|
© Vatican Media |
Printre următorii fericiți, 16 martiri uciși din ură față de credință sub nazism și comunism sovietic
Uciși din ură față de credință sub două dictaturi: cea nazistă și cea sovietică. Sunt 16 martiri: este vorba de Max Josef Metzger, preot diecezan, fondator al Institutului Secular Societas Christi Regis, ucis la 17 aprilie 1944 în Germania, și de Christophora Klomfass cu cele 14 însoțitoare, din Congregația "Surorile Sfintei Ecaterina Fecioară și Martiră", ucise în 1945 de regimul comunist sovietic.
Papa Francisc, primindu-l în dimineața de 14 martie 2024 pe cardinalul Marcello Semeraro, prefect al Dicasterului Cauzelor Sfinților, a autorizat promulgarea respectivelor Decrete. În totalitate, următorii fericiți vor fi 19. Șapte noi venerabili.
15 surori martire sub comunismul sovietic
Cele 15 călugărițe, de origine germană, locuiau în Polonia în timpul invaziei Armatei Roșii: toate au murit între ianuarie și noiembrie 1945. Ucise din ură față de credință de soldații sovietici, violate, torturate sau decedate din cauza chinurilor, a maltratărilor sau a bolilor din lagărele de concentrare din Rusia. Ca semn de dispreț feroce față de religia creștină, călăii lor adesea le tăiau și le sfâșiau veșmintele lor călugărești.
Un preot pentru pace și ecumenism în timpul lui Hitler
Preotul german Max Josef Metzger a fost victimă a unei alte dictaturi, cea nazistă. Angajat în mișcările pacifiste și ecumenice, în 1917 întemeiază Liga Păcii Universale a Crucii Albe și după zece ani participă ca observator catolic la Adunarea de la Lausanne, care a dat naștere Consiliului Ecumenic al Bisericilor. La venirea nazismului, nu i-a fost frică să vorbească deschis împotriva lui Hitler. A fost arestat pentru prima dată în 1939 și a doua oară în 1943. Condamnat la moarte, este ghilotinat la 17 aprilie 1944 în închisoarea din Brandenburg-Görden. Era conștient că angajarea pentru pace și ecumenism, precum și refuzarea regimului nazist în numele lui Cristos puteau să-l coste viața.
Ceilalți următori fericiți
Printre următorii noi fericiți figurează și patriarhul de Antiohia al maroniților, Ștefan Douavhy, libanez, care a trăit în secolul al XVII-lea (1630-1704). A desfășurat o intensă operă de asistență față de săraci și în favoarea dialogului ecumenic între Orient și Occident. Vor fi proclamați fericiți și venerabilul José Torres Padilla, preot diecezan spaniol, co-fondator al Congregației Surorilor Societății Crucii (1811-1878) și venerabilul Camillo Costa de Breauregard, preot diecezan francez (1841-1910), supranumit "părintele orfanilor" pentru că a întemeiat la Chambery orfelinatul Le Bocage.
Cei șapte noi venerabili
Cei șapte noi venerabili sunt: Geervaghese Thomas Panickaruveetil Mar Ivanios, arhiepiscop de Trivandrum al siro-malabarezilor, fondator în 1919 al Congregațiilor Ordinului Imitației lui Cristos Bethany Ashram și a Surorilor Imitațiunii lui Cristos Bethany Madhom, un pionier al ecumenismului în India și primul episcop al Bisericii Catolice siro-malankareze; preotul brazilian Liberio Rodriguez Moreira, care în prima jumătate a secolului trecut și-a dedicat viața pentru bolnavi și săraci și a trăit cu profund spirit creștin încercările vieții nu l-au cruțat, adorator neobosit al Euharistiei; laicul cu voturi Antonio Tomièiæ, croat din Ordinul Fraților Minori Capucini care în anii comunismului, când a purta însemne religioase în public provoca batjocură și ostilitate, niciodată nu și-a lepădat haina, îndurând public injurii și perseverând, cu încredere fermă în Domnul, în slujirea sa de cerșetor de pomeni pentru necesitățile fraților; laica și mama de familie Maddalena Frescobaldi Capponi, fondatoare a Congregației Surorilor Pasioniste ale Sfântului Paul al Crucii; Maria Alfinda Hawthorne, fondatoare a Surorilor Dominicane ale Sfintei Roza de Lima, născută la jumătatea secolului al XIX-lea dintr-o familie protestantă din Massachussets și devenită catolică în Europa împreună cu soțul, de care s-a despărțit din cauza alcoolismului, dedicându-se după aceea slujirii lui Cristos în bolnavii de cancer; Angelina Pirini, laică directoare a Acțiunii Catolice parohiale la Celle di Sala din Cesenatico în Emilia Romagna, decedată în 1940; și Elisabetta Jacobucci, soră cu voturi din Institutul Terțiarelor Franciscane Alcantarine, care a trăit la cumpăna secolelor XIX-XX: mereu disponibilă să accepte slujirile cele mai umile, a știut să unească aspectul ascetic al contemplării Pătimirii cu un intens apostolat caritativ în folosul orfanilor și al bătrânilor.
(După Vatican News, 14 martie 2024)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu