Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Vatican: Conferință de Presă de prezentare a Mesajului Sfântului Părinte pentru a 60-a Zi Mondială de Rugăciune pentru Vocații (26 aprilie 2023)

Miercuri, 26 aprilie 2023, a avut loc în transmisiune directă streaming de la Sala de Presă a Sfântului Scaun, Sala "Sfântul Pius al X-lea", Via dell'Ospedale 1, Conferința de Presă de prezentare a Mesajului Sfântului Părinte pentru a 60-a Zi Mondială de Rugăciune pentru Vocații cu tema "Vocația: har și misiune". Au intervenit: Eminența Sa cardinalul Lazăr You Heung-sik, prefect al Dicasterului pentru Cler; Mons. Andrés Gabriel Ferrada Moreira, secretar al Dicasterului pentru Cler; Mons. Simone Renna, subsecretar al Dicasterului pentru Cler; și reverendul Eamonn McLaughlin, oficial de la același dicaster. Prezentăm în continuare intervențiile:

Intervenția Eminenței Sale cardinal Lazăr You Heung-sik

Adresez un salut cordial vouă tuturor și vă mulțumesc pentru prezența la această conferință de presă. Înainte de toate, aș vrea să vă spun că în acest moment mă fac purtător de cuvânt al sentimentului tuturor colaboratorilor mei de la Dicasterul pentru Cler: împreună, în acest an în care este a 60-a aniversare a Zilei Mondiale de Rugăciune pentru Vocații, instituită de Sfântul Paul al VI-lea în 1964, ne-am gândit că era important să împărtășim Mesajul Sfântului Părinte, care va fi publicat în scurt timp. De fapt, instituirea aceste Zile a fost o intuiție profetică a papei, în timp ce era în plină desfășurare Conciliul Ecumenic Vatican II.

Aceasta este o oportunitate pentru a aminti bucuria întâlnirii cu Isus, care eliberează de tristețea unei vieți închise în închisoarea individualismului, lărgește orizonturile, umple inima (cf. Exortația apostolică Evangelii gaudium, nr. 1-2). Bucuria dulce și reconfortantă care derivă din întâlnirea cu Domnul este ceea ce permite fiecăruia dintre noi să descopere propria vocație: de fapt, Dumnezeu are un "vis" pe care dorește să-l realizeze pentru noi și cu noi, un proiect pe care ni-l încredințează pentru ca, primindu-l și realizându-l cu toată libertatea, să putem găsi semnificația autentică a existenței noastre, realizarea umanității noastre, dar și misiunea prin care să contribuim la construirea unei lumi mai fraterne, mai drepte și mai solidare, anticipare și realizare a Împărăției lui Dumnezeu.

Papa Francisc, în Mesajul celei de-a 60-a Zi Mondiale de Rugăciune pentru Vocații, subliniază cu vigoare acest "dinamism al întâlnirii" între Dumnezeu și om, care este în inima a ceea ce înțelegem prin cuvântul "vocație". Și ne îndeamnă să redescoperim primatul lui Dumnezeu, pentru că numai atunci când îi facem spațiu lui și chemării sale viața noastră înflorește și libertatea noastră se realizează în bine și în adevăr. Sfântul Părinte face o alegere precisă: a porni de la Dumnezeu, de la harul său, de la atenția sa paternă și grijulie cu care se mișcă spre noi, pentru a veni să ne caute și a vorbi cu noi "ca unor prieteni" (Constituția dogmatică Dei Verbum, 2). Numai din darul gratuit și generos al prieteniei cu care Domnul ne vine în întâmpinare se naște posibilitatea de a duce înainte o misiune în viața noastră, în Biserică, în societate și în istorie. Așadar, din harul lui Dumnezeu se naște misiunea noastră aici pe pământ!

Așadar, har și misiune sunt cei doi poli și cele două dimensiuni constitutive ale oricărei vocații și, de aceea, sunt cele două cuvinte asupra cărora Papa Francisc se oprește în mesaj. Dumnezeu ne-a creat cu iubire și pentru iubire și, de aceea, descoperind propria noastră vocație - în viața personală, în Biserică, în societate -, orizontul în care să intrăm pentru a ne deschide la fericire va trebui să fie acela al iubirii: o viață dăruită, o viață dedicată, o viață care riscă proiecte de iubire învingând ispita calculului și a egoismului și lăsându-ne stimulați de "fantezia lui Dumnezeu care ne cheamă". Această inițiativă a lui Dumnezeu așteaptă de la noi un răspuns și, atunci când nu rămânem indiferenți, când nu sufocăm glasul lui Dumnezeu, când nu refuzăm invitația sa de "a zbura sus", atunci chemarea sa se concretizează într-o misiune, într-o alegere de viață și într-o angajare care se realizează în lucrurile de fiecare zi, în locurile pe care le frecventăm, în cuvintele și în atitudinile pe care le trăim, în fiecare situație.

Cred că nu v-a scăpat că, la fel ca anul trecut, și în acest an mesajul pune accentul pe vocația la dăruirea de sine, comună tuturor creștinilor: toți sunt chemați să fie în linia întâi, să facă propria parte pentru ca pământul să devină casa comună în care fiecare om și popoarele trăiesc împreună ca frați și surori, sub privirea unicului Tată.

Fără îndoială, acesta este fundamentul și sensul profund și al actualului proces sinodal la care ne-a invitat Papa Francisc: a merge împreună, dar în ieșire. Și în asta fiecare botezat și fiecare botezată, nimeni exclus, are partea sa activă, până acolo încât să poată spune despre sine: "Eu sunt o misiune pe acest pământ și pentru asta mă aflu în această lume" (Exortația apostolică Evangelii gaudium, 273).

Așadar, din cuvintele pe care Papa Francisc le-a ales pentru acest mesaj, putem descoperi însăși inima veștii bune a evangheliei: fiecare dintre noi este iubit de Tatăl și este trimis în lume și în Biserică drept semn al acestei iubiri.

Și acest adevăr eliberator este o invitație și pentru Biserică! De fapt, înainte de toate, Biserica este cea care trebuie să ducă lumii această veste bună. Biserica este cea care, cu o față fericită și cu brațele larg deschise, trebuie să știe să spună fiecărei femei și fiecărui bărbat: ești iubit de Dumnezeu și Domnul are un vis și pentru viața ta! De aceea, în diversitatea și varietatea carismelor sale, comunitatea creștină este chemată să devină un loc primitor și ospitalier, care nu exclude niciodată, care nu împiedică fantezia Duhului, ci care ajută pe toți să descopere propria vocație. O misiune care cere angajarea laicilor și a păstorilor: să facem în așa fel încât fiecare persoană, fiecare cu propria sensibilitate și cu propriul parcurs de viață, trecând pragul comunității creștine să poată găsi acolo instrumentele utile pentru căutarea propriei fericiri și pentru a descoperi proiectul lui Dumnezeu: tăcerea, rugăciunea, ascultarea, discernământul. Avem nevoie, astăzi mai mult ca oricând, de o Biserică ce însoțește, ce ține de mână, ce se apropie de drumul fiecărei persoane, primind întrebările sale și susținând pașii săi.

* * *

Intervenția E.S. Mons. Andrés Gabriel Ferrada Moreira

"Vocația: har și misiune" este întocmai titlul Mesajului Sfântului Părinte pentru a 60-a Zi Mondială de Rugăciune pentru Vocații; el evocă cei doi poli care fac din viața creștină un dinamism continuu, atât în existența fiecăruia, cât și în comunitate. De fapt, toți am fost "aleși mai înainte de întemeierea lumii", adică planul de mântuire, care provine din inima lui Dumnezeu, se realizează prin intermediul Duhului Sfânt, care comunică harul dătător de viață care îmbogățește fiecare comunitate, familie și persoană, făcând din ele adevărați creștini și adevărate creștine. Un creștin, o creștină, nu numai că anunță Vestea Bună a Răscumpărării, ci, cu privire la mărturia propriei coerențe de viață, poate să și declare "Eu sunt o misiune pe acest pământ" și, în același timp, să se recunoască efectiv ca membru al Trupului lui Cristos, Biserica, adică una cu frații și surorile în credință, cei care sunt conștienți că au fost "Chemați împreună: convocați". Așadar, doi poli: "Har și misiune: dar și îndatorire".

Aș vrea să amintesc îndeosebi două aspecte care sunt la baza mesajului:

- Referința explicită pe care Papa Francisc o face la drumul personal de har și misiune. De fapt, el destăinuiește că "uneori chiar năvălește în mod neașteptat. Așa a fost pentru mine - continuă Sfântul Părinte - la 21 septembrie 1953 când, în timp ce mergeam la sărbătoarea anuală a studentului, am simțit stimulentul de a intra în biserică și de a mă spovedi. Acea zi a schimbat viața mea și i-a dat o amprentă care durează până astăzi". Este clar că alegerea Domnului nu s-a redus la acea clipă "de har", ci s-a ritmat ca "har după har", în timpul întregii vieți a Sfântului Părinte, "până astăzi".

- Mesajul exprimă relația cu interesul și voința fermă a Papei Francisc de a promova sinodalitatea ca mod de a fi Biserică. Anul trecut, a făcut Visita ad limina apostolorum Conferința din Brazilia, care a împărtășit cu Papa Francisc că acea Biserică trăia cel de-al treilea an vocațional cu tema "Vocația: har și misiune". Succesorul lui Petru a intenționat să-și însușească această temă care a inspirat acest mesaj, de vreme ce i s-a părut o inițiativă care intenționează - așa cum au scris episcopii brazilieni - "să încurajeze fiecare persoană să accepte chemarea lui Isus ca har, în așa fel încât inimile să ardă și încât picioarele lor să fie pe cale, în ieșire misionară".

***

Intervenția monseniorului Simone Renna

Recenta constituție apostolică "Praedicate Evangelium" încredințează Dicasterului pentru Cler misiunea de a promova vocațiile la ordinul sacru, de fapt citim la art. 114 § 1: "Dicasterul îi asistă pe episcopii diecezani pentru ca în Bisericile lor să se aibă grijă de pastorația vocațională la slujirea primită prin hirotonire...".

De aceea, am vrea să oferim câteva sugestii simple pentru o mai bună răspândire a Mesajului Sfântului Părinte și, mai în general, cu privire la pastorația vocațională la nivel diecezan, parohial și familial. Cunoaștem atâtea inițiative lăudabile deja în desfășurare și dorim ca această atenție față de tema vocațiilor să poată stimula tot mai mult angajarea comunităților noastre.

Înainte de toate, mesajul ar putea să fie valorizat pentru o Veghe vocațională de rugăciune, în care să se manifeste simfonia diferitelor vocații, care trebuie să fie cultivate toate amintind relația și dependența lor reciprocă.

Ar fi oportun să se evidențieze mesajul în timpul celebrărilor euharistice, făcând referință la cuvintele Sfântului Părinte în timpul omiliei și cerând Domnului darul de vocații numeroase și sfinte în timpul rugăciunii credincioșilor.

S-ar putea trata tema Zilei Mondiale de Rugăciune pentru Vocații atât în grupurile de catehism al inițierii creștine, cât și în grupurile de tineri, în cele de logodnici și de familii, precum și în seminarii.

În sfârșit, răspândirea ar putea avea loc și prin site-urile internet și canalele sociale ale comunităților creștine.

Cât privește promovarea pastorației vocaționale, dau cuvântul reverendului Eamonn McLaughlin, coordonator al Oficiului pentru Seminarii și Formare.

* * *

Intervenția reverendului Eamonn McLaughlin

Pastorația vocațională

În opera evanghelizatoare a Bisericii, asumă o relevanță deosebită nașterea, însoțirea și discernământul vocațiilor, îndeosebi al celor la diaconat și prezbiterat. Așadar, comunitatea creștină simte nevoia de a promova vocațiile sacerdotale, colaborând cu harul lui Dumnezeu pentru a continua propria misiune.

Așa cum scrie papa în mesajul său: suntem chemați la credința care dă mărturie. În această misiune, o contribuție foarte relevantă vine de la familii, care, așa cum amintea Sfântul Paul al VI-lea, dacă sunt animate de spirit de credință, de caritate și de evlavie, constituie primul seminar, precum și de la comunitățile parohiale. O responsabilitate deosebită pentru pastorația vocațională revine celor care se îngrijesc de educația tinerilor, așa încât să-i ajute, să-i însoțească și să-i încurajeze să descopere chemarea divină de a-l urma pe Domnul cu credință, speranță și caritate. Apoi, preoților le revine o privire iubitoare specifică față de promovarea vocațiilor la preoție. Mărturia preoților umili și bucuroși, care duc o viață sfântă și coerentă, care sunt îndrăgostiți de Învățătorul și care au mirosul oilor, cu siguranță pot să inspire pe mulți la sequela Christi. Episcopii, în calitate de primi responsabili ai celor chemați la viața ministerială și cu mărturia lor de buni păstori, favorizează cooperarea între preoți, consacrați și laici (mai ales părinții și educatorii), precum și cu grupuri, mișcări și asociații laicale, în cadrul unui plan pastoral corespunzător.

În fiecare parohie, ar fi oportun de găsit o persoană - preot, călugăr sau laic - sau un grup de credincioși, responsabil pentru promovarea pastorației vocaționale, îndrăgostit de Domnul și martor al bucuriei credinței. În sfârșit, este de dorit ca să fie instituite și promovate în fiecare dieceză, regiune și țară, Centre pentru vocații, chemate să promoveze și să țină trează necesitatea pastorației vocaționale. Noi, toți cei botezați, suntem nu numai colaboratori, ci coresponsabili ai acestei inițiative specifice a Bisericii. Așadar, să se înalțe spre cer rugăciunea noastră a tuturor, ca să se nască și să crească vocațiile, conforme Inimii lui Isus, Marele și Veșnicul Preot.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat