Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Sfântul Luca, patronul medicilor și al lucrătorilor sanitari

Miercuri, 18 octombrie 2023, în sărbătoarea Sfântului Luca, în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, în cadrul Sfintei Liturghii de seară, s-a sărbătorit ziua medicului și a tuturor lucrătorilor sanitari. La Roman s-a anticipat această sărbătoare în cadrul vizitei pastorale a PS Iosif Păuleț în cadrul Parohiei "Isus, Bunul Păstor", iar la Bacău, din motive practice, această zi va fi marcată duminică, 22 octombrie, în Biserica "Sfinții Apostoli Petru și Paul" în cadrul Sfintei Liturghii de seară.

Cadrele medicale și lucrătorii sanitari din orașul Iași s-au reunit în jurul altarului, în sărbătoarea Sfântului Evanghelist Luca, la Sfânta Liturghie de seară, de la ora 18, din Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" pentru a trăi momente de înălțare sufletească. Celebrarea euharistică a fost prezidată de PS Iosif Păuleț, iar lucrătorii sanitari au fost cei care s-au implicat în organizarea celebrării.

În fața Domnului, prin mijlocirea Sfântului Luca și a Sfintei Fecioare Maria, Regina Rozariului, i-am mulțumit Domnului pentru misiunea nobilă și slujirea generoasă a lucrătorilor sanitari, pentru tot ceea ce au făcut și știu să facă nu numai din punct de vedere profesional, ci și din spirit de credință și dragoste frățească. Totodată, am cerut întărire trupească și sufletească, înțelepciune, putere de muncă, iar pentru că secerișul este mare, iar lucrătorii sunt puțini, i-am cerut Domnului să trimită mereu lucrători în secerișul său (cf. Lc 10,2), persoane înflăcărate de iubire care să fie samariteni milostivi.

Pr. Mihai Galațanu
Foto: Ovidiu Bișog
În cadrul omiliei, părintele Mihai Galațanu, capelan sanitar, amintea că în scrierile sale - evanghelia care îi poartă numele și cartea Faptele Apostolilor - Sfântul Luca ne ajută să descoperim și să întâlnim gingășia omenească și iubirea divină a Răscumpărătorului lumii, Isus Cristos, care pe unde a trecut a făcut mult bine predicând și vindecând bolnavii.

Această misiune Isus a încredințat-o apostolilor și ucenicilor din toate timpurile și locurile. Menționarea celor șaptezeci și doi care sunt trimiși să predice și să vindece, din capitolul 10 al Evangheliei după Luca, are intenția explicită este de a arăta că misiunea nu este încredințată numai celor doisprezece, ci și cercului mai larg de ucenici.

Sarcina vestirii evangheliei face parte, așadar, din vocația fiecărui adevărat ucenic al lui Cristos și trebuie să se extindă la întregul pământ. Iar zelul evanghelic provine dintr-o certitudine și dintr-o forță: certitudinea este harul lui Dumnezeu, iar forța vine din intimitatea cu Dumnezeu, din rugăciune.

La subsolul catedralei
Foto: Marius-Jean Laurescu
"Eu v-am ales pe voi și v-am pus ca să mergeți și să aduceți rod, iar rodul vostru să rămână" (In 15,16). Dumnezeu ne-a ales pe noi să aducem roade bogate. Împreună formăm Biserica, familia lui Dumnezeu, iar o familie, așa cum ne invită Papa Francisc în mesajul său pentru Ziua Mondială a Bolnavului de anul acesta, tocmai prin experiența fragilității și a bolii poate învăța să meargă împreună după stilul lui Dumnezeu, care este apropiere, compasiune și duioșie.

Preasfințitul Iosif Păuleț i-a felicit și le-a mulțumit celor angajați în lucrarea de vindecare trupească, invitându-i să nu uite că sunt instrumentele milostivirii divine în lume, acele mâinile întinse care oferă speranță celor aflați în suferință, că îl slujesc pe Cristos atunci când se apleacă cu gingășie și atenție asupra un bolnav. Totodată, i-a îndemnat să-și continue slujirea cu inimă deschisă și credință puternică.

Sfinte Luca, roagă-te pentru noi!

*

Rugăciunea lucrătorului sanitar

Doamne Isuse,

Medic divin, care în viața pământească ai demonstrat o predilecție și o iubire specială pentru cei care suferă și care cred în misterul de vindecare, ajută-ne să ne pregătim ca întotdeauna să ameliorăm suferințele fraților noștri! Conștienți de marea misiune care ne este încredințată, fă ca în îndeplinirea de zi cu zi a serviciului să fim un instrument de milostivire și dragoste! Luminează mintea noastră, ghidează mâinile noastre, fă ca în inimile noastre să avem compasiune și compasiune! Asigură-ne ca în fiecare persoană să știm cum să discernem caracteristicile creației divine!

Fă-ne, Doamne, samariteni buni, gata să acceptăm, să tratăm, să consolăm pe cei pe care îi întâlnim în activitatea noastră! Urmând exemplul sfinților, ajută-ne să oferim o generoasă contribuție la perfecționarea constantă a structurilor de ocrotire a sănătății!

Binecuvântează munca noastră și acordă-ne întotdeauna darul iubirii, de a servi pe frații noștri bolnavi ca la sfârșitul pelerinajului nostru pământesc să putem contempla întâlnirea cu tine în glorioasa Împărăție cu bucurie și pace veșnică! Amin.

Oficiul pentru Pastorația Sanitară

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 octombrie: Iași: Liturghie pentru cadrele medicale în sărbătoarea Sfântului Luca. Foto: Ovidiu Bișog

* * *

Oficiul pentru Pastorația Sanitară: În sprijinul bolnavilor (telefoane de contact)


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat