Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Acțiunea Catolică - un nou început sub călăuza Duhului Sfânt

Sâmbătă, 21 octombrie 2023, în cadrul săptămânii Zilele Acțiunii Catolice, în Parohia "Inima Neprihănită a Mariei" din Roman s-a desfășurat deschiderea noului an asociativ 2023-2024, o zi foarte importantă pentru Acțiunea Catolică "Sfântul Iosif" din Dieceza de Iași.

Plini de entuziasm, cei 297 de copii, tineri și adulți din 26 de parohii au fost întâmpinați cu bucurie de membrii Consiliului Diecezan și de "inimoșii" din parohia gazdă. Ziua s-a deschis cu o rugăciune de laudă și de mulțumire pentru darul Acțiunii Catolice, pentru frumusețea întâlnirii, pentru ca Duhul Sfânt să ne însoțească pe parcursul întregului an asociativ.

Au urmat saluturile de bun venit din partea părintelui paroh, pr. Felix Roca, asistentul general al Acțiunii Catolice, din partea doamnei Maria Divile, președinte al asociației parohiale, și cel al doamnei Loredana Bostan, responsabilă parohială a sectorului adulți, fiecare dintre ei și-a exprimat bucuria de a găzdui acest eveniment, frumusețea colaborării și a implicării în organizarea acestei zile, astfel încât să trăim cu toții experiențe de bucurie, de Rusalii, în "Inima Neprihănită a Mariei".

Marius Balint, președintele asociației diecezane, salută și felicită parohia gazdă pentru frumoasa primire și organizare și prezintă responsabilii Consiliului diecezan prezenți la această activitate. Au fost prezentate toate grupurile parohiale prin vizualizarea imaginilor bisericilor de unde au venit.

Pr. Felix Roca prezintă pe scurt tema anului asociativ: "În noutatea Duhului, entuziasmul mărturiei", invitându-ne să ne lăsăm călăuziți de Duhul Sfânt, să-i deschidem inima și să îl primim în viața noastră pentru a reînnoi în noi entuziasmul mărturiei. Implicarea noastră în Acțiunea Catolică și în activitățile parohiale să fie caracterizată de entuziasm, de o bucurie care iese din inimă și se reflectă pe chipurile noastre, o bucurie a mărturiei care contagiază. Motoul anului asociativ: "Dumnezeu nu ne-a dat un duh de frică, ci duhul tăriei, al iubirii și al chibzuinței" (2Tim 1,7) să ne dea putere, încredere, iubire și capacitatea de a discerne ce este bine de ceea ce este rău, ce este plăcut Domnului, ce este conform voinței sale de ceea ce vine de la cel rău.

A urmat aprofundarea temei pe sectoare prin activități specifice nivelului de vârstă. Sectorul copii, coordonat de Ema Pal, responsabilă a sectorului copii din zona Bacău, împreună cu pr. Felix Roca, Iustina Farcaș, coordonator zona Iași, și Cristina Patrașcu, coordonator zona Bacău, a început cu un joc de cunoaștere prin intermediul căruia cu toții au încercat să rețină numele copiilor și animatorilor prezenți, într-un mod cât mai rapid și interactiv. Pentru a-i ajuta pe copii să înțeleagă misiunea și mesajul noului an asociativ, s-a realizat un joc de rol "Ascultă glasul curajului sau glasul fricii". O parte din copii, legați la ochi, trebuiau să se deplaseze prin sală fără a atinge obiecte sau persoane, ascultând îndrumările primite de la alți doi copii, unul fiind glasul curajului și altul, glasul fricii. A fost o activitate semnificativă pentru copii, prin joc ei au învățat că în viața de zi cu zi este bine să alegem de cine ascultăm, pe cine urmăm pentru a ne atinge scopul. După un scurt moment formativ susținut de pr. Felix Roca, copiii și-au notat o frică, o temere, pe un cartonaș reprezentând o făclie, și, după ce au fost amestecate, au extras la întâmplare o temere de-a altui copil, căruia i-au scris o încurajare potrivită pe un cartonaș în formă de porumbel.

Sectorul tineri, coordonat de Andreea Vințilă, vicepreședinte diecezan, Laurențiu Dîncă, responsabil zona Iași, Bogdan Chinez, responsabil zona Roman, Antonina Ambăruș, responsabil zona Bacău, alături de pr. Marius Sabău, asistent spiritual al sectorului tineri, în prima parte a atelierului s-au apropiat de Duhul Sfânt printr-un moment de introspecție din care au conștientizat că vocea Duhului Sfânt o aude fiecare, trebuie doar să facă liniște în sufletul său pentru ca sunetul ei să ajungă la el.

În a doua parte, tinerii s-au concentrat pe cele șapte daruri ale Duhului Sfânt, iar fiecare tânăr a construit un omuleț al darului încredințat, cum ar fi omul evlaviei. Fiecare a trebuit să-și pună imaginația la contribuție, dar și experiența proprie pentru a realiza în echipă omul care întruchipează cel mai bine darul primit.

Pr. Iosif Dămătăr, asistent spiritual al sectorului adulți, a explicat tema anului asociativ și i-a ajutat pe adulți să înțeleagă că au o misiune și un rol în biserică. Coordonați de Simona Enășoaie, vicepreședinte diecezan, și de Alina Cochiorca, responsabil zona Bacău, membri sectorului adulți au continuat cu "Tombola" cunoașterii și recunoașterii că au nevoie de Duhul Sfânt pentru îmbunătățirea vieții spirituale, prin recunoașterea calităților, valorilor dar și a aspectelor de îmbunătățit. Plecând de la versul cântecului: "Când în mine este Duhul Sfânt mă rog ca și David", adulții au realizat un rozariu, notând pe fiecare bobiță carisma, valoarea, calitățile corespunzătoare inițialelor fiecărui adult, iar pe spațiul dintre mistere, fricile sau ceea ce nu era bine definit în viață.

În centrul zilei a fost Sfânta Liturghie, pentru a sublinia centralitatea lui Dumnezeu în viața noastră. A fost o Liturghie solemnă, concelebrată de zece păstori, asistenți spirituali parohiali și animată de "orchestra Acțiunii Catolice". La predică, pr. Iosif Dămătăr ne invită să fim prieteni ai Duhului Sfânt, să ne lăsăm călăuziți de el, să dialogăm cu Duhul Sfânt, sub impulsul lui să avem curajul mărturiei în mediile în care trăim. La finalul Sfintei Liturghii am primit mandatul de a iubi Acțiunea Catolică, de a iubi Biserica, de a ne ruga pentru a fi mărturisitori entuziasmați ai cuvântului în viața de zi cu zi.

După prânz a urmat Bucuria mărturiei, un program cultural-recreativ în care copii, tineri și adulți din diferite parohii (Valea Mare, Ploscuțeni, Nicolae Bălcescu, Bacău "Sfântul Nicolae", Barticești, Tămășeni și Iași "Sfântul Anton") ne-au emoționat și ne-au înveselit prin cântece, piese de teatru și dans.

În încheierea zilei am mulțumit parohiei gazdă pentru generozitatea cu care ne-au primit, pentru gustările cu care ne-au îndulcit și energizat, pentru disponibilitatea și bucuria întâlnite pe chipurile lor pe tot parcursul zilei, am mulțumit tuturor organizatorilor, dar și participanților. Nu în ultimul rând i-am mulțumit bunului Dumnezeu. Rugăciunea cântată "Ave Maria" a răsunat în Biserica "Inima Neprihănită a Mariei" și în inimile tuturor, fiecare întorcându-se plin de entuziasm, încărcat spiritual pentru anul asociativ început. Fie ca în cursul acestui an să căutăm tot mai mult prezența Duhului Sfânt, să îl invocăm și să ascultăm de șoaptele lui împlinind misiunea încredințată nouă.

Bernadeta Moreanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21 octombrie: Acțiunea Catolică - un nou început sub călăuza Duhului Sfânt


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat