Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Prefața papei la cartea "Enciclica pruncilor"

Când cei mici îi învață pe cei mari sensul frumuseții

A fost prezentată duminică, 29 octombrie 2023, în Auditorium Kolbe la Roma, cartea "Enciclica pruncilor. A reeduca lumea adulților" (Edizioni San Paolo, 80 de pagini) de părintele Enzo Fortunato, preot franciscan conventual, și Aldo Cagnoli, pilot și scriitor. Volumul tratează tema ecologiei și a importanței pe care o îmbracă îngrijirea planetei și a creației: prima parte este adresată adulților (cuvintele pentru cei mari) recurgând la patru termeni cheie: a moșteni, a conecta, a împărtăși și a dărui. Se vrea sensibilizarea celor mari și a le explica lor cât de important este a-i educa pe copii la îngrijirea și la respectarea planetei. A doua (cuvintele pentru cei mici) se adresează direct celor mici printr-o relatare ilustrată împărțită în patru capitole. Autorii au făcut referință la carte și la 17 octombrie, prezentând în Sala de Presă a Sfântului Scaun evenimentul "Să învățăm de la copii și de la copile" - patronat de Dicasterul pentru Cultură și Educație - care se va ține la 6 noiembrie în Vatican cu participarea Papei Francisc și a peste șase mii de copii provenind din diferite părți ale lumii. Publicăm textul prefeței scrise de pontif.

Au trecut peste cincizeci de ani de când la Stockholm, la 5 iunie 1972, s-a reunit prima mare Conferință a Națiunilor Unite despre ambientul uman. Acea întâlnire a constituit începutul unui parcurs care a dus comunitatea internațională să se confrunte cu privire la tema îngrijirii casei comune. Și astfel că acea dată, 5 iunie, a devenit astăzi Ziua Mondială a Ambientului. Nu uit când în 2014, invitat de Parlamentul European, am întâlnit-o pe ministrul Ambientului, Ségol?ne Royal. Cu aceasta din urmă am vorbit despre ceea ce scriam despre ambient și despre proiectul unei lucrări comune cu oameni de știință și teologi. "Vă rog, publicați-o înainte de Conferința despre climă de la Paris": acestea au fost cuvintele ministrului. Și, de fapt, anul 2015 a fost anul enciclicei Laudato si'.

Dar după Paris, din păcate, lucrurile nu au mers așa cum speram și acest lucru continuă să mă preocupe. M-am întors asupra temei în 2020 când am publicat Querida Amazonia. M-am gândit mereu că criza ecologică este cealaltă față a crizei sociale, culturale și spirituale a modernității. "Dacă criza ecologică este o apariție sau o manifestare externă a crizei etice, culturale și spirituale a modernității, nu putem să ne înșelăm că însănătoșim relația noastră cu natura și cu mediul fără a însănătoși toate relațiile umane fundamentale" (Laudato si', 119).

Ecologia și fraternitatea merg pe aceeași cărare: dacă vrem să rezolvăm în mod eficace problema îngrijirii planetei noastre trebuie mai întâi să facem o convertire a inimii. În această privință îmi place să amintesc un citat din Konrad Adenauer din 1952: "Viitorul Occidentului nu de tensiunea politică este atât de amenințat, cât de pericolul masificării, al uniformității gândirii și al sentimentului in bréve, de tot sistemul de viață, de fuga de responsabilități, cu singura preocupare pentru propriul eu".

Fenomenul schimbării climatice ne amintește insistent de responsabilitățile noastre: el lovește îndeosebi pe cei mai săraci și mai fragili, pe cei care au contribuit mai puțin la evoluția sa. Este mai întâi o problemă de dreptate și apoi de cooperare responsabilă din partea tuturor: lumea noastră este de acum prea interdependentă și nu-și poate permite să fie subîmpărțită în blocuri de țări care promovează propriile interese în manieră izolată sau nesustenabilă. "Este necesar ca astăzi întreaga comunitate internațională să pună ca prioritate realizarea de acțiuni colegiale, solidare și clarvăzătoare" (Mesaj adresat președintelui COP26, 29 octombrie 2021), recunoscând "măreția, urgența și frumusețea provocării care ni se prezintă" (Laudato si', 15).

O provocare mare, urgentă și frumoasă, care cere o dinamică structurată și propunătoare. O provocare "mare" și angajantă, pentru că ea cere o schimbare de direcție, o schimbare hotărâtă a actualului model de consum și de producție, prea des impregnat în cultura indiferenței și a rebutării, rebutare a ambientului și rebutare a persoanelor. Recent am asistat la operațiunea incredibilă de salvare a patru copii columbieni pierduți în junglă, după patruzeci de zile de căutare. Salvați, grație forței lor, grație "capacității lor de viață" pe care noi adulții adesea o subevaluăm și salvați grație învățăturilor prețioase ale bunicii materne, grație acelei moșteniri indispensabile dintre generații care ar trebui cultivată și păstrată cu mai mare conștiinciozitate. Între altele, o acțiune de salvare făcută de Armată, și mă bucură faptul că în acest caz forțele armate au fost angajate în acțiuni diferite de cele de război.

Dar minunile au loc acolo unde încă este existentă această legătură ancestrală între generații și în mod specific, și în mod și mai semnificativ, cea între bunici și nepoți, în acest caz într-o cultură diferită de cea occidentală. Este necesar, așadar, a accelera această schimbare de direcție în favoarea unei culturi a îngrijirii, așa cum se îngrijesc copiii, care să pună în centru demnitatea umană și binele comun și care să fie alimentată de "acea alianță dintre ființa umană și ambient care trebuie să fie oglindă a iubirii creatoare a lui Dumnezeu, de la care provenim și spre care suntem pe cale" (Benedict al XVI-lea, Caritas in veritate, 50).

Este necesară, de asemenea, o transmitere simbolică de ștafete de la adulți la copii. Este necesară o îngrijire a casei comune, această planetă a noastră maltratată, cu coresponsabilitatea mai mult sau mai puțin gravă a noastră a tuturor. Numai această inversare de paradigmă, cu copiii care îi învață și îi sensibilizează pe adulți, poate aduce o adevărată speranță de schimbare. Copiii păstrează un simț al frumuseții încă intact. Să-i lăsăm să ne vorbească. Și așa cum aceștia îi ascultă pe bunicii lor, noi să încercăm să-i ascultăm pe ei. "Să nu furăm noilor generații speranța într-un viitor mai bun." Dragi copii, vă îmbrățișez și să știți că al vostru papă și "bunic" va face totul ca să puteți trăi într-o lume frumoasă și bună. În această călătorie să vă însoțească Sfântul Francisc, un exemplu frumos și încurajator. El care a fost un atent ascultător al Veștii Bune.

(După L'Osservatore Romano, 30 octombrie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat