Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cu gândul la biserică: un memoriu deosebit adus sorei Rosalia de la Cormons

Calendarul catolic o amintește în ziua de 23 august pe Sfânta Rosa de Lima, comemorare ce mă duce cu gândul la sora Rosalia D'Amico (sora Maria Rosalilia a Iubirii Divine), o persoană consacrată care a activat la Gorizia și apoi la Cormons, în Italia. De persoana ei mă leagă multe amintiri plăcute, trăite chiar în compania ei. Ca tânăr preot, m-a ajutat foarte mult, s-a rugat mult pentru mine și m-a însoțit pe tot parcursul meu sacerdotal. Înainte de a muri, am vizitat-o la Cormons, am binecuvântat-o și mi-a spus ca următoarea întâlnire va în paradis. Acum ea este la Domnul și se roagă de sus ca noi să putem ajunge la țelul promis.

Viața de paroh în Austria îmi aduce multe surprize frumoase, în compania credincioșilor pe care îi păstoresc. Multe persoane în vârstă așteaptă ca, după celebrarea Liturghiei, să mai împărtășim din experiențele trăite, fie din trecut, fie din ziua respectivă. O surpriză plăcută mi-a fost să aflu că o persoana din parohia mea, care vine la Liturghie sprijinită de un căruț, și care are auzul slab, mi-a mărturisit că ea oferă în fiecare marți, intenții pentru sănătatea persoanelor din parohie, inclusiv a parohului. Chiar dacă nu aude, ea privește la fețele noastre atunci când discutăm unii cu ceilalți și se alătură zâmbind, așa cum fac ceilalți. Când este în biserică are o venerație deosebită pentru Preasfântul Sacrament ieșită chiar din comun. Pe mine mă impresionează profund cum își trăiește credința, ea fiind un exemplu de urmat pentru noi, ceilalți.

Așa a fost și sora Rosalia, care m-a învățat și susținut așa de mult în viața de preot. Când am fost mutat de la Adjudeni la Pustiana i-am povestit situația reală din comunitățile de la Râpa, de la Cucuieți și de la Tărâța. Numele localităților erau ne nepronunțat pentru unii, viața oamenilor era foarte grea, dar aveau o credința puternică. Sora Rosalia era mereu preocupată de sănătatea mea și îmi scria mereu. Cred că eram singurul din zonă care primea scrisori din Italia. Tot ea se îngrijea să primesc ziarul de la Gorizia, "Voce Insontina". Acolo, în acele sate, nici nu circula poștă, nu era nici telefon. Lipsea totul, însă acest ziar era ca un balsam pentru suflet. Tot ea mergea prin piețe, la Gorizia, să negocieze cu comercianții și așa primea tot felul de lucruri noi, printre altele a primit ciorapi noi ca să nu îngheț eu la Pustiana. Făcea și organiza tot felul de pachete care ajungeau la mine, era ca un "apostol de piață", vorbea cu toți despre scrisorile mele, scrise mereu la mână. Așa reușea să creeze contacte noi care mă ajutau în felul lor: mulți ofereau haine pe care le puteam oferi copiilor săraci, alții trimiteau oferte pentru Liturghii etc. Așa au luat viață și s-au concretizat proiectele sociale pe care le-am derulat acolo. A rămas ca o enigmă și pentru episcop și preoți de unde am atâta energie și curaj să pot realiza atâtea lucruri. Repet, realitățile de acolo erau foarte dure și nimeni nu voia să asculte nimic. Datorită sorei Rosalia, și astăzi am păstrat aceste contacte.

În anul VI de facultate, am avut mari probleme cu dinții. Mi s-a făcut un implant pe care, din păcate, organismul mi l-a respins. Când am ajuns la Adjudeni, problemele cu dinții s-au agravat, încât am ajuns să nu pot mânca nici ostia de la Sfânta Împărtășanie. La început, fiind fără cei trei dinți din față, am crezut că voi fi amânat de la preoție. Cum spuneam, am primit în cele din urmă o proteză foarte modestă, care era mai mult de formă. Datorită Providenței și ajutorului oferit de surorile Michelina și Rosetta, "tovarășe de companie în idealul de a-l sluji pe Cristos", a fost o armonie foarte bună cât am fost la Adjudeni. În cele din urmă, în anul 1993, am ajuns la Gorizia. Acolo, sr. Chiara și sr. Rosalia m-au dus la un stomatolog, dr. Domenico Virtovek. Când s-a uitat la mine și mi-a analizat dantura, doctorul a spus că implantul era făcut ca la un câine. A încercat să găsească o rezolvare, însă problema era gravă deoarece costa peste 30.000 de lire italiene. Cu salariul meu abia puteam plăti drumul până în Italia, nu aveam decât hainele uzate din seminar. Dar sr. Rosalia și sr. Chiara au reușit să acopere toate cheltuielile. Mulțumesc bunului Dumnezeu și Providenței! Doctorul stomatolog mi-a făcut o lucrare foarte bună și mi-a redus din cheltuieli, am plătit doar materialele. M-a asigurat că, atâta timp cât el trăiește, lucrarea are să țină. Am rămas în contact și îi scriam regulat și-i mulțumeam mereu pentru tot ajutorul oferit. Când mergeam pe la el, odată pe an, mă consulta și era atent la ceea ce spuneam, mă susținea și material pentru proiectele pe care le derulam în România. Am corespondat mulți ani, dar la un moment dat, după vreo 17-18 ani, i-am scris că am probleme cu proteză și că se uzase. Spre surprinderea mea, scrisoarea s-a întors înapoi, în Austria. Am sunat să văd ce se întâmplă și mi s-a comunicat că de ceva timp doctorul a decedat. Bunul Dumnezeu să-l fericească pentru tot ajutorul oferit!

La vremea respectivă se spunea că "sunt un vicar de lux, de Adjudeni, că îmi permit să-mi fac dantura în străinătate". Bunul Dumnezeu mi-a oferit toate aceste trăiri tocmai ca să pot face față șocului vieții. Erau multe momente în viața unde era nevoie de adrenalină, de curaj și încredere totală în Dumnezeu. Să nu uităm că la vremea respectivă aveam doar 27 de ani!

Când am ajuns vicar la Pustiana, lumea din Râpa mă compătimea și îmi spune mereu: "Dacă dumneavoastră considerați mutarea ca o pedeapsă, pentru noi este o binecuvântare". Așa cum am publicat în urmă cu câteva zile, anul acesta s-au împlinit 15 ani de la construirea bisericii din Râpa, iar la anul se vor aniversa 20 de la sfințirea bisericii din Tărâța. În anul 2017, am terminat biserica din Cucuieți. Toate bisericile și întreaga infrastructură au fost făcute în timp record: 4 luni. Asta a fost posibil datorită inimii mari pe care o are pr. Toma Encuță, împreună cu oamenii cu mâini de aur de la Săbăoani, care s-au implicat în mai toate proiectele dedicate Maicii Domnului.

Eu fixam data sfințirii bisericii, dar acestea abia erau începute; de multe ori nici nu era turnată temelia. Să nu uităm de condițiile modeste și rudimentare de muncă! Noroc că aveam încredere în Providență, încât până și episcopul, când trebuia să treacă în agendă data celebrărilor, se uita în ochii mei și mă întrebă: "Tu chiar crezi în aceste minuni?" Eu îi spuneam: "Pe mine să nu mă întrebați: eu am oferit totul Mariei! Întrebați-o pe ea!" Și trecea dată de sfințire în calendarul propriu cu mai multe semne de întrebare. Când m-a sunat episcopul acum 16 ani, când a vizitat pentru prima dată Râpa, mi-a spus: "Lumea te iubește la Râpa", eu i-am răspuns pe același ton: "Mi-am dat seama și eu cât am fost pe acolo!"

Dumnezeu încă mai are planuri mari cu noi. Am tradus articolul despre construirea bisericii din Râpa în limba germană și l-am publicat în revista parohială. Acest articol a mișcat multe inimi, a fost o adevărată cateheză.

Am menținut sâmbăta Liturghia de la ora 10.00 dimineața: este o Liturghie dedicată Mariei. După fiecare Liturghie spunem rugăciunea de consacrare a Mariei de la Medjugorje. La aceste Liturghii vin oameni și de la peste 25 de kilometri. După slujbă, le mai povestesc câte ceva din trăirile mele, căci toate experiențele personale ne edifică credința, ne întăresc speranța că nu suntem singuri în fața suferinței.

Această relatare despre sora Rosalia am vrut să o împărtășesc cu voi, căci a fost un om al lui Dumnezeu, care a reușit să depășească multe bariere și să-și îndeplinească misiunea: aceea de a fi o sora a Providenței. În timp ce scriam aceste gânduri, am primit un telefon de la un mare investitor din România, care m-a întrebat direct dacă am nevoie de un ajutor pentru biserica din Râpa. La început am rămas fără cuvinte și l-am întrebat ce are de gând să facă. Mi-a spus că știe că biserica din Râpa îmi stă la inimă. Atunci i-am spus că biserica din Râpa, cu trecerea timpului, are nevoie de un var, că trebuie să schimbăm pavajul din fața bisericii și alte lucruri din jurul bisericii. Mi-a spus să trimit pe cineva să evalueze lucrările la Râpa, căci acea persoană este dispusă să preia toate costurile. I-am spus că am să iau legătura cu pr. Toma Encuță, care este "arhitectul" acestei biserici, să mă consult cum este mai bine.

Aceste lucrări minunate care s-au întâmplat sunt opera Mariei, a Providenței Divine, care m-a călăuzit în tot ceea ce am realizat în munca mea pastorală, dar si în proiectele sociale pe care le-am realizat.

Pr. Iosif Antoci

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Minunea Sfintei Fecioare Maria pentru Bogdănești - 15 ani (iulie 2023)

Vizită pastorală în Parohia "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din Tărâța (22-23 decembrie 2007)

Bogdănești (Râpa Iepei): Sfințirea bisericii și a grotei (17 august 2008)

Bogdănești (Rîpa Epei): Invitație la sfințirea bisericii și consacrarea altarului


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat