Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Prima serie din anul 2023 a cursului de formare permanentă a preoților din dieceză

Comuniunea între preoți, pastorația vocațională, direcția catehezei, adaptarea pastorației, valorizarea patrimoniului și importanța asociațiilor au fost temele abordate în cadrul primul curs de formare permanentă din anul acesta desfășurat la Centrul "Gaudium et Spes" de la Traian, în perioada 9-11 mai 2023.

Una dintre preocupările constante ale Bisericii este formarea permanenta a clerului. Slujirea preoțească are nevoie să fie reînflăcărată și, pentru ca ea să fie cât mai eficientă, este necesară o reînnoire continuă a stilului pastoral, pentru ca mesajul prezentat să fie viu și actual, capabil să înflăcăreze inimile în urmarea lui Cristos. Acestea sunt motivele pentru care în Dieceza de Iași se vor desfășura, în anul în curs, opt sesiuni de cursuri de formare pentru preoți, cu teme grupate în două module. Primul modul se referă la resursele care pot susține și îmbogăți viața preoților și a credincioșilor, iar al doilea modul vizează răspândirea mesajului evanghelic în contextul actual.

Prima sesiune a cursului de formarea s-a deschis marți, 9 mai, cu celebrarea Sfintei Liturghii și recitarea rugăciunii Vesperelor. A doua zi, sesiunea de lucru a fost deschisă de pr. Marius Taloș SJ, pornind de la tema "Comuniunea între preoți într-o perioadă de mari transformări". Dialogul a continuat în jurul temei "Pastorația vocațională în condițiile comunităților de astăzi", prezentată de pr. Alexandru Percu și de sr. Lucia Vârgă. "Cateheza încotro? Metode de prezentare a catehezei" a fost al treilea subiect de reflecție al zilei în coordonarea pr. Irimia-Romică Pal OFMConv, însoțit de doamna Maria Andrici și sr. Rafaela Pușcașu.

"Adaptarea pastorației astăzi: Schimbarea de mentalitate la lumina Evangheliei" a deschis lucrările zilei de joi, 10 mai, discuțiile fiind ghidate de pr. Lucian Păuleț și prof. univ. dr. Alois Gherguț. Pr. Eugen Răchiteanu și pr. Egidiu Condac au oferit elemente referitoare la "Valorizarea patrimoniului. Arhivare documente. Transparența administrativă și financiară". Domnii Eduard Dobre și Corneliu Bulai, reprezentanți ai Familiei Kolping, au evidențiat "Importanța asociațiilor pentru reînnoirea vieții comunitare în parohie".

La finalul cursului, pr. Iosif Dămătăr, directorul Oficiului pentru Cler, a mulțumit participanților și gazdelor și și-a exprimat recunoștința față de toate persoanele care au prezentat temele de formare.

Sesiunile de lucru au fost completate de discuții în plen și de munca în grupuri mici. Reflecțiile și împărtășirile au fost însoțite de celebrarea Sfintei Liturghii, de rugăciunea în comun și de momentele de fraternitate.

Pr. Felix Roca

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Traian: Curs de formare pentru preoții Diecezei de Iași. Modulul I. Seria I: 9-13 mai 2023


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat