Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Spre Ziua Mondială a Copiilor

Îmbrățișarea "Bisericii celor mici"

de Dario Gervasi,
episcop auxiliar de Roma, director al Oficiului pentru Pastorația Familială

Papa Francisc îmbogățește încă o dată viața Bisericii printr-o inițiativă care vine un pic neașteptată, dar care imediat provoacă interes și entuziasm. Este vorba despre convocarea primei Zile Mondiale a Copiilor care se va ține în zilele de 25 și 26 mai 2024. Propunerea a venit un pic pe neașteptate, dar, ca atunci când vine un prunc într-o casă, a adus imediat bucurie și veselie. Ideea este aceea de a aduna copiii din toată lumea pentru două zile de sărbătoare și de rugăciune în jurul lui Isus și al Sfântului Părinte. "Biserica celor mici", atât de iubită de Domnul, care acum se adună într-o unică îmbrățișare simbolică în orașul apostolilor.

Papa Francisc a trimis cu această ocazie un mesaj celor mai mici la 2 martie, în care a spus că vrea să intituleze Ziua cu un verset luat din cartea Apocalipsului: "Iată, eu le fac pe toate noi" (Ap 21,5). În text, pontiful scrie: "M-am gândit să vă trimit un mesaj. [...] Îl adresez înainte de toate fiecăruia personal, ție, dragă fetiță, ție, dragă băiat, pentru că «ești prețios» în ochii lui Dumnezeu (Is 43,4), cum ne învață Biblia și cum a demonstrat Isus de atâtea ori. [...] În același timp, acest mesaj îl trimit tuturor, pentru că toți sunteți importanți și pentru că împreună, cei de aproape și de departe, manifestați dorința fiecăruia dintre noi să crească și să se reînnoiască".

Este un mesaj încărcat de speranță și cu o privire îndreptată spre viitor, scris pentru copii, dar care vorbește lumii adulților. Papa dă de înțeles că această Zi este ocazia pentru a trăi o experiență de bucurie evanghelică și a adresa o invitație clară lumii noastre de astăzi: a reporni de la cei mici, a ne întreba ce lume vrem să le lăsăm, a ne lăsa contagiați de credința lor simplă și imediată în Isus Mântuitorul nostru, care ne invită să trăim ca frați pe acest pământ al nostru.

Pentru aceasta papa relansează în mesaj importanța ascultării reciproce între generații. Îi invită pe copii să-i asculte pe cei mari și relatările lor, dar invită "în același timp să nu uitați pe cel care dintre voi, încă așa de mic, deja trebuie să lupte împotriva bolilor și a dificultăților, la spital sau acasă, pe cel care este victimă a războiului și a violenței, pe cel care suferă foamea și setea, pe cel care trăiește pe stradă, pe cel care este constrâns să fie soldat sau să fugă ca refugiat, separat de părinții săi, pe cel care nu poate să meargă la școală, pe cel care este victimă a bandelor criminale, a drogurilor sau a altor forme de sclavie, a abuzurilor. Așadar, toți acei copii cărora și astăzi le este furată copilăria cu cruzime".

Știm că situația mondială în acest moment este foarte delicată. "Al treilea război mondial pe bucăți", criza climatică, nedreptățile sociale puternice, drama unor întregi populații migrante sunt semnele cele mai evidente ale unei lumi suferinde. Această Zi vrea să ne ajute să regăsim partea cea mai frumoasă a umanității noastre, aceea care, privind la copii, știe să dezvolte o cultură a îngrijirii fratelui și a păcii, știe să învingă ura și are o privire de credință asupra vieții și asupra lumii.

Mesajul Papei adresat copiilor este astfel o invitație care, pornind de la ei, poate să-i implice pe toți să facă ce pot mai bine pentru o adevărată reînnoire. Și copiii nu sunt singuri în asta, iar Papa cere să redescoperim forța de a merge împreună cu Isus. "Micii mei prieteni, pentru a ne reînnoi pe noi înșine și lumea, nu este suficient să fim împreună între noi: este necesar să fim uniți cu Isus. De la el primim atâta curaj: el este mereu aproape, Duhul său ne precedă și ne însoțește pe căile lumii."

Cu această ocazie vor fi prezenți, grație și contribuției coridoarelor umanitare de la "Sfântul Egidiu", copii care provin din zonele de război din lume: Ucraina, Eritreea, Gaza, pentru a cita câteva. Prezența acestor frați mai mici va fi un semn tangibil pentru toți că fiecare copil are dreptul la un viitor de pace și la o omenire adultă care să aibă grijă de el. Ne vom ruga din nou în fața lumii de a opri războaiele și nedreptățile, de a face tot posibilul pentru a nu privi la propriile interese, ci la cele ale următoarelor generații. Și pornind de la ceea ce poate face fiecare. În această privință îmi place să mai citez un pasaj din scrisoarea Sfântului Părinte adresată copiilor: "Cu Isus putem să visăm o omenire nouă și să ne angajăm pentru o societate mai fraternă și atentă față de casa noastră comună, începând de la lucrurile simple, cum ar fi a-i saluta pe ceilalți, a cere permisiunea, a cere scuze, a spune mulțumesc. Lumea se transformă înainte de toate prin lucrurile mici, fără a ne rușina să facem numai pași mici". Este logica drojdiei despre care vorbește Domnul în evanghelie, aceea care dospește tot aluatul.

În sfârșit, Ziua Mondială a Copiilor va fi ocazia pentru a sublinia dimensiunea spirituală a existenței. Într-o lume adultă uneori prea încrezătoare numai în forțele proprii și într-o generație care suferă, așa cum repetă des papa, "starea de orfan", rugăciunea copiilor ne amintește importanța unei vieți umane trăite sub privirea Tatălui. Papa, după ce a vorbit în mesaj despre secretul rugăciunii care ne face într-adevăr fericiți, cere tocmai rugăciunii copiilor să pregătească Ziua: "Dragi fetițe și dragi băieți, știți că în mai ne vom întâlni foarte mulți la Roma, chiar cu voi, care veți veni din toată lumea! Așadar, pentru a ne pregăti bine, vă recomand să vă rugați folosind chiar cuvintele pe care Isus ni le-a învățat: Tatăl nostru. Recitați-o în fiecare dimineață și în fiecare seară, și apoi și în familie, cu părinții, frații, surorile și bunicii voștri". Așadar, să ne însușim această invitație pentru ca Ziua Mondială a Copiilor să ne poată surprinde și pentru că, așa cum încheie Papa Francisc, "Isus ne cheamă și ne vrea protagoniști cu el ai acestei Zile Mondiale, constructori ai unei lumi noi, mai umane, drepte și pașnice".

(După L'Osservatore Romano, 7 martie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat