Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Surorile Însoțitoare Credincioase ale lui Isus (FCJ) în sărbătoare, la 30 de ani de prezență și slujire în România

Primele surori din Congregația "Surorile Însoțitoare Credincioase ale lui Isus" au sosit în România în anul 1994. La 30 de ani de la acele momente, vineri, 12 ianuarie 2024, la București, și în zilele următoare, 13 și 14 ianuarie, la Galați, surorile i-au mulțumit lui Dumnezeu pentru lucrarea sa prin slujirea lor în țara noastră.

Congregația "Surorile Însoțitoare Credincioase ale lui Isus" este o congregație de spiritualitate ignațiană fondată în Franța în 1820 de o văduvă franceză, Marie Madeleine de Bonnault d'Houët. Carisma noastră este să fim însoțitoarele lui Isus în lumea noastră prin învățământ, exerciții spirituale și activități misionare.

Vineri, 12 ianuarie, la București, și în cele două zile următoare, 13 și 14 ianuarie, la Galați, am dorit să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru lucrarea sa prin dăruirea noastră în cei 30 de ani de slujire în România.

Primele surori FCJ care au venit în România în 1994, după un discernământ care a implicat o călătorie în mai multe țări din Europa de Est, au fost sr. Mary Kelly din Canada, sr. Margaret Kennedy din Australia și sr. Imelda Zandonna din Italia. Surorile Maeve Shannon și Imelda Zandonna care au făcut această călătorie au descoperit întâmplător un tabernacol în Biserica "Maica Îndurerată" din București, tabernacol ce fusese dăruit în trecut de congregația noastră unei biserici eliberate de comunism, fără să știe cu precizie unde va ajunge. Acest fapt a însemnat pentru surori un semn că Dumnezeu le aștepta în România. De la început surorile au lucrat în educație, prin predare și formare în colaborare cu Institutul "Sfânta Tereza" și Școala Sanitară "Sfântul Iosif" din București, au oferit cazare pentru studenți, cateheză în parohie, ajutorarea celor defavorizați, dar au lucrat alături și de preoții iezuiți pentru refugiați. Ulterior, surorile au continuat să lucreze mai mult prin însoțire spirituală, formarea grupurilor prin integrarea vieții și a credinței, susținerea studenților prin burse de studiu, întâlniri de grup pe diferite teme de interes religios, formarea însoțitorilor în misiune, psihoterapie și alte numeroase activități pentru copii, tineri și adulți.

Ne-am bucurat să-i avem aproape, la București, în cadrul unei Sfinte Liturghii, pe ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop și mitropolit, pe preoții colaboratori, pr. Eduard Giurgi și pr. Luc Duquenne SJ, alături de prieteni, surori FCJ care au lucrat în România, persoane din Parohia "Inima Preasfântă a lui Isus" din capitală și însoțitori în misiune. Înaltpreasfințitul Aurel ne-a mulțumit călduros în mai multe rânduri pentru munca noastră din acești ani, încurajându-ne pe calea noastră, dar mai ales amintindu-ne că toți suntem însoțitorii lui Isus, nu doar surorile cu titlu angajat în viața de zi cu zi.

După Sfânta Liturghie, ne-am bucurat să împărtășim printr-o prezentare în imagini activitatea surorilor de-a lungul acestor ani, dar și o masă de sărbătoare.

La Galați, în cadrul Sfintei Liturghii de pe 14 ianuarie, din Biserica "Sfântul Ioan Botezătorul", l-am avut în mijlocul nostru pe pr. Cristian Blăjuț, OFMComv., vicar episcopal și responsabil cu secțiunea Viața Consacrată în Dieceza de Iași, alături de pr. Augustin Pătrașcu, OFMConv., și pr. Andrei Bejan, OFMConv., din comunitatea parohială. Pr. Cristian a apreciat mereu discreția și căldura surorilor care au slujit în comunitatea de-acolo și a precizat acest aspect cu delicatețe în cadrul omiliei. Desigur, aici s-au alăturat prietenii terțiari din familia franciscană și alte persoane care au participat la celebrare.

Însoțitorii în misiune din Galați, fiind mai energici, s-au implicat generos atât pentru pregătirea Sfintei Liturghii de mulțumire, cât și pentru agapa care a urmat. Entuziasmul și recunoștința ne-au cuprins pe toți pentru slava Dumnezeu.

Pentru acești ani, dorim să mulțumim tuturor persoanelor care ne-au fost alături, au crezut în noi și în modul nostru de a fi și de a lucra. Îi amintim în special în ruga noastră pe ÎPS Ioan Robu, arhiepiscopul mitropolit emerit de București, și PS Petru Gherghel, episcop emerit de Iași, care ne-au deschis ușile larg pe teritoriul diecezelor lor, la începuturile noastre în România. De asemenea, nu-i putem uita pe păstorii diecezelor noastre din prezent.

Ne rugăm și cerem harul să devenim mai mult însoțitoare adevărate ale lui Isus și să răspândim cu o inimă mare spiritualitatea noastră, asemenea femeilor sfinte care l-au însoțit pe Isus.

Sr. Gabriela Lungu, FCJ




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat