Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

foto SIR/Marco Calvarese
Al XII-lea Forum Internațional al Academiei Pontificale de Teologie

Mons. Lorizio: "Teologia ajută credința, dar a crede nu este pur și simplu o alegere"

de Amerigo Vecchiarelli

"Teologia ajută credința să dezvolte dimensiunea sa de cunoaștere și de raționalitate. De fapt, a crede nu poate fi considerat pur și simplu rod al emotivității sau al alegerii individului, ci, tocmai pentru că implică toată persoana, posedă o dimensiune rațională profundă și constitutivă. În afară de asta, misiunea, dacă este privată de suportul teologic riscă să degenereze în prozelitism." Mons. Giuseppe Lorizio, profesor de teologie fundamentală la Lateran (Pontificia Università Lateranense - PUL), rezumă pentru Agenția SIR al XII-lea Forum Internațional al Academiei Pontificale de Teologie (PATh) al cărei membru ordinar a fost numit recent. Două zile de confruntare despre tema "Ce raționalitate pentru credincioșii din secolul al XXI-lea?", la care au participat academicieni, teologi și personalități din lumea științelor și a culturii.

Părinte profesor, cum conjugați astăzi raționalitatea și vestirea evangheliei pentru a ajunge în fiecare domeniu al vieții umane și sociale a bărbaților și a femeilor din timpul nostru?

Încă de la începuturile creștinismului s-a simțit necesitatea de a prezenta caracterul rațional al revelației și al credinței care a fost generată de ea. Marele apologet Iustin martirul, în acest context, afirma că "pentru noi [creștinii] raționalitatea în întregimea sa s-a manifestat în Cristos". Dacă revelația creștină conține raționalitatea în întregimea sa, totuși în afară de ea pot fi găsite fragmente de raționalitate, care adesea asumă forma de adevărate bucăți, dar care oricum fac trimitere la Logos. Prin urmare, logica internă a oricărui sistem și formă de gândire este direct proporțională cu raportul său cu Logosul. Totuși, nu este vorba de o raționalitate sau logică abstractă și impersonală, ci, deoarece ea se manifestă în Cuvântul întrupat, de o gândire concretă și trăită.

Credința creștină trăiește în condițiile istorico-culturale din fiecare timp. În ce mod, astăzi, teologia trebuie să acționeze așa încât creștinii să fie gata să "dea cont" de o speranță care nu moare?

Teologia ajută credință să dezvolte dimensiunea sa de cunoaștere și de raționalitate datorită faptului că actul de a crede nu poate să fie considerat pur și simplu rod al emotivității sau al alegerii individului, ci, tocmai pentru că implică întreaga persoană, posedă o dimensiune rațională profundă și constitutivă. Este opinie pe atât de răspândită pe cât de falsă că credința este oarbă, ca bătrânica dintr-o vestită poezie a lui Trilussa, și care în asta este comparabilă cu iubirea, dar nici credința, nici iubirea, pentru că sunt acte umane în mod constitutiv, nu poate să facă abstracție de știință. Teologul însoțește propria credință și pe cea a credincioșilor și a Bisericii cu reflecții care, deși nu uită de aspectul misteric al lui Dumnezeu și al realității umane însăși, arată credibilitatea lor cu parcursuri și argumentări. Sfântul Toma, maestru al nostru al tuturor, a cărui aniversare a 750 de ani de la moarte o amintim, vorbea despre căi care conduc mintea la afirmare și ajută la perceperea existenței lui Dumnezeu.

Teologia și misiunea: cât de mult prima poate s-o susțină și s-o conducă pe cealaltă și viceversa?

Misiunea lipsită de suportul gândirii teologice riscă să degenereze în prozelitism, de care Papa Francisc ne pune în gardă încontinuu, și de a genera atitudini fundamentaliste, de care cel care crede în Dumnezeul lui Isus Cristos trebuie să se ferească mereu, tocmai pentru a îndepărta orice formă de violență, chiar verbală, în vestirea cuvântului de mântuire pe care evanghelia ne-o dăruiește.

Două zile de confruntare la LUMSA (Libera Università Maria Ss. Assunta din Roma) și la Lateran cu academicieni, teologi, personalități din lumea științelor și a culturii reuniți la Roma pentru al XII-lea Forum Internațional al Academiei Pontificale de Teologie (PATh - Pontificia Accademia di Teologia). Ce a reieșit din întâlnire?

Academia Pontificală de Teologie a voit foarte potrivit să realizeze o întâlnire-forum pornind de la întrebarea: Ce raționalitate pentru credincioșii din secolul al XXI-lea?, punând în confruntare specialiști din diferite discipline, de la teologie la economie, de la fizica cuantică la sociologie, având convingerea că un credincios nu poate ignora prezența, în cultura, fie academică fie răspândită, din timpul nostru, a unui soi de "politeism" al formelor de raționalitate sau de polimorfism al rațiunii, care rezultă din fragmentarea științei (conferința sociologei Cecilia Costa). Intelectualul (occidental) se află mai degrabă în fața unei pluralități a raționalităților, presupusă de diferitele domenii ale științei decât în fața unei rațiuni reprezentată (și ca atare atotcuprinzătoare și totalizante): astfel, avem (numai pentru a da câteva exemple) o raționalitate științifică, o raționalitate tehnică, o raționalitate matematică, o raționalitate informatică, o raționalitate filozofică, o raționalitate teologică etc. Posibilitatea de a depăși fragmentarea, printr-un dialog interdisciplinar rodnic, trece prin recunoașterea reciprocă a diferitelor forme de raționalitate și de interacțiunea lor. Prezența împreună a abordărilor disciplinare pe atât de diferite pe cât de distante și participarea activă la forum a unui fizician, care se declară necredincios, dar de nivel foarte înalt, cum este profesorul Antonio Emeritato, a permis să se realizeze și să se actualizeze ceea ce s-a cerut de Papa Francisc în motu proprio Ad theologiam promovendam, precum și la auspiciul interdisciplinarității și al transdisciplinarității conținut în Veritatis gaudium.

O ultimă chestiune: Confruntarea cu Inteligența artificială! Ce poate și ce trebuie să spună teologia privind la această realitate care ocupă cu rapiditate spații de viață tot mai mari?

În cadrul forumului, lecția magistrală a prietenului Paolo Benanti a evidențiat clar tema urgenței a ceea ce se continuă, în mod impropriu după părerea mea, să se numească "inteligență artificială". De fapt, este vorba mai degrabă de o "memorie", care excede mult pe cea a unei singure persoane și a unei "rațiuni care calculează", care reușește să încredințeze în timpuri foarte rapide rezultate care ar cere atâtea energii și atâta amar de timp din partea unuia singur. În orice caz, așa cum Benanti repetă mereu, avem nevoie de un orizont etic în care să altoim raportul nostru cu acest moment important al progresului tehnico-științific, care dacă pe de o parte alimentează temeri motivate, pe de altă parte exprimă capacitatea omului de a se realiza ca imagine a lui Dumnezeu creator, izvor al inteligenței și al libertății sale. În acest sens, și din partea teologică - mă refer de exemplu la conferința importantă a lui Giuseppe Tanzella Nitti - s-a evidențiat cum, fiind credincioși, nu suntem dușmani ai progresului și nici Biserica nu este așa - după cum arată de exemplu numirile actuale de iluștri oameni de știință din discipline diferite la Academia Pontificală de Științe -, mai degrabă suntem chemați să veghem asupra modalităților în care se exprimă, tocmai pentru a evita să ajungă să deterioreze sau să elimine umanul și particularitatea sa.

(După Agenția SIR, 9 martie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat