|
© Vatican Media |
Papa Francisc: Discurs adresat delegației de la Studium Biblicum Franciscanum (15 ianuarie 2024)
Iubiți frați și surori,
Autorități academice și studenți, bună ziua tuturor!
Vă spun bun-venit la Roma. Îl salut pe patriarh, cardinalul Pizzaballa. Sunteți la Roma unde apostolul Petru a ajuns cu aproape două mii de ani în urmă plecând, la începutul urmării lui Isus, din acea casă din Cafarnaum, la lacul Tiberiadei, pe ale cărei vestigii noi putem să mergem și să ne rugăm tocmai grație muncii răbdătoare a profesorilor și arheologilor de la Studium Biblicum Franciscanum. Acum nu se poate merge cu ușurință, pentru că împiedică asta zona de război.
Studium Biblicum Franciscanum era inaugurat la Ierusalim, la Sanctuarul Biciuirii, la 7 ianuarie 1924, și după câțiva ani era pus în legătură cu Colegiul "Sfântul Anton" din Roma, actuala Universitate Pontificală Antonianum. - Profit de ocazie pentru a spune că sunt prea multe Universități ecleziastice la Roma. Voi trebuie să vă puneți în acord și să faceți vreo formă de unitate: unitate în planurile de studiu... Puneți-vă în acord, vorbiți. - De atunci, istoria sa a fost legată mereu de prezența fraților minori în Țara Sfântă. Astăzi, la o sută de ani distanță, aș vrea să amintesc câteva aspecte.
În primul rând, faptul că Studium, cu Biblioteca și Muzeul său, a dat și continuă să dea impuls la importante săpături arheologice, în diferite situri, realizând descoperiri prețioase, ajungând să obțină, în 2001, recunoașterea lui Facultas Scientiarum Biblicarum et Archaeologiae. Astfel s-a determinat particularitatea voastră de a uni cu studiul Sfintei Scripturi rămânerea în locurile sfinte și cercetarea arheologică; și asta v-a permis să lărgiți și să aprofundați în mod considerabil programe și metodologii.
De altfel, iubirea față de textele biblice este pentru voi o iubire întemeiată în însăși voința Sfântului Francisc, care scrie: "Sunt uciși de literă acei călugări care nu vor să urmeze spiritul Scripturii divine, ci mai degrabă doresc să știe numai cuvintele și să le explice altora. Și sunt însuflețite de spiritul Scripturii divine cei care știu și doresc să știe orice știință pe care nu o atribuie propriului eu carnal, ci o restituie cu cuvântul și cu exemplul Domnului Dumnezeu Preaînalt" (Avertizări, VII: FF 156). Pentru Francisc, cunoașterea cuvântului lui Dumnezeu, precum și studierea sa, nu sunt chestiuni de simplă erudiție, ci experiențe de natură sapiențială, care au ca scop, în credință, de a-i ajuta pe oameni să trăiască mai bine evanghelia și de a-i face buni.
A înțeles bine asta un discipol fidel al Sfântului din Assisi: Sfântul Bonaventura din Bagnoregio, a cărei a 750-a aniversare a morții vă pregătiți s-o celebrați. El, în vestitul prolog de la Breviloquium, spune, în linie cu tradiția franciscană, că pentru a primi darul cuvântului lui Dumnezeu este necesar "să ne apropiem cu credință simplă de Tatăl luminii și să ne rugăm cu inimă umilă, pentru ca el, prin intermediul Fiului și în Duhul Sfânt, să ne dea adevărata cunoaștere a lui Isus Cristos și, cu această cunoaștere, și iubirea".
Cu ocazia centenarului vostru, vă îndemn să nu pierdeți din vedere acest tip de apropiere de Scriptură. Studiul riguros și științific al izvoarelor biblice, îmbogățit de cele mai actualizate metode și discipline legate de ele, să fie pentru voi unit mereu cu contactul cu viața sfântului popor al lui Dumnezeu și orientat spre slujirea sa pastorală, în armonie și în folosul carismei voastre specifice în Biserică. Studiul, meditația, reflecția Bibliei și a textelor biblice, totul în inima Bisericii, care este sfântul popor credincios al lui Dumnezeu aflat pe cale. În afara trupului Bisericii, aceste studii nu folosesc la nimic. Ceea ce are valoare este inima Bisericii, a sfintei Maici Biserici.
Preaiubiților, în acest timp, în care Domnul ne cere să ascultăm și să cunoaștem mai bine cuvântul, pentru a-l face să răsune în lume în mod tot mai comprehensibil, munca voastră discretă și pasionată este deosebit de prețioasă. De aceea, vă încurajez să continuați s-o desfășurați și s-o calificați în cercetare, în predare și în activitatea arheologică.
Situația actuală a Țării Sfinte și a popoarelor care locuiesc în ea ne implică și ne îndurerează. Este foarte gravă din toate punctele de vedere. Este foarte gravă. L-am ascultat pe părintele Faltas, lucrurile pe care mi le-a făcut cunoscute; și în fiecare zi comunic cu parohia din Gaza, unde suferă mult din cauza acestei situații. Sunt numai două exemple, dar toate acestea sunt mai mari. Situația este foarte gravă. Trebuie să ne rugăm și să acționăm fără a obosi ca să înceteze această tragedie. Acest lucru să vă fie și mai mult de stimulent pentru a aprofunda motivațiile și calitatea prezenței voastre în acele locuri martirizate, ale prezenței voastre acolo, în martiriul acelui popor, în care sunt înfipte rădăcinile credinței noastre.
Ce să spun franciscanilor? Mulțumesc pentru prezența voastră în Țara Sfântă, mulțumesc! Și cu curaj mergeți înainte. Vă mulțumesc pentru tot ceea ce faceți! Vă binecuvântez din inimă. Și vă recomand, nu uitați să vă rugați pentru mine. Mulțumesc.
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu