Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Sfânta Liturghie in Coena Domini în Penitenciarul pentru femei de la Rebibbia în Roma (28 martie 2024)

Joi, 28 martie 2024, Sfântul Părinte a mers, în formă privată, la Penitenciarul pentru femei de la Rebibbia în Roma pentru a celebra Sfânta Liturghie in Coena Domini și pentru a întâlni deținutele și lucrătorii din structură. La sosirea sa, după ce i-a salutat pe cei care-l așteptau în exterior, papa a prezidat Liturghia, concelebrată cu maestrul celebrărilor liturgice pontificale și responsabil al Capelei Muzicale Pontificale, Mons. Diego Giovanni Ravelli. Împreună cu deținutele, era prezentă o reprezentanță a agenților și a personalului din penitenciar. După proclamarea sfintei evanghelii, papa a rost în mod liber omilia. Apoi, ca de obicei, Papa Francis a repetat gestul lui Isus în timpul Ultimei Cine, când Domnul a spălat picioarele discipolilor săi, față de 12 deținute de naționalitate diferită. La sfârșitul Sfintei Liturghii, directoarea închisorii, dr. Nadia Fontana, a adresat câteva cuvinte de mulțumire Sfântului Părinte și a oferit în dar un coș cu produse cultivate în ferma agricolă prezentă în interiorul penitenciarului, un rozariu și două stole realizate în laboratoarele de țesătorie chiar de deținute. Papa Francisc a lăsat în dar un tablou cu imaginea Sfintei Fecioare Maria. Apoi a părăsit institutul pentru a se întoarce în Vatican. Publicăm în continuare omilia pe care papa a rostit-o după proclamarea evangheliei.

* * *

În acest moment al cinei, două episoade atrag atenția noastră. Spălarea picioarelor de către Isus: Isus se umilește și cu acest gest ne face să înțelegem ceea ce a spus: "Eu nu am venit pentru a fi slujit, ci pentru a sluji" (cf. Mc 10,45). Ne învață drumul slujirii.

Celălalt episod - trist - este trădarea lui Iuda care nu este capabil să ducă înainte iubirea, și apoi banii, egoismul îl duc la acest lucru urât. Dar Isus iartă tot. Isus iartă mereu. Cere numai ca noi să cerem iertarea.

Odată, am auzit o bătrânică, înțeleaptă, o bătrânică bunică, din popor... A spus așa: "Isus nu încetează niciodată să ierte: noi suntem cei care încetăm să cerem iertare". Să cerem astăzi Domnului harul de a nu înceta.

Mereu, noi toți avem mici eșecuri, mari eșecuri: fiecare are propria istorie. Dar Domnul ne așteaptă mereu, cu brațele deschise, și nu încetează niciodată să ierte.

Acum vom face același gest pe care l-a făcut Isus: de a spăla picioarele. Este un gest care atrage atenția asupra vocației slujirii. Să-i cerem Domnului ca să ne facă să creștem noi toți în vocația slujirii.

Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat