Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc relatează ieslea într-o carte

Un volum de la Piemme în co-editare cu Libreria Editrice Vaticana adună o serie de texte, reflecții, discursuri și omilii pe care papa le-a dedicat reprezentării Nașterii Domnului. În continuare, textul integral al introducerii semnate de pontif.

De două ori am dorit să vizitez Greccio. Prima dată pentru a cunoaște locul unde Sfântul Francisc de Assisi a inventat ieslea, ceva ce a marcat și copilăria mea: în casa părinților mei la Buenos Aires nu lipsea niciodată acest semn al Crăciunului, înainte de brad.

A doua oară m-am întors cu plăcere în localitatea aceea, astăzi în provincia de Rieti, pentru a semna scrisoarea apostolică Admirabile signum despre sensul și semnificația ieslei astăzi. În ambele ocazii am simțit eliberându-se o emoție deosebită din grota unde se admiră o frescă medievală care reprezintă noaptea din Betleem și cea din Greccio, puse de artist în paralel.

Emoția acelei vederi mă determină să aprofundez misterul creștin căruia îi place să se ascundă în ceea ce este infinit de mic. De fapt, întruparea lui Isus Cristos rămâne inima revelației lui Dumnezeu, chiar dacă se uită cu ușurință că desfășurarea sa este așa de discretă până acolo încât trece neobservată.

De fapt, micimea este calea pentru a-l întâlni pe Dumnezeu. Într-un epitaf comemorativ al Sfântului Ignațiu de Loyola găsim scris: "Non coerceri a maximo, sed contineri a minimă, divinum est". Este divin a avea idealuri care să nu fie limitate de nimic din ceea ce există, dar idealuri care să fie, în același timp, conținute și trăite în cele mai mici lucruri ale vieții. Așadar, nu trebuie să ne înspăimântăm de lucrurile mari, trebuie să mergem înainte și să ținem cont de cele mai mici lucruri.

Iată motivul pentru care a salvgarda spiritul ieslei devine o cufundare salutară în prezența lui Dumnezeu care se manifestă în lucrurile zilnice mici, uneori banale și repetitive. A ști să renunțăm la ceea ce seduce, dar duce pe un drum urât, pentru a înțelege și a alege căile lui Dumnezeu, este misiunea care ne așteaptă. În această privință, este un mare dar discernământul și nu trebuie să încetăm niciodată să-l cerem în rugăciune. Păstorii în iesle sunt cei care primesc surpriza lui Dumnezeu și trăiesc cu uimire întâlnirea cu el, adorându-l: în micime recunosc fața lui Dumnezeu. Din punct de vedere uman, suntem cu toții tentați să căutăm măreția, dar este un dar a ști s-o găsim cu adevărat: a ști să găsim măreția în acea micime pe care Dumnezeu o iubește atât de mult.

În ianuarie 2016, i-am întâlnit pe tinerii din Rieti chiar în oaza lui Isus Prunc, puțin deasupra sanctuarului ieslei. Lor, și astăzi tuturor, le-am amintit că în noaptea de Crăciun sunt două semne care ne conduc la recunoașterea lui Isus. Unul este cerul plin de stele. Sunt multe, un număr infinit, acele stele, dar între toate se evidențiază o stea specială, aceea care-i determină pe magi să plece din propriile case și să înceapă o călătorie, un drum care nu știau unde avea să-i conducă. Așa se întâmplă și în viața noastră: într-un anumit moment vreo "stea" specială ne invită să asumăm o decizie, să facem o alegere, să începem un drum. Lui Dumnezeu trebuie să-i cerem cu putere să ne facă să vedem acea stea care ne determină spre ceva în plus față de obișnuințele noastre, pentru că acea stea ne va duce la contemplarea lui Isus, acel Prunc care se naște la Betleem și care vrea fericirea noastră deplină.

În acea noapte făcută sfântă de nașterea Mântuitorului găsim un alt semn puternic: micimea lui Dumnezeu. Îngerii le indică păstorilor un prunc născut în iesle. Nu un semn de putere, de autosuficiență sau de mândrie. Nu. Dumnezeul veșnic se nimicește într-o ființă umană lipsită de apărare, blândă, umilă. Dumnezeu s-a înjosit pentru ca noi să putem merge cu el și pentru ca el să poată sta alături de noi, nu deasupra și departe de noi.

Stupoare și uimire sunt cele două sentimente care îi emoționează pe toți, mici și mari, în fața ieslei care este ca o evanghelie vie care se revarsă din paginile Sfintei Scripturi. Nu este important cum se pregătește ieslea, poate să fie mereu egală sau să se modifice în fiecare an; ceea ce contează este ca ea să vorbească vieții.

Primul biograf al Sfântului Francisc, Toma de Celano, descrie noaptea de Crăciun din 1223, al cărei al VIII-lea centenar îl sărbătorim anul acesta. Când a sosit Francisc, a găsit ieslea cu fânul, boul și măgărușul. Oamenii veniți au manifestat o bucurie de nedescris, niciodată gustată înainte, în fața scenei Nașterii. Apoi preotul, pe iesle, a celebrat solemn Euharistia, arătând legătura dintre Întruparea Fiului lui Dumnezeu și Euharistie. În acea împrejurare, la Greccio, nu exista nicio statuetă: ieslea a fost realizată și trăită de cei care erau prezenți.

Sunt sigur că prima iesle, care a realizat o mare operă de evanghelizare, poate să fie și astăzi ocazia pentru a trezi stupoare și uimire. Astfel, ceea ce Sfântul Francisc a început cu simplitatea acelui semn rămâne până în zilele noastre, ca o formă genuină a frumuseții credinței noastre.

Cetatea Vaticanului, 27 septembrie 2023

Franciscus

(După Vatican News, 21 noiembrie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Scrisoarea apostolică a Sfântului Părinte Francisc Admirabile signum despre semnificația și valoare ieslei


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat