasă: cozonacul, pasca și ouăle roșii au mereu locul de onoare pe masa în familie; cu toate acestea lucrul cel mai important de făcut în această perioadă se dovedește a fi pregătirea sufletească, iar pentru aceasta, atât părintele paroh Iulian Herciu, cât și părintele Iosif-Claudiu Doboș au stat întreaga Săptămână Mare la dispoziția credincioșilor în scaunul de Spovadă.

Participarea la Triduumul Pascal, "memorial al unei drame a iubirii extreme a lui Isus care ne oferă certitudinea că nu vom fi niciodată abandonați în încercările vieții" (Papa Francisc), este unul din acele momente ale existenței pe care încercăm cu tărie să le transmitem generațiilor viitoare, nu doar prin vorbe, ci mai ales prin fapte, dând mărturie prin propriul exemplu.

Joia Sfântă s-a îmbrăcat în "cântecul" toacei ce re-evocă cu putere memoria creștină a unui întreg popor care a știut, în simplitatea-i, să îl pună pe Dumnezeu în centrul propriei existențe, un popor care încă se salută cu "Doamne-ajută". Participarea la Ultima cină și adorația Sfântului Sacrament ne-au condus către acel mister care deschide o dramă: Patimile lui Cristos, amintite în Vinerea Sfântă în Sfintele Evanghelii. Acestea totuși, la o lectură mai atentă, nu se opresc doar asupra suferinței fizice pentru că pasiunea pe care o prezintă nu este aceea a suferinței, ci pasiunea iubirii. Vor să ne arate că:

"Dragostea este la fel de puternică ca moartea,
Gelozia teribilă ca locuința morților
flăcările sale sunt flăcări de foc,
o flacără divină!
Apele mari nu pot stinge iubirea
nici râurile s-o spele.
Dacă cineva ar da toată averea casei sale
în schimbul iubirii, nu ar avea decât dispreț pentru ea" (Cântarea Cântărilor 8,6-7).

Iar drumul lui Isus pe care Evanghelia apostolului Ioan îl prezintă nu este cel spre moarte, ci drumul spre glorie.

În Cristos pe cruce ne este dat să înțelegem cât de departe duce păcatul: duce până la punctul de a face ca un om să fie de nerecunoscut. Dar imediat apostolul Ioan ne ajută să contemplăm răspunsul lui Dumnezeu la păcat: darul Duhului său și învierea Celui Sfânt, a Celui Drept.

Sfânta Înviere sărbătorită de întreaga comunitate în Sâmbăta Mare, cu posibilitatea în primul rând de a ne ruga și de a cânta în dulcea noastră limbă românească, a fost punctul culminat al acestor sărbători pascale: biserica împodobită de sărbătoare, solemnitatea celebrării de către părintele paroh Iulian Herciu și părintele Iosif-Claudiu Doboș, binecuvântarea cozonacului oferit de către două mame ale comunității tuturor celor prezenți, au fost câteva din multitudinea punctelor luminoase ale sărbătorii.

Iar Duminica Paștelui ne-a dat ocazia să reflectăm, la invitația părintelui paroh, la întrebarea pe care fiecare creștin ar trebui să și-o pună: "Ce este Paștele pentru mine?"

Să încercăm fiecare dintre noi să răspundem la această întrebare "știind că Cristos cel înviat din morți nu mai moare, moartea nu mai are nicio putere asupra lui" (Romani 6,9).

Cristos a înviat!

Tatiana Ghiurca

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28-31 martie: Torino: Triduumul pascal și Învierea în comunitatea catolicilor români




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat