|
© Vatican Media |
Etape și analize ale unui dialog
În numele lui Dumnezeu
de Simone Caleffi
Papa Francisc, la opt sute de ani după întâlnirea Sfântului Francisc cu sultanul, a făcut același pas, întâlnindu-l pe marele imam de Al-Azhar, Ahmad Al-Tayyeb, la Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite, pentru a semna Documentul despre fraternitatea umană pentru pacea mondială și conviețuirea comună, adevărată piatră de hotar a dialogului între islam și creștinism. Prin acest text, cei doi lideri religioși au condamnat violența și terorismul, care nu au nimic de-a împărți cu credința, și au invitat bărbații și femeile de bunăvoință să încurajeze întâlnirea între islam și creștinism, adoptând cultura dialogului drept cale, colaborarea între cele două religii drept conduită și cunoașterea reciprocă drept metodă și criteriu, cu obiectivul de a face aceste două lumi să colaboreze pentru obținerea păcii.
Semnarea documentului a fost precedată de patru întâlniri prin care pontiful și imamul au putut să se cunoască mai bine și să se convingă de pasul important pe care intenționau să-l facă. Prima a avut loc în mai 2016 în Vatican: despre ea nu există informații, deoarece a fost o întâlnire strict privată, dar este interesant de observat ceea ce va spune episcopul de Roma, la 20 septembrie în același an, în discursul pentru vizita la Assisi cu ocazia Zilei Mondiale de Rugăciune pentru Pace despre tema Sete de pace, religii și culturi în dialog: "Noi aici, împreună și în pace, credem și sperăm într-o lume fraternă. Dorim ca bărbați și femei de religii diferite, să se reunească oriunde și să creeze înțelegere, în special acolo unde sunt conflicte. Viitorul nostru este să trăim împreună. Pentru aceasta suntem chemați să ne eliberăm de poverile grele ale neîncrederii, ale fundamentalismelor și ale urii. Cei care cred să fie artizani ai păcii în invocația către Dumnezeu și în acțiunea pentru om! Și noi, drept conducători religioși, suntem ținuți să fim punți solide de dialog, mediatori creativi de pace".
A doua etapă s-a desfășurat la universitatea din Al-Azhar, la Cairo, în aprilie 2017, cu ocazia conferinței internaționale despre pace organizată de universitatea egipteană; în timpul acelei întâlniri, papa l-a definit "frate" pe marele imam și a afirmat că dialogul nu trebuie să fie folosit pentru a ajunge la scopuri secundare, ci ca mijloc sincer pentru a transforma competiția în colaborare.
A treia fază a avut loc din nou în Vatican, la 7 noiembrie 2017; probabil, în timpul acestei întâlniri, a început redactarea textului pe care cei doi aveau să-l semneze după aceea. În sfârșit, a patra întâlnire a fost la 16 octombrie 2018, tot în Vatican, cu obiectivul care a fost fixat în a treia.
Și în documentul de la Abu Dhabi, cum s-a făcut deja în trecut în timpul Conciliului Vatican II, elementul de bază în comun - de la care s-au decis să pornească pentru a încerca să combată intoleranța și frica de celălalt, în ambele religii - a fost cel legat de credința în unicul Dumnezeu. În afară de asta, s-a subliniat că iubirea față de aproapele este prezentă în textele sacre ale ambelor credințe. Francisc și Al-Tayyeb au amintit că cele două religii, astăzi, sunt victime ale unei crize spirituale care duce la îndepărtarea persoanei de bunurile religioase și de a le face să caute numai bunăstarea materială, în defavoarea celei spirituale. În afară de asta, cei doi lideri denunță criza eticii actuale, subliniind cum, în aceste ultime timpuri, individualismul a intrat într-o dimensiune și mai egoistă, în care fiecare caută propria bunăstare, fără a se îngriji de ceilalți. Ambii susțin că cele două religii sunt responsabile de aceste probleme care chinuiesc omenirea și că, prin formarea conștiinței și propunerea solidarității și a iubirii față de aproapele, ele pot contribui la răspândirea unei mentalități care construiește pacea, grație căreia să domnească toleranța și conviețuirea pașnică.
(După L'Osservatore Romano, 31 ianuarie 2024)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu