Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
În cartea "Life. Istoria mea în Istorie", scrisă cu Fabio Marchese Ragona

Papa Francisc: Nu mă gândesc la demisie, în acel caz aș fi episcop emerit de Roma

În caz de demisie, Papa Francisc nu ar fi papă emerit, ci "pur și simplu episcop emerit de Roma", locuind la Santa Maria Maggiore "pentru a fi din nou duhovnic și a duce bolnavilor împărtășania". Însuși pontiful clarifică scenariul posibil în caz de renunțare a sa care însă, subliniază el, "este o ipoteză îndepărtată", pentru că nu există încă "motive atât de serioase" încât să-l facă să se gândească la această posibilitate, niciodată luată în considerare "în pofida momentelor de dificultate". Este unul dintre principalele pasaje din cartea autobiografică a Papei Francisc cu titlul Life. Istoria mea în Istorie, scrisă cu Fabio Marchese Ragona, vaticanist de la Mediaset, care apare la 19 martie 2024 în America și în Europa cu HarperCollins și din care "Corriere della Sera" anticipă astăzi câteva pasaje.

Cele peste 300 de pagini ale volumului reparcurg viața Papei Francisc, de la raportul cu familia, mai ales cu bunicii, la emigrarea lor în Argentina în 1929, la o "mică ștrengărie" a sa în perioada seminarului, ajungând la Al Doilea Război Mondial, cu dramaticul său epilog atomic.

"Folosirea energiei atomice pentru scopuri de război este o crimă împotriva războiului", reafirmă Papa Francisc, care pune întrebarea grea despre modul în care se pot erija unii "ca promotori ai păcii și ai dreptății" dacă între timp își construiesc noi arme de război. Paginile străbat istoria dictaturii argentiniene, a legăturilor profunde ale lui Bergoglio cu acela care nu a ieșit viu din ea, a angajării în primirea tinerilor aflați în pericol în timpul regimului generalului Jorge Rafael Videla. Ceea ce s-a întâmplat în Argentina "a fost un genocid generațional", mai scrie papa, care nu evită să se oprească asupra acuzelor îndreptate împotriva lui că a fost într-un vreun fel complice cu dictatura, dezmințite de modul evident al opoziție sale "față de acele atrocități".

Francisc scrie despre Esther, învățătoarea sa pe care n-a reușit s-o salveze: era o "comunistă dintre cele adevărate", atee, "dar respectuoasă" care, "deși avea ideile sale, nu ataca niciodată credința. Și m-a învățat multe despre politică". O amintire care îi oferă papei oportunitatea pentru a repeta că "a vorbi despre săraci nu înseamnă în mod automat a fi comuniști", pentru că "săracii sunt steagul evangheliei și sunt în inima lui Isus".

Cartea se deapănă prin apărarea îndârjită a vieții umane, "de la concepere până la moarte", cu avortul care "este o omucidere" făcută de "killer plătiți" și practica "inumană" a mamei surogat, fără a neglija fotbalul și votul său de "a nu se mai uita la televizor". Reparcurge perioada sa de la Córdoba, "o perioadă de purificare", pentru a reflecta și asupra erorilor "comise din cauza atitudinii mele autoritare, așa încât să fiu acuzat că sunt ultraconservator".

Demisia Papei Benedict al XVI-lea este un alt capitol al autobiografiei în care Papa Francisc descrie durerea, pentru că am văzut "instrumentalizată" figura papei emerit, "cu scopuri ideologice și politice de oameni fără scrupule". Life. Istoria mea în Istorie străbate momentul pandemiei, amintește apelurile cu privire la bogăția culturilor și diferențelor popoarelor chiar din Uniunea Europeană, cu speranța ca această referință să fie ascultată de premierul ungar Orbán, "ca să înțeleagă că există mereu atâta nevoie de unitate", precum și de Bruxelles "care pare că vrea să uniformizeze totul". Papa Francisc atinge temele mai îndrăgite de el, in primis tutelarea creației, și lansează un apel tinerilor: "Timpul urmează să expire, nu ne rămâne mult pentru a salva planeta".

Cât privește Biserica, aceea pe care Papa Francisc o imaginează este o "Biserică mamă, care să îmbrățișeze și să primească pe toți, chiar și pe cel care se simte greșit". Gândul este pentru homosexuali sau transsexuali "care îl caută pe Domnul", dar care în schimb au fost respinși sau alungați. Francisc repetă da-ul pentru "binecuvântările date cuplurilor iregulare", și "dacă frați episcopi decid să nu urmeze acest drum, nu înseamnă că aceasta este anticamera unei schisme, pentru că doctrina Bisericii nu este pusă în discuție". Pentru papa argentinian căsătoria homosexuală rămâne imposibilă, dar nu unirile civile, pentru că "este drept ca aceste persoane care trăiesc darul iubirii să poată avea o acoperire legală asemenea tuturor". Jorge Mario Bergoglio nu ascunde apoi rănile provocate lui de cei care consideră că el "distruge papalitatea". Și dacă există "cei care încearcă să frâneze reforma, cei care ar vrea să rămână pe loc la timpurile papei-rege", rămâne faptul că, deși cea a Vaticanului este "ultima monarhie absolută din Europa și că adesea aici înăuntru se fac raționamente și manevre de curte", aceste scheme "trebuie abandonate definitiv".

(După L'Osservatore Romano, 14 martie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat