10 decembrie: 72 de ani de la moartea și îngroparea Fericitului episcop Anton Durcovici
Se împlinesc astăzi, 10 decembrie 2023, probabil pe la ora 18.00, 72 de ani de la trecerea la cele veșnice a fericitului nostru episcop Anton Durcovici. Până acum am avut numeroase ocazii de a scrie diferite aspecte din viața și activitatea acestui episcop de Iași, de aceea astăzi voi prezenta doar câteva fragmente din documentele și mărturiile ce privesc ultimele luni ale vieții sale pământești, moartea și înmormântarea acestui mărturisitor al Bisericii Catolice.
Contextul politic în care episcopul Anton Durcovici și-a început, la 14 aprilie 1948, activitatea pastorală în Episcopia Catolică de Iași a fost extrem de dificil, el fiind convins că trebuia să se sacrifice pentru a birui toate dificultățile puse de autoritățile comuniste. Noul păstor a început îndată munca și chiar în ziua înscăunării a trimis o scrisoare pastorală prin care recomandă clerul, seminariștii și credincioșii lui Cristos din tabernacolul tuturor bisericilor diecezei, Maicii Domnului, Maria, și sfântului Iosif. Circulara se termină cu apelul către popor și cler ca să-l sprijine în misiunea sa de păstor. După înscăunare, episcopul Durcovici a mers din parohie în parohie, consacrându-le Neprihănitei Inimi a Mariei, poporul credincios primindu-l pe episcop ca pe un sol al lui Dumnezeu. Unii mergeau cu dânsul de la o parohie la alta, căci persoana sa spiritualizată și ascetică fascina poporul. Pe parcursul a două luni, în perioada 6 iunie - 12 septembrie 1948, episcopul de Iași a vizitat și administrat taina sfântului Mir în comunitățile: Galați, Butea, Fărcășeni, Răchiteni, Adjudeni, Buruienești, Oțeleni, Tămășeni, Sagna, Roman, Hălăucești, Zăpodia, Barticești, Gherăești, Iugani, Săbăoani, Pildești, Cotnari, Bălțați, Răducăneni, Adămești și Huși. În cursul lunii septembrie 1948, episcopul Durcovici a efectuat vizite canonice și în alte sate catolice, precum Grigoreni, Lespezi, Valea Seacă, Nicolae Bălcescu, Cleja, Faraoani, iar în luna octombrie a aceluiași an, a vizitat comunitățile Târgu Trotuș, Onești, Slănic Moldova, Dărmănești și Palanca.
După arestarea Preasfințitului Alexandru Theodor Cisar, în ianuarie 1949, episcopul Durcovici a trebuit să preia și administrația Arhidiecezei de București, supunându-se fizic și psihic la eforturi supraomenești. A fost obligat constant să se dedice problemelor raportului cu statul comunist și încălcării libertăților religioase de către acesta, probleme care s-au agravat în vara anului 1949. În calitatea de administrator apostolic pentru Arhiepiscopia Romano-Catolică de București, episcopul Durcovici a efectuat, în luna iunie 1949, câteva vizite canonice pentru conferirea sacramentului Mirului la Turnu-Severin (12 iunie), Craiova (13 iunie), Târgu Jiu (14 iunie), Râmnicu Vâlcea (16 iunie), Slatina (17 iunie), Pitești (18 iunie) și Câmpulung Muscel (19 iunie). La fel trebuia să facă în ziua de duminică, 26 iunie 1949, când era programat Mirul în Parohia Popești-Leordeni. A înnoptat în palatul episcopal din București, voind să meargă dimineața cu mașina. La ora 7.00 a venit șoferul și i-a comunicat că palatul este înconjurat de oamenii Securității iar mașina n-are voie să părăsească locul. Preotul Vasile Begu a venit cu un taxi la palatul episcopal și l-a rugat pe episcopul Durcovici să meargă și să administreze taina sfântului Mir, pentru că în biserică așteptau 650 de copii și tineri. Episcopul a hotărât să meargă, deși era un pericol mare, luând cu sine pe profesorul Rafael Friedrich. Au ieșit din palat și au trecut prin fața catedralei, unde erau deja numeroși oameni veniți pentru Liturghie, s-au urcat în tramvai și au mers până la ultima stație, lângă Cimitirul Belu. De acolo trebuiau să meargă doi kilometri pe jos. Când au ajuns în câmp liber, a venit o mașină din urmă, au sărit trei securiști și l-au forțat pe episcopul Durcovici să urce. Astfel începea o nouă etapă din viața episcopului Anton Durcovici.
Cel mai probabil, în perioada 26 iunie 1949 - iunie 1950, episcopul Durcovici a fost în arestul central al Ministerului de Interne din București, unde, între 29 martie - 18 mai 1950, a fost anchetat oficial de ofițerii însărcinați cu acest caz. În perioada iunie 1950 - 17 septembrie 1951, episcopul Durcovici a fost încarcerat la penitenciarul Jilava, de lângă București, de unde o echipă de ofițeri din Biroul IV al centralei Securității l-a preluat și l-a transportat la penitenciarul de la Sighet (numele de cod "Dunărea"). Potrivit mărturiei preotului Farrenkopf, aflat în celula nr. 18, episcopul Anton Durcovici devenise conștient cu privire la moartea sa iminentă, după ce constatase faptul că regimul penitenciar de la Sighet era unul de înfometare și exterminare. Din acest motiv, episcopul "s-a pregătit de moarte cât se poate de bine. Prin sfintele exerciții a petrecut o lună de reculegere și zilnic s-a spovedit (...)". La mijlocul lunii noiembrie a anului 1951, episcopul Durcovici a fost luat din celula comună nr. 18 și izolat în "celula morții", unde, continuă mărturia pr. Farrenkopf, cam prin 10 decembrie 1951 și-a primit el răsplata de la Dumnezeu pentru munca sa și suferințele sale îndurate spre biruința cauzei lui Cristos și a sfintei Biserici. Trupul rece al episcopului Durcovici a fost cărat noaptea într-un cimitir evreiesc, fără ca nimeni să fi fost de față, "el a fost îngropat ca un oarecare. Căci și de acolo va ieși el glorios, când la sfârșitul lumii. Isus Cristos va veni în mărirea sa să judece viii și morții (...)".
Dintre mărturiile care prezintă ultimele clipe ale episcopului, prezentăm ceea ce a spus preotul Leopold Nestmann, care a activat mai mulți ani ca profesor la Iași, împreună cu părintele Rafael Friedrich: "Friedrich mi-a povestit următoarele: un deținut din altă celulă s-a apropiat de fereastra noastră și a întrebat: Îl cunoaște cineva pe episcopul Anton din Iași? Atunci a fost chemat Friedrich. Da, îl cunosc - a spus - ce s-a întâmplat? Este în celula morții. Profesorul Friedrich s-a prezentat la măturat. Astfel a ajuns la celula morții. Acolo a spus: Ego sum Friedrich (Eu sunt Friedrich). A vorbit în latinește, pentru ca eventualii ascultători să nu înțeleagă. Din interior a răspuns un glas slab: Morior fame et siti. Da mihi absolutionem! (Mor de foame și de sete! Dă-mi dezlegarea!). După ce a primit dezlegarea, episcopul a murit". Era ziua de 10 decembrie 1951.
