Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Academia Pontificală pentru Viață despre votul discutat din Franța

Nu poate să existe un "drept" de a suprima o viață umană

Deputații și senatorii reuniți în seara de 4 martie 2024 în Congres la Versailles au aprobat (780 de voturi pentru, 72 împotrivă) includerea "dreptului" la avort în Constituție, articolul 34: "Legea determină condițiile în care se exercită libertatea garantată femeii de a recurge la întreruperea voluntară a sarcinii". Despre această temă publicăm Declarația difuzată de Academia Pontificală pentru Viață:

În privința inserării în Constituție, în Franța, a garanției libertății pentru femei de a recurge la avort, Academia Pontificală pentru Viață susține poziția Conferinței Episcopale Franceze (CEF).

La 29 februarie, CEF a reafirmat că "avortul, care rămâne un atentat la viață încă de la început, nu poate să fie văzut exclusiv în perspectiva drepturilor femeilor. Se întristează că dezbaterea începută nu a menționat măsurile de sprijin pentru cele care ar vrea să țină propriul copil".

Academia Pontificală pentru Viață reafirmă că tocmai în epoca drepturilor umane universale nu poate să existe un "drept" de a suprima o viață umană.

Academia Pontificală pentru Viață se adresează tuturor guvernelor și tuturor tradițiilor religioase să dea tot ce-i au mai bun pentru ca, în această fază a istoriei, tutelarea vieții să devină o prioritate absolută, cu pași concreți în favoarea păcii și a dreptății sociale, cu măsuri efective pentru un acces universal la resurse, la educație, la sănătate. Situațiile deosebite de viață și contextele dificile și dramatice din timpul nostru trebuie înfruntate cu instrumentele unei civilizații juridice care privește înainte de toate la tutelarea celor mai slabi și vulnerabili.

Tutelarea vieții umane este primul obiectiv al omenirii și se poate dezvolta numai într-o lume lipsită de conflicte și sfâșieri, cu o știință, o tehnologie, o industrie în slujba persoanei umane și a fraternității.

Pentru Biserica Catolică, "apărarea vieții nu este o ideologie, este o realitate, o realitate umană care implică toți creștinii, tocmai pentru că sunt creștini și pentru că sunt umani. (...) Este vorba de a acționa pe planul cultural și educativ pentru a transmite generațiilor viitoare aptitudinea la solidaritate, la îngrijire, la primire, știind bine că o cultură a vieții nu este patrimoniu exclusiv al creștinilor, ci aparține tuturor celor care, străduindu-se pentru construirea de relații fraterne, recunosc valoarea proprie a fiecărei persoane, și atunci când este fragilă și suferindă" (Papa Francisc, Audiența generală, 25 martie 2020).

(După L'Osservatore Romano, 5 martie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat