Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Întâlnirea anuală de formare a persoanelor consacrate din Dieceza de Iași

Și anul acesta, întâlnirea persoanelor consacrate pentru ziua de formare anuală a avut loc la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan.

Biserica ne propune în fiecare an să medităm, în cea de-a IV-a duminică a Paștelui, asupra imaginii Bunului Păstor (In cap. 10) și din acest motiv suntem invitați să ne rugăm în mod special pentru vocații la preoție și la viața consacrată. De aceea, și pr. Cristian Blăjuț, OFMConv., vicar episcopal și responsabil pentru secțiunea Viața Consacrată în Dieceza de Iași, a dorit ca această întâlnire anuală de formare să aibă loc sâmbătă, 29 aprilie 2023, în ajunul acestei duminici a Bunului Păstor, pentru o mai largă participare a persoanelor consacrate și pentru o mai bună desfășurare a programului nostru. Au participat circa 180 de persoane consacrate din cele cinci zone ale Diecezei de Iași, împreună cu frații preoți și studenți, dar și seminariștii din întreaga comunitate franciscană de la Roman.

Sosiți la institut, după primirea fraternă a guardianului comunității împreună cu responsabilii zonali, s-a mers în sala mare a Liceului "Sfântul Francisc de Assisi", pentru desfășurarea programul stabilit. După rugăciunea de început prin invocarea Duhului Sfânt, s-a debutat cu salutul participanților, din partea pr. Cristian Blăjuț, și în special salutul adresat PS Petru Sescu, care pentru prima dată s-a aflat în mijlocul nostru ca episcop auxiliar, pentru a petrece împreună cu noi, persoanele consacrate, această zi frumoasă de formare și comuniune.

La 9.30 a avut loc conferința pr. Cristinel Fodor, profesor de Teologie Spirituală la Institutul Teologic din Iași, cu tema: "A (nu) se feri de Foc", prin care a dorit să evidențieze rolul important al Duhului Sfânt în viața Bisericii, dar și a noastră, a persoanelor consacrate, îndemnându-ne la avea și noi curajul apostolilor în societatea în care trăim, prin mărturia noastră comportamentală zilnică, dar și prin predicarea și mărturisirea Cuvântului lui Dumnezeu în apostolatul nostru. Să fim gazda Duhului Sfânt, asemenea apostolilor, a mai spus părintele, împuterniciți în a atinge inimile oamenilor, folosind limbile noastre de carne precum limbile de foc care au coborât asupra apostolilor, spre a predica și a da mărturie celor care îi înconjurau. Să nu ne temem de ce vom vorbi sau ce vom spune pentru că "Tatăl vostru din ceruri vorbește în voi" (cf. Mt 10). Să avem curajul de a fi martori ai împărăției lui Dumnezeu asemenea apostolilor în ziua de Rusalii. Să fim conștienți că de-asupra noastră este acel Foc care ne luminează calea pe care trebuie să o urmăm. "Eu sunt lumina lumii. Cel ce mă urmează nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieții" (In 8,12). După înălțarea sa la cer el ni l-a promis pe Duhul Sfânt să ne însoțească cu lumina sa pe drumul vieții, să ne încălzească cu focul iubirii și al dragostei față de Dumnezeu și față de oameni.

După pauză, au urmat lucrările în grupuri, pe care PS Sescu le-a vizitat pe fiecare în parte, încurajându-ne în a împărtăși sentimentele și experiențele noastre pastorale.

La ora 12.00 am avut momentul culminant al aceste zile, celebrarea Sfintei Liturghii prezidată de PS Petru și concelebrată de preoții participanți la această întâlnire. La omilie, episcopul ne-a îndemnat în primul rând să fim umili și curajoși în același timp, asemenea Sfintei Ecaterina din Siena, care a contribuit atât de mult cu simplitatea ei la binele Bisericii. În al doilea rând, să recunoaștem glasul Bunului Păstor, urmându-l pe calea cea îngustă. "Eu sunt Păstorul cel bun. Eu îmi cunosc oile mele, și ele mă cunosc pe mine, așa cum mă cunoaște pe mine Tatăl și cum cunosc eu pe Tatăl, și eu îmi dau viața pentru oile mele" (In 10, 14-15). Cu toții avem în minte imaginea păstorului care merge în fruntea turmei, ducând oile la pășune și la adăpost. De aici tragem concluzia că turma trebuie să parcurgă un drum. Făcând o asemănare, acest lucru înseamnă că viața noastră consacrată este un drum pe care trebuie să-l parcurgem pe urmele lui Isus Cristos care este Păstorul cel Bun. Să ne încredem în cuvintele lui care ne spune: "Eu sunt Calea, Adevărul și Viața" (In 16,6). Iar în al treilea rând, ne-a îndemnat să ne rugăm pentru vocații și să fim sare a pământului și lumină a lumi pentru timpurile noastre. În apostolatul nostru, în catehezele noastre să promovăm vocațiile la viața de familie, dar și la preoție și la viața consacrată astfel încât Biserica noastră să fie acel staul unit în jurul lui Cristos, Bunul Păstor. De asemenea, să-i îndemnăm pe tinerii de astăzi ca ei să găsească în Cristos, în preoți, în persoanele consacrate ca și în propriile familii un adevărat izvor de bogăție spirituală care să îi ajute să răspundă la rândul lor chemării Domnului.

După masa de prânz, oferită de comunitatea fraților franciscani, au avut loc prezentarea sintezelor secretarilor celor zece grupuri, unde au reieșit multe aspecte frumoase și importante atât pentru viața consacrată, cât și pentru viața Bisericii locale și universale.

Să-i cerem în rugăciunea noastră zilnică lui Dumnezeu Tatăl să ne mențină mereu uniți cu Isus, Păstorul cel Bun care ne călăuzește la izvoarele vieții veșnice, spunând: Fă-ne atenți la glasul său și prompți în urmarea sa pe calea adevărului și a iubirii.

Pr. Alexandru Olaru, OFMConv.,
secretarul Comisiei diecezane pentru Viața Consacrată

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29 aprilie: Roman: Întâlnirea anuală de formare a persoanelor consacrate din Dieceza de Iași


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat