Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Invitație la consacrarea altarului și sfințirea Bisericii "Înălțarea Sfintei Cruci" din Șcheia

Sâmbătă, 9 septembrie 2023, va fi consacrat altarul și va fi sfințită Biserica "Înălțarea Sfintei Cruci" din Șcheia, jud. Iași. Celebrant va fi PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, alături de care vor concelebra un număr mare de preoți din împrejurimi.

"Am ascultat rugăciunea ta și am ales locul acesta drept casă pentru jertfe" (2Cr 7,12). Cuvintele pline de mângâiere adresate de Dumnezeu regelui Solomon, după consacrarea Templului, capătă o semnificație aparte pentru credincioșii romano-catolici din Parohia "Înălțarea Sfintei Cruci" din Șcheia, întrucât reprezintă răspunsul divin la rugăciunile stăruitoare ale acestora: de a avea o casă închinată Domnului, renovată și înfrumusețată.

Statisticile bisericilor catolice din Moldova din anii 1871 și 1872 notează existența unei prime biserici din lemn, în comunitatea din Șcheia, construită în anul 1820. În pragul secolului al XX-lea a fost construită o altă biserică, de zid, care a fost înlocuită - între anii 1974 și 1977 - cu biserica actuală, construită în stil modern, alături de cea veche. Meritul ridicării acestei biserici se datorează părintelui Iosif Andrici, care a fost numit paroh al acestei comunități în anul 1968.

La intrarea în actualul sfânt locaș se află o placă comemorativă, pe care sunt gravate aceste cuvinte: "În anul Domnului 1974, cu ajutorul lui Dumnezeu, s-a început construirea acestui sfânt locaș. Spre laudă, menționăm că lucrarea s-a făcut în regie, cu participarea a celor 271 familii. Proiectul este românesc, unicat în lume. Biserica are 43 m lungime, 20 m lățime; 16 m înălțime interior, turnul 36 m. Construcția s-a terminat în 1977. Rămânem recunoscători tuturor celor care ne-au ajutat la construirea acestei biserici. Dumnezeu să-i răsplătească!".

Centrul parohial Șcheia a fost deschis în anul 1968, prin dezlipire de la Parohia Fărcășeni, având în administrație și comunitatea catolică din filiala Alexandru Ioan Cuza. În prezent, parohia numără 264 de familii cu 760 de credincioși. Primul preot paroh al acestei comunități a fost pr. Iosif Andrici (1968-2001), cel care s-a ocupat și de construirea actualei biserici; acesta a trecut la Domnul la data de 19 noiembrie 2007. În perioada 2001-2014, paroh a fost pr. Anton Moraru, trecut la cele veșnice și el la data de 15 ianuarie 2014. Din anul 2014 până în prezent, păstor al comunității este pr. Vicențiu Burlacu. De-a lungul anilor, datorită necesităților pastorale, s-au succedat și mai mulți preoți vicari, care au slujit în această parohie: pr. Mihai Catău, pr. Eugen Țîmpu, pr. Mihai Dumitru, pr. Ionel Roșu și pr. Adrian Stoica.

Fiind o comunitate mică la număr, dar mare la suflet, Dumnezeu și-a revărsat harurile și binecuvântările asupra acesteia astfel încât, din mijlocul ei, au înflorit numeroase vocații la Sfânta Preoție și la viața consacrată: 12 preoți și 4 surori. Cu activități specifice, pe teritoriul Parohiei Șcheia se află și două congregații feminine: Congregația "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe" și Congregația "Surorile Misionare ale Pătimirii lui Isus", în fiecare dintre aceste case fiind câte două surori.

Deși construirea bisericii s-a finalizat cu mai bine de patruzeci de ani în urmă, în anul 1977, din diferite motive, actuala biserică nu fusese sfințită până în prezent. Cu trecerea anilor, biserica a început să se degradeze, fiind astfel nevoie de intervenții în renovarea acesteia, începând cu anul 2017, sub coordonarea actualului părinte paroh, Vincențiu Burlacu.

Finanțarea lucrărilor de renovare (modificarea acoperișului, schimbarea geamurilor, zugrăvitul în interiorul și exteriorul bisericii, refacerea treptelor de la intrarea în biserică, amenajarea curții bisericii și a curții parohiale cu pavaje) a fost susținută de credincioșii acestei parohii, de Ministerul Culturii și al Cultelor, precum și de către autoritățile locale.

Cu ajutorul bunului Dumnezeu și cu profundă recunoștință pentru toate binefacerile sale, dar și cu sprijinul tuturor binefăcătorilor, întreaga lucrare de renovare a edificiului închinat Domnului s-a finalizat în toamna anului 2022.

Mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru această lucrare de renovare, părintele paroh, alături de întreaga comunitate din Șcheia, imploră binecuvântarea Domnului asupra acestui lăcaș sfânt și vă invită să luați parte la consacrarea altarului și sfințirea Bisericii. Ceremoniile vor avea loc sâmbătă, 9 septembrie 2023, la ora 11.00, și vor fi celebrate de către PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, împreună cu toți preoții invitați.

Vă așteptăm cu drag!

Pr. Vincențiu Burlacu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat