Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Angelus (31 decembrie 2023)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi celebrăm sărbătoarea Sfintei Familii a lui Isus, Maria și Iosif. Evanghelia ne-o arată la templul din Ierusalim, pentru prezentarea Pruncului la Domnul (cf. Lc 2,22-40).

Ajunge la templu și acolo aduce în dar oferta cea mai umilă și simplă dintre cele prevăzute, ca mărturie a sărăciei sale. În sfârșit, Maria primește o profeție: "O sabie îți va străpunge sufletul" (v. 35). Ajung în sărăcie și se întorc cu o încărcătură de suferință. Asta provoacă uimire: cum așa, Familia lui Isus, unica familie din istorie care se poate lăuda că are în ea însăși prezența lui Dumnezeu în carne și oase, în loc să fie bogată, este săracă! În loc să fie ajutată, pare să fie împiedicată! În loc să fie lipsită de trude, este cufundată în mari dureri!

Ce anume spune asta familiilor noastre, acest mod de a trăi, istoria Sfintei Familii, săracă, împiedicată, cu mari dureri? Ne spune un lucru foarte frumos: Dumnezeu, pe care adesea ni-l imaginăm că se află dincolo de probleme, a venit pentru a locui în viața noastră cu problemele sale. El ne-a mântuit astfel: nu a venit deja adult, ci foarte mic; a trăit în familie, fiu al unei mame și al unui tată; acolo a petrecut cea mai mare parte a timpului său, crescând, învățând, într-o viață făcută din cotidianitate, ascundere și tăcere. Și nu a evitat dificultățile, dimpotrivă, alegând o familie, o familie "expertă în suferință", și spune familiilor noastre: "Dacă vă aflați în dificultăți, eu știu ce anume simțiți, am trăit asta: eu, mama mea și tatăl meu am simțit asta pentru a spune și familiei voastre: nu sunteți singuri!".

Iosif și Maria "erau uimiți de lucrurile care se spuneau despre Isus" (cf. Lc 2,33), pentru că nu se gândeau că bătrânul Simeon și profetesa Ana vor spune aceste lucruri. Erau uimiți. Și vreau să mă opresc asupra acestui lucru astăzi: asupra capacității de uimire. Capacitatea de uimire este un secret pentru a merge înainte bine în familie. Să nu ne obișnuim cu normalitatea lucrurilor. Să știm înainte de toate să fim uimiți de Dumnezeu, care ne însoțește. Și apoi, să fim uimiți în familie. Cred că este bine în cuplu să știi să te uimești de soț sau de soție, de exemplu luându-l de mână și privindu-l în ochi seara pentru câteva clipe, cu duioșie: uimirea te duce la duioșie, mereu. Este frumoasă duioșia în căsătorie. Și apoi să ne uimim de miracolul vieții, al copiilor, găsind timpul pentru a ne juca împreună cu ei și pentru a-i asculta. Vă întreb pe voi, tați și mame: găsiți timp pentru a vă juca împreună cu copiii? Pentru a-i duce la plimbare? Ieri am auzit la telefon o persoană și am întrebat-o: "Unde ești?" - "Sunt în piață, i-am dus la plimbare pe copiii mei". Aceasta este o frumoasă paternitate și maternitate. Și apoi, să ne uimim de înțelepciunea bunicilor. De atâtea ori, noi pe bunici îi scoatem afară din viață. Nu, bunicii sunt izvoare de înțelepciune. Să învățăm să ne uimim de înțelepciunea bunicilor, de istoria lor. Bunicii care duc din nou viața la esențial. În sfârșit, a ne uimi de propria istorie de iubire - fiecare dintre noi are propria istorie: Domnul ne-a făcut să mergem cu iubire, să ne uimim de acest lucru. Viața noastră are cu siguranță aspecte negative, dar să ne uimim și de bunătatea lui Dumnezeu de a merge cu noi, chiar dacă noi suntem așa de nepricepuți.

Maria, Regina familiei, să ne ajute să ne uimim: să cerem astăzi harul uimirii. Sfânta Fecioară Maria să ne ajute să ne uimim în fiecare zi de bine și să știm să-i învățăm pe alții frumusețea uimirii.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Din păcate celebrarea Crăciunului în Nigeria a fost marcată de violențe grave în statul Plateau, cu multe victime. Mă rog pentru ele și pentru familiile lor. Fie ca Dumnezeu să elibereze Nigeria de aceste orori! Și mă rog și pentru cei care și-au pierdut viața în explozia unui camion-cisternă în Liberia.

Să continuăm să ne rugăm pentru popoarele care suferă din cauza războaielor: martirizatul popor ucrainean, popoarele palestinian și israelian, poporul sudanez și atâtea altele. La sfârșitul unui an, să se aibă curajul de a se întreba: câte vieți umane au fost frânte de conflictele armate? Câți morți? Și câte distrugeri, câtă suferință, câtă sărăcie? Cine are interese în aceste conflicte, să asculte vocea conștiinței. Și să nu-i uităm pe martirizații Rohingya!

În urmă cu un an Papa Benedict al XVI-lea își încheia drumul său pământesc, după ce a slujit cu iubire și înțelepciune Biserica. Simțim față de el atâta afect, atâta recunoștință, atâta admirație. Din cer să ne binecuvânteze și să ne însoțească. Aplauze pentru Benedict al XVI-lea!

Salut pe toți romanii, pelerinii, grupurile parohiale, asociațiile și tinerii. Astăzi adresez un salut special familiilor prezente aici și celor conectate prin televiziune și celelalte mijloace de comunicare. Să nu uităm că familia este celula fundamentală a societății: mereu trebuie apărată și susținută, mereu!

Salut echipa națională italiană masculină de volei under 18; și salut figuranții de la ieslea vie din Marcellano, în Umbria.

Și urez tuturor o duminică frumoasă. O binecuvântare familiilor voastre! Și urez și un sfârșit de an senin. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat