|
© Vatican Media |
Papa Francisc: Discurs adresat participanților la Adunarea Plenară a Dicasterului pentru Doctrina Credinței (26 ianuarie 2024)
Domnilor cardinali,
Iubiți frați în episcopat și în preoție,
Fraților și surorilor!
Vă spun bun-venit la sfârșitul adunării voastre plenare. Îl salut pe prefect și pe ceilalți superiori, pe oficiali și pe membrii dicasterului: pentru toți recunoștința mea pentru munca voastră prețioasă.
Așa cum stabilește constituția apostolică Praedicate Evangelium, "funcția Dicasterului pentru Doctrina Credinței este să-l ajute pe pontiful roman și pe episcopi/eparhi în vestirea evangheliei în toată lumea, promovând și ocrotind integritatea doctrinei catolice despre credință și morală, inspirându-se din depozitul credinței și căutând și o înțelegere tot mai profundă a sa în fața noilor situații" (art. 69).
Tocmai pentru a obține aceste scopuri, deja cu motu proprio Fidem servare (11 februarie 2022) au fost create în cadrul dicasterului două secțiuni distincte: cea doctrinară și cea disciplinară. În scrisoarea pe care am trimis-o prefectului la 1 iulie 2023, cu ocazia numirii sale, am făcut referință la această măsură pentru a defini mai bine funcția sa și misiunea actuală a dicasterului. Pe de o parte, am subliniat importanța prezenței profesioniștilor competenți în cadrul Secțiunii Disciplinare, pentru a asigura atenție și rigoare în aplicare legislației canonice în vigoare, îndeosebi în gestionarea cazurilor de abuzuri asupra minorilor din partea clericilor, și pentru a promova inițiative de formare canonică pentru ordinarii și pentru lucrătorii dreptului. Pe de altă parte, am insistat asupra urgenței de a da mai mare spațiu și atenție domeniului propriu al Secțiunii Doctrinale, unde nu lipsesc teologi pregătiți și personal calificat, și pentru munca în Oficiul Matrimonial și în Arhivă, amintind a 25-a aniversare de la deschidere pentru public de către Sfântul Ioan Paul al II-lea și de către cardinalul Ratzinger, fost prefect al congregației, în iminența Marelui Jubileu al Anului 2000.
Astfel, dicasterul este angajat în domeniul înțelegerii credinței în fața schimbării de epocă ce caracterizează timpul nostru. În această direcție, aș vrea să împărtășesc cu voi câteva gânduri, pe care le adun în jurul a trei cuvinte: sacramente, demnitate și credință.
Sacramente. În aceste zile ați reflectat asupra temei validității sacramentelor. Viața Bisericii se hrănește și crește grație lor. Pentru acest motiv, slujitorilor le este cerută o grijă deosebită în administrarea lor și în deschiderea pentru credincioși a comorilor de har pe care-l comunică. Prin sacramente, credincioșii devin capabili de profeție și de mărturie. Și timpul nostru are nevoie cu urgență deosebită de profeți de viață nouă și de martori de caritate: așadar, să iubim și să facem să fie iubită frumusețea și forța mântuitoare a sacramentelor!
Al doilea cuvânt: demnitate. Fiind creștini, nu trebuie să încetăm să insistăm "asupra primatului persoanei umane și asupra apărării demnității sale dincolo de orice împrejurare" (Exortația apostolică Laudate Deum, 39). Știu că lucrați la un document despre această temă. Doresc să ne poată ajuta, ca Biserică, să fim mereu aproape "de toți cei care, fără proclamații, în viața concretă de fiecare zi, luptă și plătesc personal pentru a apăra drepturile celui care nu contează" (Angelus, 10 decembrie 2023) și a face în așa fel încât, "în fața diferitelor moduri actuale de a-i elimina sau a-i ignora pe ceilalți, să fim în măsură să reacționăm cu un nou vis de fraternitate și de prietenie socială care să nu se limiteze la cuvinte" (Scrisoarea enciclică Fratelli tutti, 6).
Al treilea cuvânt este credință. În această privință, aș vrea să amintesc două evenimente: a zecea aniversare, terminată de puțin timp, a exortației apostolice Evangelii gaudium și Jubileul de acum apropiat, în care vom reînnoi credința în Isus Cristos, Dumnezeu adevărat și om adevărat, speranță a istoriei și a lumii. Însă nu putem să ascundem că, în zone extinse ale planetei, credința - așa cum avea să spună Benedict al XVI-lea - "nu mai constituie un fundament clar al trăirii comune, ba chiar adesea negată, batjocorită, marginalizată și ridiculizată" (Scrisoarea apostolică în formă de motu proprio Porta fidei, 2). De aceea este timpul de a reflecta din nou și cu pasiune mai mare asupra câtorva teme: vestirea și comunicarea credinței în lumea actuală, în special tinerelor generații; convertirea misionară a structurilor ecleziale și a lucrătorilor pastorali; noile culturi urbane, cu încărcătura lor de provocări, dar și de inedite întrebări de sens; în sfârșit și mai ales, centralitatea kerigmei în viața și în misiunea Bisericii.
Aici este așteptat un ajutor din partea dicasterului: "a păzi credința" se traduce astăzi într-o angajare de reflecție și de discernământ, pentru ca întreaga comunitate să se străduiască pentru o reală convertirea pastorală și misionară kerigmatică, ce va putea ajuta și drumul sinodal aflat în desfășurare. Ceea ce pentru noi este esențial, mai frumos, mai atractiv și în același timp mai necesar este credința în Cristos Isus. Toți împreună, cu ajutorul lui Dumnezeu, o vom reînnoi solemn în cursul următorului Jubileu și fiecare dintre noi este chemat s-o vestească fiecărui bărbat și fiecărei femei de pe pământ. Aceasta este misiunea fundamentală a Bisericii, căreia i-am dat glas chiar în Evangelii gaudium.
În acest context de evanghelizare, amintesc și recenta declarație Fiducia supplicans. Intenția "binecuvântărilor pastorale și spontane" este aceea de a arăta concret apropierea Domnului și a Bisericii de toți cei care, aflându-se în situații diferite, cer ajutor pentru a duce înainte - uneori pentru a începe - un drum de credință. Aș vrea să subliniez pe scurt două lucruri: primul este că aceste binecuvântări, în afara oricărui context și formă cu caracter liturgic, nu cer o perfecțiune morală pentru a fi primite; al doilea, că atunci când au cerut asta în mod spontan persoanele împreună. Nu unirea, ci persoanele, desigur ținând cont de contextul, de sensibilitățile, de locurile în care se trăiește și de modalitățile cele mai potrivite pentru a face asta.
Preaiubiților, reînnoiesc recunoștința pentru slujirea voastră și vă încurajez să mergeți înainte cu ajutorul Domnului. Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Mulțumesc.
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu