Mesajul Sfântului Părinte pentru Ziua Mondială a Alimentației 2023
Excelenței Sale
Domnul Qu Dongyu,
director general al FAO
Excelență,
Ziua Mondială a Alimentației se celebrează într-o conjunctură în care mizeria și descurajarea nu dau răgaz multora dintre frații noștri. Într-adevăr, strigătul de angoasă și disperare al săracilor trebuie să ne trezească din letargia care ne cuprinde și să provoace conștiințele noastre. Starea de foame și malnutriție care rănește grav atâtea ființe umane este rezultatul unei acumulări nelegiuite de nedreptăți și inegalități care îi lasă pe mulți să zacă în jgheabul vieții și le permite unora să se instaleze într-o stare de ostentație și opulență. Acest lucru se aplică nu numai la alimente, ci și la toate resursele de bază, a căror inaccesibilitate pentru multe persoane reprezintă un afront la demnitatea lor intrinsecă, dăruită de Dumnezeu. Este, fără îndoială, o insultă care ar trebui să facă toată omenirea să roșească și să mobilizeze comunitatea internațională.
În acest sens, tema care concentrează reflecțiile Zilei din acest an: "Apa este viață, apa este aliment. Nu lăsa pe nimeni în urmă", ne invită să evidențiem valoarea de neînlocuit a acestei resurse pentru toate ființele vii de pe planeta noastră, din care derivă urgența de a planifica și a implementa gestionarea ei într-o manieră înțeleaptă, atentă și sustenabilă, astfel încât toți să se poată bucura de ea pentru a satisface nevoile lor substanțiale și să se poată susține și promova și dezvoltarea umană adecvată, fără ca nimeni să nu fie exclus.
Apa este viață, pentru că garantează supraviețuirea; cu toate acestea, în prezent, această resursă este amenințată de provocări serioase din punct de vedere cantitativ și calitativ. În multe locuri de pe planetă, frații noștri suferă de boli sau mor tocmai din cauza absenței sau a deficitului de apă potabilă. Secetele cauzate de schimbările climatice lasă vaste regiuni sterile și provoacă daune enorme ecosistemelor și populațiilor. Gestionarea arbitrară a resurselor de apă, denaturarea și poluarea acestora dăunează mai ales celor săraci și constituie o plângere rușinoasă în fața căreia nu putem sta cu mâinile în sân. Dimpotrivă, urgent, trebuie să recunoaștem că "accesul la apă potabilă și sigură este un drept uman de bază, fundamental și universal, deoarece determină supraviețuirea persoanelor și, prin urmare, este o condiție pentru exercitarea celorlalte drepturi umane" (Scrisoarea enciclică Laudato si', nr. 30). Prin urmare, este esențial să se investească mai mult în infrastructură, în rețelele de canalizare, în sistemele de epurare și tratare a apelor uzate, în special în zonele rurale cele mai îndepărtate și deprimate. De asemenea, este important să se elaboreze modele educative și culturale care să sensibilizeze societatea, astfel încât acest bun primar să fie respectat și păstrat. Apa nu ar trebui niciodată conceptualizată ca o simplă marfă, ca un produs de schimb sau un articol pentru speculă.
Apa este aliment, deoarece este esențială pentru realizarea securității alimentare, fiind un mijloc de producție și o componentă indispensabilă pentru agricultură. În cultivări, este necesar să se promoveze programe eficiente care să evite pierderile în conductele de irigare agricole; să se folosească pesticide și îngrășăminte organice și anorganice care nu contaminează apa; de asemenea, să se favorizeze măsurile care salvează disponibilitatea resurselor de apă pentru a preveni ca penuria acută să devină cauză a conflictelor între comunități, popoare și națiuni. În plus, știința și inovația tehnologică și digitală trebuie puse în slujba unui echilibru sustenabil între consum și resursele disponibile, evitând impacturile negative asupra ecosistemelor și daunele ireversibile aduse mediului. Din acest motiv, organizațiile internaționale, guvernele, societatea civilă, întreprinderile, instituțiile academice și de cercetare, precum și alte entități trebuie să își unească forțele și să adune idei pentru ca apa să devină patrimoniu al tuturor, să fie mai bine distribuită și să fie gestionată într-un mod sustenabil și rațional.
În cele din urmă, celebrarea Zilei Mondiale a Alimentației trebuie să servească și pentru a aminti că cultura rebutului trebuie contracarată în mod incisiv prin acțiuni bazate pe o cooperare responsabilă și loială din partea tuturor. Lumea noastră este prea interdependentă și nu își poate permite să se împartă în blocuri de țări care își promovează interesele într-un mod fals și părtinitor. Suntem chemați, în schimb, să gândim și să acționăm în termeni de comunitate, de solidaritate, încercând să dăm prioritate vieții tuturor față de însușirea bunurilor de către unii.
Domnule director general, din păcate, astăzi asistăm la o polarizare scandaloasă a relațiilor internaționale din cauza crizelor și a confruntărilor existente. Resursele financiare uriașe și tehnologiile inovatoare care ar putea fi folosite pentru a face din apă o sursă de viață și de progres pentru toți sunt direcționate către producția și comerțul cu arme. Niciodată până acum nu a fost atât de urgent să devenim promotori ai dialogului și arhitecți ai păcii. Biserica nu încetează să semene acele valori care construiesc o civilizație care găsește în iubire, în respectul reciproc și în ajutorul reciproc o busolă care să-i conducă pașii, îndreptându-se mai presus de toate către frații care suferă mai mult, precum cei flămânzi și însetați.
Cu aceste dorințe, în timp ce mulțumesc Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură pentru tot ceea ce face pentru a promova dezvoltarea agriculturii, o nutriție sănătoasă și suficientă pentru fiecare persoană și o utilizare sustenabilă a apei, invoc binecuvântări cerești îmbelșugate asupra tuturor celor care luptă pentru o lume mai bună și mai fraternă.
Vatican, 16 octombrie 2023
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 2.