Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: A cincea zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor

În capela Căminului de bătrâni "Sfântul Iosif" din Iași, cu bucurie și recunoștință față de Dumnezeu, în ziua de luni, 22 ianuarie 2024, a avut loc celebrarea orei de rugăciune pentru unitatea creștinilor în a cincea zi a octavei. A prezidat pr. Fabian Doboș, profesor la Institutul Teologic din Iași, iar cuvântul de învățătură al omiliei a fost expus de către pr. Egidiu Condac, director al Centrului Diecezan Caritas.

Împreună cu preoții participanți, surorile căminului, seminariști și tineri, credincioși, dar mai ales cu persoanele în vârstă ne-am rugat împreună și am ascultat cuvântul de învățătură propus pentru această zi.

Tema centrală a acestei săptămâni este centrată asupra porunca iubirii care trebuie să fie motoul care trebuie să ne unească pe toți cei care cred în Sfânta Treime. Sfintele texte propuse pentru a medita această zi sunt luate din cartea profetului Ioel și din Evanghelia după Sfântul Luca. Cuvintele care ne atrag atenția mai mult din prima lectură sunt: "Veți recunoaște că în mijlocul lui Israél sunt eu, că eu sunt Domnul Dumnezeul vostru și nu mai este altul", deoarece, așa cum a spus și părintele predicator, suntem chemați să recunoaștem cine suntem noi, ce ne unește și cine trebuie să fie centrul vieții noastre: Dumnezeu în Sfânta Treime. Există elemente diferite în fiecare confesiune, dar acestea trebuie privite ca îmbogățire și diversitate, nu ca criterii de superioritate față de ceilalți.

Textul evangheliei este "Parabola Samariteanului milostiv". În cadrul cuvântului de învățătură au fost puse în evidență patru caracteristici principale pe care fiecare dintre noi trebuie să și le însușească în relațiile cu aproapele: recunoașterea, implicarea, slujirea și umilința. Prima caracteristică, aceea de a recunoaște, se manifestă prin observarea și conștientizarea aproapelui și a nevoilor pe care acesta le are. Implicarea este actul concret prin care dorim să alinăm suferința și problemele aproapelui nostru. Slujirea este modalitatea prin care noi manifestăm iubirea față de cei din jurul nostru, căci, dacă facem fapte de milostivire doar pentru a fi văzuți sau a avea un beneficiu, nu reprezintă o slujire adevărată, de unde derivă umilința care trebuie să pătrundă toate aspectele vieții noastre.

Un ultim element foarte important amintit la predică este capacitatea noastră de a pune în practică aceste calități și virtuți. Prin aceasta se înțelege că noi suntem oamenii care suntem tâlhăriți și bătuți de propriile păcate și, dacă nu ne lăsăm vindecați de Cristos - Samariteanul milostiv, nu vom putea nici noi la rândul nostru să fim samariteni și pentru ceilalți.

În încheierea celebrării, părintele Cristian Florin Cîrlescu, parohul Parohiei ortodoxe "Pogorârea Sfântului Duh" din Bucium, Iași, a adus un cuvânt de mulțumire, dar și de întărire pentru unitate, făcând asemănarea parabolei evangheliei și Bisericii cu un stup de albine. La fel cum albinele lucrează și se susțin unele pe altele pentru a trăi în armonie, la fel și noi trebuie să fim samariteni unii pentru alții uniți de aceeași iubire.

Prin cuvintele Sfântului Alois Guanella, "Dumnezeu e cel care face!", părintele Bakthis Walagan Alphonse SDC, al comunității locale, a dorit să amintească atât faptul că suntem uniți în numele lui Dumnezeu, cât și propunerea de a urma modelul sfinților care au știut cum să recunoască, să se implice, să slujească și să fie umili față de aproapele în nevoie în care se află Isus Cristos.

Mulțumim tuturor celor care au lucrat pentru ca acest moment de unitate să se realizeze, dar și celor care au participat. Acest moment nu este nu numai o ocazie pentru a ne întâlni, dar și pentru a aduce roade concrete în viețile și comunitățile din care facem parte pentru a realiza unitatea dintre creștini.

Fr. Andrei Gherguț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 ianuarie: Iași: A cincea zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor. Foto: Ovidiu Bișog

*

Următoarele celebrări din cadrul acestei Săptămâni de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași vor avea loc în Biserica "Sfântul Pius din Pietrelcina" din Valea Lupului (marți, 23 ianuarie); în Biserica "Sfântul Anton de Padova" din Iași (miercuri, 24 ianuarie) și în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" (încheierea, joi, 25 ianuarie).

* * *

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat