|
© Vatican Media |
Papa Francisc: Audiența generală de miercuri, 30 august 2023
Cateheze. Pasiunea pentru evanghelizare: zelul apostolic al credinciosului. 19. Rugăciune și slujire cu bucurie: Kateri Tekakwitha, prima sfântă nativă nord-americană
Iubiți frați și surori, bună ziua!
Acum, continuând cateheza noastră despre tema zelului apostolic și a pasiunii pentru vestirea evangheliei, să privim astăzi la Sfânta Kateri Tekakwitha, prima femeie nativă din America de Nord care a fost canonizată. Născut în jurul anului 1656 într-un sat din partea înaltă a statului New York, era fiică a șefului Mohawk nebotezat și a mamei creștine Algonchina, care a învățat-o pe Kateri să se roage și să cânte imnuri lui Dumnezeu. Și mulți dintre noi am fost prezentați Domnului pentru prima dată în cadrul familial, mai ales de mamele și bunicele noastre. Așa începe evanghelizarea și mai mult, să nu uităm asta, credința este transmisă mereu în dialect de mame, de bunice. Credința trebuie transmisă în dialect și noi am primit-o în acest dialect de mame și de bunice. Evanghelizarea începe adesea astfel: cu gesturi simple, mici, ca părinții care-i ajută pe copii să învețe să vorbească cu Dumnezeu în rugăciune și care le relatează iubirea sa mare și milostivă. Și bazele credinței pentru Kateri, și adesea și pentru noi, au fost puse în acest mod. Ea a primit-o de la mama în dialect, dialectul credinței.
Când Kateri avea patru ani, o gravă epidemie de variolă a lovit poporul său. Atât părinții săi, cât și fratele mai mic au murit și Kateri însăși a rămas cu cicatrice pe față și cu probleme de vedere. Începând din acel moment, Kateri a trebuit să înfrunte multe dificultăți: desigur cele fizice din cauza efectelor variolei, dar și neînțelegerile, persecuțiile și chiar amenințările cu moartea pe care le-a avut ca urmare a Botezului său, în duminica de Paște din 1676. Toate acestea i-au dat lui Kateri o mare iubire față de cruce, semn definitiv al iubirii lui Cristos, care s-a dăruit până la sfârșit pentru noi. De fapt, mărturia evangheliei nu se referă numai la ceea ce este plăcut; trebuie să știm să purtăm cu răbdare, cu încredere și speranță și crucile noastre zilnice. Răbdarea, în fața dificultăților, a crucilor: răbdarea este o mare virtute creștină. Cel care nu are răbdare nu este un creștin bun. Răbdarea de a tolera: a tolera dificultățile precum și a-i tolera pe ceilalți, care uneori sunt plictisitori sau te pun în dificultate... Viața lui Kateri Tekakwitha ne arată că orice provocare poate fi învinsă dacă ne deschidem inima către Isus, aceasta este o rețetă pentru a trăi bine.
După ce a fost botezată, Kateri a trebuit să se refugieze printre Mohawk în misiunea iezuiților aproape de orașul Montreal. Acolo participa la Liturghie în fiecare dimineață, dedica timp adorației în fața Preasfântului Sacrament, se ruga Rozariul și trăia o viață de pocăință. Aceste practici spirituale ale sale îi impresionau pe toți în Misiune; au recunoscut în Kateri o sfințenie care atrăgea, pentru că se năștea din iubirea sa profundă față de Dumnezeu. Aparține sfințeniei, să atragă. Dumnezeu ne cheamă prin atracție, ne cheamă cu această voință de a fi aproape de noi și ea a simțit acest har al atracției divine. În același timp, îi învăța pe copiii din Misiune să se roage și, prin îndeplinirea constantă a responsabilităților sale, inclusiv îngrijirea bolnavilor și a bătrânilor, a oferit un exemplu de slujire umilă și iubitoare către Dumnezeu și către aproapele. Întotdeauna credința se exprimă în slujire. Credința nu este pentru a ne machia pe noi înșine, sufletul: nu; este pentru a sluji.
Deși a fost încurajată să se căsătorească, Kateri voia în schimb să-și dedice viața complet lui Cristos. Neputând să intre în viața consacrată, a depus vot de feciorie perpetuă la 25 martie 1679. Această alegere a sa revelează un alt aspect al zelului apostolic pe care-l avea ea: dăruirea totală Domnului. Desigur, nu toți sunt chemați să facă același vot al lui Kateri; totuși, fiecare creștin este chemat în fiecare zi să se angajeze cu inimă nedespărțită în vocația și în misiunea încredințată lui de Dumnezeu, slujindu-l pe el și pe aproapele în spirit de caritate.
Iubiți frați și surori, viața lui Kateri este o mărturie ulterioară a faptului că zelul apostolic implică fie o unire cu Isus, alimentată de rugăciune și de sacramente, fie dorința de a răspândi frumusețea mesajului creștin prin fidelitatea față de propria vocație specială. Ultimele cuvinte ale lui Kateri sunt foarte frumoase. Înainte de muri a spus: "Isuse, te iubesc".
Așadar, și noi, luând forță de la Domnul, așa cum a făcut Sfânta Kateri Tekakwitha, să învățăm să îndeplinim acțiunile obișnuite în mod extraordinar și astfel să creștem în fiecare zi în credință, în caritate și în mărturia zeloasă a lui Cristos.
Să nu uităm: fiecare dintre noi este chemat la sfințenie, la sfințenia de toate zilele, la sfințenia vieții creștine obișnuite. Fiecare dintre noi are această chemare: să mergem înainte pe acest drum. Domnul nu ne va lipsi.
_________
APEL
Poimâine, 1 septembrie, se celebrează Ziua Mondială de Rugăciune pentru Îngrijirea Creației, inaugurând "Timpul creației" care va dura până la 4 octombrie, sărbătoarea Sfântului Francisc de Assisi. La acea dată am intenția să public o exortație, o a doua Laudato si'. Să ne unim cu frații și surorile noastre creștine în angajarea de a construi creația ca dar sacru al Creatorului. Este necesar să fim alături de victimele nedreptății ambientale și climatice, străduindu-ne să punem capăt războiului nesăbuit dus la adresa Casei noastre comune. Îi îndemn pe toți să lucreze și să se roage pentru ca ea să abunde din nou de viață.
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 2.