Cât privește înmormântarea episcopului Anton Durcovici, redăm mărturia preotului greco-catolic Dănilă-Ștefan Miklos Berinde (1910-1978), fost superior al augustinienilor asumpționiști din România. Potrivit acestuia, episcopul Durcovici a fost ținut izolat într-o cameră de 5/4 m, iarna, fără foc, în curent, din care cauză a murit. El a fost ultimul decedat care a fost îngropat în sicriu, la data de 10 decembrie 1951. De la Durcovici toți deținuții erau duși dezbrăcați pe pătură până la groapa unde erau aruncați de pe pătură și apoi era aruncat pământ peste trupul gol. Îngropatul era ținut în cel mai strict secret; numai Berinde știa precis când a murit cineva, deoarece era anunțat să pregătească instrumentele, care erau compuse din două lopeți, două cazmale și o greblă. După îngropare, locul era nivelat. De menționat că pr. Berinde era șeful echipei de muncitori deținuți, luând parte la toate muncile din penitenciar, la aprovizionarea cu alimente a bucătăriei, precum și la înmormântarea deținuților politici, calitate care-i asigura pr. Berinde o anumită libertate de mișcare în interiorul penitenciarului Sighet. Potrivit mărturiei pr. Berinde, acesta "se bucura de încredere. Cunoștea orice deces. El era acela care le schimba rufăria și știa când deținutul era mort (...)". În acest sens, preotul Berinde confirmă alte mărturii istorice potrivit cărora în Penitenciarul Sighet înmormântările deținuților se făceau noaptea, între orele 23.00 și 0.30, la acestea luând parte, alături de un furgon cu cai, o echipă de 3-4 deținuți de drept comun, alături de deținutul politic Berinde. De menționat faptul că acest deținut era persoana care a văzut multe dintre atrocitățile și crimele comise de gardienii de la Sighet, inclusiv faptul că "preoții și episcopii catolici au fost umiliți și torturați, dar au rezistat numai prin credința lor".
Cât privește moartea episcopului Anton Durcovici, Direcția Generală a Securități Statului consemna, în decembrie: "Durcovici Anton a decedat în luna decembrie 1951, la Dunărea. Dosarul său trebuie predat la A.S. (Arhiva Securității, n.n.). B. 3 (Biroul 3 din Direcția Generală a Securității Statului, n.n.) a semnalat la Cabinet că a decedat". În lucrarea părintelui Florian Müller găsim câteva mărturii, ale unor preoți, privind ultimele clipe din viața episcopului martir. Cea mai importantă mărturie îi aparține părintelui Rafael Friedrich, care susține că episcopul Durcovici a murit în noaptea de 10 spre 11 decembrie 1951, după ce primise de la el dezlegarea in articulo mortis. Mărturia este confirmată și de episcopul Ioan Ploscaru, dar și de alte mărturii ulterioare. Preotul Leopold Nestmann, care a activat mai mulți ani ca profesor la Iași, împreună cu părintele Rafael, declara: "Friedrich mi-a povestit următoarele: un deținut din altă celulă s-a apropiat de fereastra noastră și a întrebat: Îl cunoaște cineva pe episcopul Anton din Iași? Atunci a fost chemat Friedrich. Da, îl cunosc - a spus - ce s-a întâmplat? Este în celula morții. Profesorul Friedrich s-a prezentat la măturat. Astfel a ajuns la celula morții. Acolo a spus: Ego sum Friedrich (Eu sunt Friedrich). A vorbit în latinește, pentru ca eventualii ascultători să nu înțeleagă. Din interior a răspuns un glas slab: Morior fame et siti. Da mihi absolutionem! (Mor de foame și de sete! Dă-mi dezlegarea!) După ce a primit dezlegarea, episcopul a murit. Ziua următoare, un deținut care a trebuit să măture și să curețe în celula morții i-a povestit că celula era mai insuportabilă decât tot ceea ce și-ar fi putut imagina".
În anul 1956, într-un raport secret trimis papei Pius al XII-lea, episcopul Ioan Duma scria următoarele: "La 9 decembrie 1951, a murit în închisoarea de la Sighet, Excelența sa Rev. Mons. Anton Durcovici, episcop romano-catolic de Iași, născut la 17 mai 1888. Ultimele sale cuvinte au fost: Morior fame. Orate pro bona mea morte et pro perseverantia finali. A fost îngropat [...] într-o groapă din cimitirul de la Sighet. Așa au făcut și cu alți episcopi de-ai noștri, martiri, morți la Sighet".
Fericite episcop Anton Durcovici, roagă-te pentru noi!
Pr. Alois Moraru
* * *
Sectiunea "Ep. Anton Durcovici" (in memoriam) pe www.ercis.ro
lecturi: 2.