Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
S-a încheiat seminarul Penitențiariei Apostolice dedicat spovezii

Însoțirea spirituală și întâlnirea cu Dumnezeu

Sacramentul spovezii este fundamental în viața credincioșilor care sunt în urmarea lui Cristos în realizarea chemării la sfințenie. A reafirmat asta cardinalul Mauro Piacenza, penitețiar major, încheind în după-amiaza de 27 octombrie 2023, al doilea seminar de formare despre tema "A celebra sacramentul spovezii astăzi".

Promovată de Penitențiaria Apostolică în Palatul roman al Cancelariei, întâlnirea de două zile adresată îndeosebi credincioșilor laici, s-a deschis la 26 octombrie și a fost posibilă urmărirea lucrărilor și de la distanță. Printre intervențiile mai semnificative a fost cea a iezuitului Jaime Emilio González Magaña, prelat teolog de la Penitențiarie, centrată pe spovadă și însoțirea spirituală. Vorbitorul a început subliniind că astăzi este într-adevăr important, ba chiar, necesar, a descoperi valoarea acesteia din urmă. Istoria Bisericii, a explicat el, a oferit-o mereu ca "o slujire, o carismă". De aceea, ea presupune "o pregătire aprofundată a persoanelor, fie a aceleia care oferă ajutor, fie a aceleia care îl cere". Este vorba de "o slujire eclezială" care permite "ajutoare extraordinare, pentru că se inspiră dintr-o cunoaștere a lui Dumnezeu și a persoanelor maturată în rugăciune, discernământ și căutare asiduă a Domnului și a voinței sale". Pe de altă parte, însoțirea spirituală își are "maxima sa exprimare în colocviu ca un cordial a doi creștini care încearcă să găsească și să facă voința lui Dumnezeu într-o ascultare serioasă a Duhului Sfânt care acționează în fiecare moment și în orice împrejurare a vieții".

Întâlnirea poate fi și "un moment privilegiat pentru pregătirea unei spovezi profunde", a adăugat iezuitul. Cu ajutorul unui însoțitor competent, "conștient de faptul că este pur și simplu un instrument al Domnului, persoana poate înțelege ceea ce se întâmplă în inima sa, necesitățile sale cele mai sincere și profunde, și dificultățile care apar în desfășurarea vocației sale personale".

Preotul mexican a scos în evidență că pentru a înțelege mai bine importanța sacramentului reconcilierii și a însoțirii spirituale este potrivit a ține distincte cele două aspecte și a clarifica semnificația lor. Duhovnicului "se mărturisesc păcatele comise realmente pentru a avea dezlegarea de ele după o atentă examinare a conștiinței, fără a trebui să se expună detaliat condițiile în care au fost comise". În schimb, părintelui spiritual, "în afara contextului sacramental, se manifestă dorințele și tendințele, necesitățile și îndoielile, suferințele și bucuriile cotidianității vieții chiar dacă nu s-a comis niciun păcat". În practica slujirii ascultării, însoțirea spirituală și reconcilierea sacramentală "pot să coexiste, dar trebuie să fie considerate distincte și toate acestea trebuie clarificate încă de la începutul raportului". Și cu toate că direcțiunea spirituală nu este un sacrament, la fel ea obligă la secret.

Când se vorbește despre direcțiune spirituală, a subliniat prelatul teolog, nu trebuie să se confunde cu o conferință sau cu un curs. Directorul spiritual nu trebuie să facă "o predică ce se ascultă pasiv în parohie; ci să ajute la căutarea voinței lui Dumnezeu împreună". În sfârșit, și acest lucru trebuie să fie foarte clar pentru că "în ultima vreme se comit atâtea abuzuri - a avertizat el -, direcțiunea spirituală nu este psihoterapie, nici un colocviu de evaluare a personalității și cu atât mai puțin o întâlnire de creștere vocațională cu folosire testelor în care toată pedagogia este centrată pe profesionalitatea unei persoane de știință".

Este adevărat și că ar fi util ca directorul spiritual să cunoască "suficient psihologie pentru a ști când trebuie să-l îndrepte pe ascultătorul său la psiholog sau la psihiatru pentru a nu cădea în erori grosolane". Dar direcțiunea spirituală "este mult mai mult decât o tehnică pentru a descâlci ghemul încâlcit al psihicului". Se dezvoltă "în cadrul credinței și este o căutare de credință și de iubire care nu trebuie să fie redusă la dimensiunea terapeutică". Direcțiunea spirituală și psihoterapia "pot și trebuie să coexiste în îngrijirea integrală a persoanei, dar fără a fi confundate, fără a îndura modificări și separări reciproce". Și prin urmare "nu trebuie să se psihologizeze însoțirea care în sine este spirituală, nici nu trebuie să se spiritualizeze domeniul științelor umane care au o metodologie proprie".

Înainte de González Maga?a a intervenit preotul salezian Marco Panero, prelat consilier de la Penitențiaria Apostolică, tratând tema examinării conștiinței, ca exercițiu practic pentru sănătatea sufletului. Ea, a spus el, nu se bucură actualmente de faimă bună, mai ales în rândul generațiilor de credincioși care "în tinerețe au perceput-o eventual ca o impunere, un soi de «taxă» de plătit pentru a avea acces la spovadă", fără ca să fie arătate pe deplin "sensul și utilitatea acestui exercițiu spiritual".

În această privință preotul italian a evidențiat că examinarea conștiinței "trebuie luată din neliniștile unei spiritualități prevalent moraliste și voluntariste, care îi deformează frumusețea și, în anumite cazuri, ar putea face din ea un exercițiu aproape patologic, care induce la scrupulozitate, descurajare, probabil chiar depresie".

În sfârșit, salezianul a indicat diferite tipuri de examinare a conștiinței: înainte de toate cea făcută "în vederea spovezii sacramentale"; apoi sunt cea zilnică, "cea de seară pentru a fi mai clari, numită în mod tradițional examinare generală", și cea particulară, care "se concentrează asupra unui aspect precis".

(După L'Osservatore Romano, 28 octombrie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat