Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Cea de-a XII-a Întâlnire Națională a Familiei Franciscane

"Regula Sfântului Francisc din Assisi: 800 de ani de istorie, spiritualitate și provocări" a fost tema la cea de-a XII-a Întâlnire Națională a Familiei Franciscane desfășurată în perioada 23-26 august 2023, la Institutul Teologic Franciscan, precum și în conventurile franciscane din Roman și împrejurimi, reunind 50 de participanți din mai multe zone ale țării.

Providența divină a dorit ca anul acesta, în care sărbătorim Jubileul de 800 de ani de la evenimentele ultimilor ani din viața Sfântului nostru părinte Francisc de Assisi, să reîncepem întâlnirile noastre anuale ale Familiei Franciscane naționale, după o perioadă de patru ani de întrerupere din cauza pandemiei ce a avut loc în întreaga lume.

Familia Franciscană din România, formată din cele trei Ordine mari: Ordinul I al Fraților Minori, Ordinul al II-lea al Clariselor și Ordinul al III-lea Secular, împreună cu multe ramuri feminine care derivă din Regula franciscană, celebrează Jubileul de 800 de ani de la evenimentele ultimilor ani din viața Sfântului nostru părinte Francisc, începând de anul trecut, cu cele patru aniversări, în care se va putea reflecta la Regula Sfântului Francisc și a primului Presepiu (1223-2023), darul Stigmatelor (1224-2024), Cântecul Creaturilor (1225-2025) și Nașterea pentru cer a Sfântului Francisc din Assisi (1226-2026). Aceste aniversări fac parte dintr-un singur proiect tematic care se va dezvolta treptat și armonios în funcție de cronologia evenimentelor sărbătorite. Fiecare temă este privită ca o laudă adusă de Francisc lui Dumnezeu.

Noi, aici la Roman, am dorit să celebrăm în aceste zile întâlnirea noastră națională a celor circa 15 ramuri ale Familiei Franciscane din România.

Programul nostru a debutat cu celebrarea Sfintei Liturghii prezidate de către pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, ministru provincial al Fraților Minori Conventuali, care la cuvântul de învățătură, după ce a salutat oaspeții și a subliniat importanța acestui eveniment pentru noi toți din marea familie franciscană, ne-a vorbit, apoi, despre modul redactării Regulii din parte Sfântului Francisc în acele vremuri, citând din Legenda major a Sfântului Bonaventura, Regulă pe care a dat-o vicarului său spre păstrare, dar și spre punerea în practică a tuturor celor care doresc să o îmbrățișeze (FF 1082-1084). Totodată, el ne-a îndemnat să privim la exemplele de viață a acelor mulți care în aceste opt veacuri au pus în practică această Regulă franciscană, care este, de fapt, Evanghelia lui Cristos, "iar în aceste zile să privim și la fericiții și slujitorii lui Dumnezeu din Provincia noastră, pornind de la pr. Anton Demeter, prezent aici în capelă noastră, până la Nisiporești, la Fericita Veronica Antal, la care vom ajunge în aceste zile pentru a o sărbătorii cu întreg poporul lui Dumnezeu".

Ziua întâi a întâlnirii noastre am început-o tot cu celebrarea Sfintei Liturghii, prezidată de această dată de pr. Hugò Laurean Guia, OFM, membru al Comisiei Franciscane, care în numele pr. Urbán János Erik, ministru provincial al Fraților Minori din Transilvania, ne-a transmis mesajul său, îndemnându-ne cu cuvintele Sfântului Francisc la ascultarea față de Biserică, la pace și la rugăciunea pentru pacea în lume, pace care este o binecuvântare, o necesitate a omenirii, mai ales în zilele noastre. Părintele ne-a lansat întrebarea ce înseamnă să fii acasă în 2023 trăind în Regula scrisă de Francisc în 1223? A încheiat, apoi, cu îndemnul Papei Francisc, care s-a adresat Fraților Franciscani, acum câțiva ani în urmă, în Sala Clementina din Roma, cu aceste cuvinte: "Imitați-l pe Isus și iubiții pe săraci, asemenea Sărăcuțului din Assisi".

După micul dejun a urmat prima conferință susținută de pr. Cristian Blăjuț, OFMConv., asistent național spiritual al celui de-al III-lea Ordin Franciscan Secular, care a spus că regula folosește în general la a da sens unei vieți mature, în care omul caută să-și modeleze viața după spiritul legal, dar și după conținutul și valorile unei Reguli cum este cea a Sfântului Francisc, în cazul nostru ca și franciscani. Atât Regula lui Francisc aprobată în 1223 de către Papa Honoriu al III-lea, cât și Regula Sfintei Clara aprobată de Papa Inocențiu al IV-lea în 1253, dar și ultima Regulă pentru Ordinul al III-lea OFS, aprobată de Papa Paul al VI-lea în 1978, sunt un "splendid dar" făcut Familiei Franciscane. Pr. Cristian a subliniat în deosebi aspectele importante, spunând: "Ordinul Franciscan Secular, cu cei 800 de ani de viață, este cea mai veche și lungă mișcare laicală în Biserică; trebuie să-i fim recunoscători lui Dumnezeu și să-i mulțumim pentru că i-a dăruit lui Francisc de Assisi această intuiție profetică absolut inovatoare: să propună idealul evanghelic nu numai fraților din Ordinul I și Surorilor Clarise din Ordinul al II-lea, ci și laicilor, care au format apoi Ordinul al III-lea."

După pauză, a urmat cea de-a doua conferință susținută de pr. Sebastian Diacu, OFMConv., despre "Regula Fraților Minori: istorie și spiritualitate", care a devenit o formă de viață pentru noi, iar Francisc, după convertirea sa, inspirat de Duhul Sfânt, trăind evanghelia lui Cristos, a devenit model de urmat, Forma Minorum. Pr. Sebastian a mai scos în evidență și devoțiunile franciscane, precum și practicile evlavioase pe care de veacuri sfinții franciscani le-au scos la lumină și le-au transmis poporului credincios. A încheiat pr. Sebastian cu sublinierea că dimensiunea spirituală a Regulii este aceasta: să păstreze evanghelia Domnului nostru Isus Cristos așa cum ne spune Francisc: "Regula și viața Fraților Minori aceasta este: adică a păstra Sfânta Evanghelie a Domnului nostru Isus Cristos, trăind în ascultare, fără nimic propriu și în castitate" (Reg 1,1).

În după-amiaza aceleiași zile, ne-am deplasat cu toții la Surorile Clarise, unde și ele ne-au vorbit despre Regula lor de viață scrisă de Clara după modelul lui Francisc de Assisi, și despre Constituțiunile acestora, dând mărturie și despre viața lor de clauzură în rugăciune și muncă învăluite de comuniune și viața fraternă a surorilor cu profesiune solemnă împreună cu cele mai tinere care sunt în formare și se pregătesc pentru a intra în viața claustrală.

Pentru a trece discret de la conferințe teoretice la mărturii practice și mai apoi la exemple de viață concretă cu cei săraci și nevoiași, am ajuns și la Fundația Pacea din oraș, unde pr. Lucian Bobârnac, OFMConv., ne-a vorbit despre tot ceea ce ține de centrul social, căruia i-a dat naștere fr. Roberto Peretti, OFMConv., acum circa 25 de ani în urmă și pe care frații de la Conventul "Sfântul Anton de Padova" îl duc mai departe prin diferitele lor activități sociale și caritabile.

Cea de-a doua zi o parte am petrecut-o la Frații Capucini din Roman, unde pr. Leon Budău, OFMCap., ne-a prezentat conferința cu tema: "Regula OFM în Constituțiunile Fraților Capucini". El ne-a invitat ca în aceste zile să ne străduim să îl privim pe Cristos cu ochii lui Francisc, așa cum spunea și card. Raniero Cantalamessa. Regula lui Francisc, care este viața evangheliei, este raportarea la Cristos a fiecărei alegeri făcute, chiar și în lucrurile mărunte de zi cu zi. Constituțiunile însă sunt considerate ca fiind un comentariu, dar și o actualizare a Regulii pentru vremurile noastre. Ele surprind toată tradiția bogată a Ordinului Serafic în general și a celui capucin, în special. Acestea răspund nevoilor noilor timpuri după normele Bisericii actuale. Pr. Leon a încheiat cu un îndemn din Constituțiile lor care spun: "Să ne angajăm cu zel constant în înțelegerea sa spirituală și să ne străduim să o observăm în simplitate și puritate..., urmând exemplul sfinților noștri franciscani".

A urmat Liturgia penitențială, pregătită și condusă de pr. Octavian Vacaru, OFMCap., guardianul în ieșire al Conventului "Padre Pio", împreună cu spovezile participanților ce au avut loc la mai mulți preoți prezenți în casă. După acest moment edificator sufletului nostru a urmat prânzul oferit de frații capucini, cu paste all?italiana, unde am simțit acea comuniune fraternă cu toți cei prezenți la acest eveniment.

În după-amiaza zilei, pr. Sebastian Diacu, OFMConv., ne-a condus într-o vizită spirituală la câteva biserici din împrejurimile Romanului: pornind de la Tămășeni, Adjudeni, Săbăoani "Sfântul Mihail", Pildești "Adormirea Maicii Domnului", Iugani, până la Nisiporești unde ne-am unit în rugăciune cu pelerinii veniți la Fericita Veronica Antal. După Sfânta Liturghie de deschidere a pelerinajului, prezidată de părintele provincial Damian Gheorghe-Pătrașcu, a urmat Calea Crucii pentru familii, condusă de pr. Iosif Cadar, OFMConv., încheind ziua cu procesiunea cu lumânările aprinse, în jurul bisericii, și binecuvântarea finală a părintelui paroh. Atât vineri seară, cât și sâmbătă dimineața, ne-am unit la programul pelerinajului, stabilit de pr. Fabian Blaj, OFMConv., parohul acestei comunități, împreună cu confrații săi colaboratori.

În cea de-a treia zi, și ultima, am dorit să participăm cu toții în câmp, la locul martiriului Fericitei Veronica, unde au avut loc diferite rugăciuni și binecuvântarea fântânii. La ora 10 a avut loc adorația euharistică, iar la ora 11, Sfânta Liturghie solemnă prezidată de PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, care la finalul acesteia a împărțit binecuvântarea sa cu relicva Fericitei Veronica Antal, asupra poporului și asupra obiectelor religioase.

La această Sfântă Liturghie au participat numeroși preoți, persoane consacrate dar și credincioși, în special terțiari laici ai Ordinului Secular din Moldova, dar și ai Familiei Franciscane din România veniți din diferite zone ale țării: Timișoara, Caransebeș, Cluj, București, Brașov, Galați și mai multe zone ale Moldovei. Cu toții am trăit momente înălțătoare de har și frumoase de fraternitate, adunați în jurul lui Cristos și al sfinților săi, care mijlocesc încontinuu pentru noi toți.

Un cuvânt de mulțumire se cuvine să aducem tuturor participanților la cea de-a XII-a întâlnire națională a Familiei Franciscane din România, Comisiei naționale care a organizat această întâlnire: pr. Alexandru Olaru, OFMConv., Roman, pr. Hugò Laurean Guia, OFM, Șumuleu Ciuc, pr. Paul-Daniel Coman, OFMCap., Onești, sr. Lucia Sascău, SFMA, Huși, sr. Lydia Fechetă, SFSI, Caransebeș, Alina Nedelcu, OFS, Dudeștii Vechi - TM, precum și tuturor gazdelor de la Institutul Teologic Franciscan, de la Conventul "Sfântul Anton de Padova" și Conventul "Padre Pio" din Roman, precum și Surorilor Clarise Urbaniste și Parohiei Nisiporești, dar și tuturor celor care au conferențiat în aceste zile, responsabililor zonali și naționali, studenților și administratorului de la institut, persoanelor consacrate, tuturor binefăcătorilor știuți și neștiuți, voluntarilor, Domnul să răsplătească munca noastră a tuturor și să facă rodnică misiunea fiecăruia dintre noi răspândiți în lume!

Pace și bine!

Pr. Alexandru Olaru, OFMConv.,
președintele Comisiei Familiei Franciscane din România

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23-26 august: Roman: Cea de-a XII-a Întâlnire Națională a Familiei Franciscane. Foto: Andreea Benchea


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat