Călătoria apostolică a Sfântului Părinte Francisc în Portugalia
cu ocazia celei de-a XXXVII-a Zi Mondială a Tineretului
(Lisabona, 2-6 august 2023)
Ceremonia de primire la Parcul Eduard al VII-lea
"Parque Eduardo VII" (Lisabona), joi, 3 august 2023
Dragi tineri, bună seara!
Bine ați venit! Bine ați venit și mulțumesc că sunteți aici, sunt fericit să vă văd! Sunt fericit să ascult gălăgia simpatică pe care o faceți și să mă contagiați de bucuria voastră. Este frumos să fim împreună la Lisabona: ați fost chemați aici de mine, de patriarh, căruia îi mulțumesc pentru cuvintele sale, de episcopii, preoții, cateheții și animatorii voștri. Mulțumesc tuturor celor care v-au chemat aici și tuturor celor care au muncit pentru a face posibilă această întâlnire, și facem asta cu aplauze puternice! Însă mai ales Isus este cel care v-a chemat: să-i mulțumim lui Isus cu alte aplauze puternice!
Voi nu sunteți aici întâmplător. Domnul v-a chemat, nu numai în aceste zile, ci de la începutul zilelor voastre. Pe toți ne-a chemat încă de la începutul vieții noastre. Da, el v-a chemat pe nume: am ascultat din cuvântul lui Dumnezeu care ne-a chemat pe nume. Încercați să vă imaginați aceste trei cuvinte scrise cu litere mari; și apoi gândiți-vă că sunt scrise înlăuntrul fiecăruia dintre voi, în inimile voastre, parcă pentru a forma titlul vieții voastre, sensul a ceea ce ești: tu ești chemat pe nume, tu, tu, tu, noi toți care suntem aici, toți am fost chemați cu numele nostru. Noi am fost chemați automat, am fost chemați pe nume. Să ne gândim la asta: Isus m-a chemat cu numele meu. Sunt cuvinte scrise în inimă. Și apoi să ne gândim că sunt scris înlăuntrul fiecăruia dintre noi, în inimile noastre, și formează un soi de titlu al vieții, sensul a ceea ce suntem, sensul a ceea ce sunteți: ai fost chemat pe nume, ai fost chemat pe nume, ai fost chemat pe nume! Niciunul dintre noi nu este creștin din întâmplare: toți am fost chemați pe nume. La începutul evenimentului vieții, înainte de talentele pe care le avem, de umbrele și de rănile pe care le purtăm înăuntru, am fost chemați. Am fost chemați, pentru ce? Pentru că suntem iubiți. Am fost chemați pentru că suntem iubiți. Este frumos! În ochii lui Dumnezeu suntem fii prețioși, pentru că el în fiecare zi cheamă pentru a îmbrățișa și a încuraja; pentru a face din fiecare dintre noi o capodoperă unică și originală; fiecare dintre noi este unic, este original, și frumusețea acestui lucru nu o putem întrevedea.
Dragi tineri, în această Zi Mondială a Tineretului, să ne ajutăm reciproc pentru a recunoaște această realitate: să fie aceste zile ecouri vibrante ale acestei chemări de iubire a lui Dumnezeu, pentru că suntem prețioși în ochii lui Dumnezeu, în pofida a ceea ce uneori văd ochii noștri; uneori ochii noștri sunt încețoșați de negativități și orbiți de atâtea distrageri. Fie ca aceste zile să fie zile în care numele meu, numele tău, numele tău prin frații și surorile din atâtea limbi și națiuni - vedem atâtea steaguri! - să fie pronunțat cu prietenie, să răsune ca o veste unică în istorie, pentru că unică este palpitația lui Dumnezeu pentru tine. Să fie zile în care să fixăm în inimă că suntem iubiți așa cum suntem, nu cum am vrea să fim: cum suntem acum. Acesta este punctul de plecare al ZMT, dar mai ales punctul de plecare al vieții. Tineri și tinere: suntem iubiți așa cum suntem, fără machiaj! Ați înțeles asta?
Suntem chemați pe nume, fiecare dintre noi. Nu este un mod de a spune, este cuvânt al lui Dumnezeu (cf. Is 43,1; 2Tim 1,9). Prietene, prietenă, dacă Dumnezeu te cheamă pe nume înseamnă că pentru Dumnezeu niciunul dintre noi nu este un număr. Este un chip, este o față, este o inimă. Aș vrea ca fiecare dintre noi să observe un lucru: atâția, astăzi, știu numele tău, dar nu te cheamă pe nume. De fapt, numele tău este cunoscut, apare pe social media, este elaborat de algoritme care îi asociază gusturi și preferințe. Însă toate acestea nu interpelează unicitatea ta, ci utilitatea ta pentru investigațiile de piață. Câți lupi se ascund în spatele zâmbetelor de bunătate falsă, spunând că ei cunosc cine ești, dar fără a te iubi, insinuând că ei cred în tine și promițându-ți că vei deveni cineva, pentru a te lăsa după aceea singur când nu mai interesezi. Acestea sunt iluziile virtualului și trebuie să fim atenți să nu ne lăsăm înșelați, pentru că atâtea realități, care astăzi ne atrag și promit fericire, se arată apoi ceea ce sunt: lucruri zadarnice, bule de săpun, lucruri superflue, lucruri care nu folosesc și care ne lasă golul înăuntru. Vă spun un lucru: Isus nu este așa, nu este așa! El are încredere în tine, are încredere în fiecare dintre voi, în fiecare dintre noi, deoarece pentru Isus fiecare dintre noi este important, fiecare dintre voi este important. Acesta este Isus.
Și atunci noi, Biserica sa, suntem comunitatea celor care sunt chemați: nu suntem comunitatea celor mai buni, nu, toți suntem păcătoși, dar suntem chemați, așa cum suntem. Să ne gândim un pic la asta, în inima noastră: suntem chemați așa cum suntem, cu problemele pe care le avem, cu limitările pe care le avem, cu bucuria noastră năvălitoare, cu dorința noastră de a fi mai buni, cu dorința noastră de a învinge. Suntem chemați așa cum suntem. Gândiți-vă la asta. Isus mă cheamă așa cum sunt, nu cum mi-ar plăcea să fiu. Suntem comunitatea fraților și a surorilor lui Isus, fii și fiice ale aceluiași Tată.
Prieteni, aș vrea să fiu clar cu voi, care sunteți alergici la falsități și la cuvintele goale: în Biserică este spațiu pentru toți, pentru toți! Niciunul nu este inutil, niciunul nu este superfluu, este spațiu pentru toți. Așa cum suntem, toți. Și Isus spune asta în mod clar atunci când îi trimite pe apostoli să invite la ospățul acelui om care-l pregătise, spune: "Mergeți și aduceți-i pe toți, tineri și bătrâni, sănătoși și bolnavi, drepți și păcătoși: toți, toți, toți". În Biserică este loc pentru toți. "Părinte, dar eu sunt un nenorocit..., sunt o nenorocită, este loc pentru mine?". Este loc pentru toți! Toți împreună, fiecare în limba sa, să repete cu mine: "Toți, toți, toți!". [repetă] Nu se aude, iarăși! "Toți, toți, toți!" Și aceasta este Biserica, Mama tuturor. Este loc pentru toți. Domnul nu arată cu degetul, ci deschide brațele sale. Asta ne face să ne gândim: Domnul nu știe să facă asta [să arate cu degetul], ci știe să facă asta [să îmbrățișeze], ne îmbrățișează pe toți. Ne arată asta Isus pe cruce, care atât de mult a deschis brațele sale, încât a fost răstignit și a murit pentru noi. Isus nu închide niciodată ușa, niciodată, ci te invită să intri: "intră și vezi". Isus te primește, Isus primește. În aceste zile, fiecare dintre noi să transmită limbajul de iubire al lui Isus: "Dumnezeu te iubește, Dumnezeu te cheamă". Ce frumos este acest lucru! Dumnezeu mă iubește, Dumnezeu mă cheamă, vrea ca eu să fiu aproape de el.
Voi, în această seară, mi-ați pus și întrebări, atâtea întrebări. Nu încetați niciodată să puneți întrebări! A pune întrebări este corect, ba chiar adesea este mai bine decât a da răspunsuri, pentru că acela care întreabă rămâne "neliniștit" și neliniștea este cel mai bun remediu la obișnuință, la acea normalitate plată care anesteziază sufletul. Fiecare dintre noi are înlăuntrul său propriile neliniști. Să purtăm cu noi aceste neliniști și să le purtăm în dialogul dintre noi, să le purtăm cu noi când ne rugăm în fața lui Dumnezeu. Aceste întrebări, cu viața, devin răspunsuri, trebuie numai să le așteptăm. Există un lucru foarte interesant: Dumnezeu iubește în mod surprinzător, nu este programat. Iubirea lui Dumnezeu este surpriză. Mereu surprinde, mereu ne ține treji și ne surprinde.
Dragi tineri și tinere, vă invit să vă gândiți la acest lucru atât de frumos: că Dumnezeu ne iubește, Dumnezeu ne iubește cum suntem, nu cum am vrea să fim sau cum ar vrea societatea să fim: cum suntem! Ne iubește cu defectele pe care le avem, cu limitările pe care le avem și cu voința pe care o avem de a merge înainte în viață. Dumnezeu ne cheamă astfel. Să aveți încredere, pentru că Dumnezeu este Tată și este un Tată care ne iubește, un Tată care ne vrea binele. Acest lucru nu este foarte ușor, și pentru aceasta avem un mare ajutor în Maica Domnului, care este și Mama noastră. Ea este Mama noastră! Numai asta voiam să vă spun. Nu vă fie frică, aveți curaj, mergeți înainte, știind că suntem ocrotiți de iubirea lui Dumnezeu. Dumnezeu ne iubește. S-o spunem împreună, toți: "Dumnezeu ne iubește". Mai tare, pentru că nu aud! [repetă] Nu se aude aici... [repetă] Mulțumesc!
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 2.